Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Πιθανή ακόμα και η απομάκρυνση της Lagarde από το ΔΝΤ λόγω του σκανδάλου Tapie - Θα συνεδριάσει το ΔΣ

-->
H διευθύντρια του ΔΝΤ κρίθηκε ένοχη για «αμέλεια» αλλά δεν την επιβλήθηκε ποινή
Άνοιχτα είναι πλέον όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το μέλλον της Christine Lagarde στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République, CJR) την έκρινε ένοχη για «αμέλεια» στη δίκη για το σκάνδαλο Tapie...
Μάλιστα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή ακόμα και η απομάκρυνση της από το ΔΝΤ, καθώς τίθεται πλέον σοβαρό θέμα για την παρουσία της ως επικεφαλής του Ταμείου.
Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα βλέματα συγκεντρώνονται στην «ετυμηγορία» του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ που σύμφωνα με αξιωματούχους θα συνεδριάσει άμεσα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
«Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδρίασε σε προηγούμενες περιπτώσεις για να εξετάσει τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις νομικές διαδικασίες στη Γαλλία.
Αναμένεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις» 
αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Gerry Rice.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο η κ. Lagarde να ασκήσει έφεση και η υπόθεση να εκδικαστεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο. 
Πάντως, ο δικηγόρος της Lagarde δήλωσε ότι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα ασκήσουν έφεση στην ποινή. 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα κρίση ηγεσίας στο ΔΝΤ μετά την παραίτηση του προκατόχου της Lagarde, του Dominique Strauss-Kahn, το 2011 έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République, CJR) αποφάσισε την ενοχή της Christine Lagarde για το «σκάνδαλο Tapie».
Ωστόσο, το Δικαστήριο βρήκε την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «ένοχη από αμέλεια», με αποτέλεσμα να μην καταδικάζεται σε ενός έτους φυλάκιση. 
Η κα Lagarde, η οποία δεν ήταν παρούσα όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, έχει εγκαταλείψει ήδη τη Γαλλία για να μεταβεί στην Ουάσιγκτον. 
Θυμίζουμε πως την Παρασκευή η Γαλλίδα αξιωματούχος είχε αναλάβει «την ευθύνη που της αναλογεί» για το «σκάνδαλο Tapie»:
«Αποφάσισα και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου.
Ωστόσο, ενήργησα με μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά η 60χρονη κα Lagarde.
Επίσης, αφού υπεραμύνθηκε των χειρισμών της, υπογράμμισε πως επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων.
Μάλιστα, η φωνή της «έσπασε» για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό:
«Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα». 
Το CJR, το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του τη Δευτέρα 19/12, στις 16:00 ώρα Ελλάδας. 
Μία ημέρα νωρίτερα, το Δικαστήριο τάχθηκε κατά της καταδίκης της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

To σκάνδαλο Tapie

Η κα Lagarde κατηγορούταν πως επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Bernard Tapie και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον γνωστό επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο κ. Tapie θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα, όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. 
Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.
Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε από το Εφετείο.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και καταβολή προστίμου 15.000 ευρώ, γλιτώνοντας τελικά μόνο το πρώτο και χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα αποφύγει και το δεύτερο.
Να σημειωθεί πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Orange, Stephane Richard, αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη της κα Lagarde.
Ο κ. Richard διετέλεσε ως προσωπάρχης στο γαλλικό υπουργείο Οικονομιών όσο η διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. ήταν επικεφαλής του, επί προεδρίας του Nicolas Sarkozy.

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου