Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Το «Ρολόι της Καταστροφής» μετακινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

-->
Οι επιστήμονες μετακίνησαν το χρόνο στο «Ρολόι της Καταστροφής» (Doomsday Clock) μισό λεπτό πιο κοντά στα μεσάνυχτα απ” ότι ήταν την τελευταία φορά, με τον δείκτη τώρα να δείχνει δυόμισι λεπτά πριν την 24:00 - το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου που βρέθηκε ο πλανήτης από το 1953.

Η παγκόσμια αποτυχία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η ανησυχία για τις επιλογές του υπουργικού συμβουλίου του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ αναφέρθηκαν ως οι κύριοι λόγοι για την αυξημένη απειλή για τον πλανήτη. Το ρολόι έδειχνε τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα από το 2015, σύμφωνα με το livescience.
Η απειλή για τη δημοκρατία από ψεύτικες ειδήσεις και η επιρροή που ασκείται στις εκλογές ήταν επίσης μερικοί λόγοι που υποβοήθησαν ώστε να μετακινηθεί ο δείκτης, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων που συμμετέχουν στη διαδικασία.
Κάθε χρόνο οι επιστήμονες συνεδριάζουν και μετακινούν τον δείκτη που συμβολίζει την κατάσταση στον κόσμο και που αναμένεται κάθε έτος. Η νέα ανάγνωση φέρνει την απειλή πιο κοντά στα μεσάνυχτα από ποτέ, παρά μόνο το 1953 στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν είχε φτάσει στην 23:58.
Μιλώντας κατά την ανακοίνωση, ο θεωρητικός φυσικός Lawrence Maxwell Krauss είπε, «Οι αμερικανικοί και οι ρώσοι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν για τη μείωση των πυρηνικών όπλων», προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος Τράμπ και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να δράσουν και να ενεργούν από κοινού ως πολιτικοί και όχι σαν νευρικά παιδιά.»
Το ρολόι δημιουργήθηκε αρχικά για να προειδοποιούν οι επιστήμονες για τους κινδύνους που ενέχουν για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη τα πυρηνικά όπλα.
Ηλίας Σιατούνης

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου