Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Εστάλη η επιστολή του ESM στην Ελλάδα - Ζητά ισοδύναμα - Την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική απάντηση

-->
Σκληρό το ύφος της επιστολής ESM προς την ελληνική κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του www.bankingnews.gr
(upd3) Η επιστολή του ESM μέσω της οποίας ζητά από την ελληνική κυβέρνηση τις λεπτομέρειες για το κόστος των προσφατων εξαγγελιών Τσίπρα και ισοδύναμα, έφτασε σήμερα, 22 Δεκεμβρίου 2016, στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, αλλά η κυβέρνηση θα απαντήσει... την ερχόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά το περιεχόμενο, πρόκειται για μια σκληρή επιστολή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με την οποία ζητά δήλωση «μετάνοιας» από την κυβέρνηση, ότι δεν θα το ξανακάνει...
Πλέον οι καθυστερήσεις... παίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία για ακόμη μία φορά εμφανίζεται ανέτοιμη να απαντήσει σχετικά με το κόστος των εξαγγελιών που η ίδια έκανε.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας, τη πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ λίγα λεπτά αργότερα προσήλθε και ο Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος έχει πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων. 
Όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο της επιστολής και για όλα όσα ενδέχεται να αξιώνουν οι πιστωτές προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η επιστολή της Αθήνας θα αποσταλεί την ερχόμενη εβδομάδα με την ίδια πηγή να απαντά πως είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών να τοποθετηθεί για το αν οι δανειστές ζητούν προκαταβολικά ισοδύναμα μέτρα για τα 617 εκατ. των παροχών Τσίπρα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας μπαίνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία είναι άγνωστο το πότε θα εφαρμοστούν αλλά και το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.
 
Στο δύσκολο σκηνικό των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους ήρθε να προστεθεί και η επανάληψη των εμμονικών θέσεων του Πόουλ Τόμσεν και του οικονομολόγου σύμβουλο του Ταμείου, Μορίς Ομπστφελντ για νέες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο ποσό. 
Μια προσθήκη στο προηγούμενο άρθρο τους τα δύο στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται  να επιδιώκουν και αυτά με την σειρά τους να καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 
Επί της ουσίας Πόουλ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ  βρίσκονται πάνω στο άρμα Σόιμπλε  ο οποίος συνεχίζει να αγοράζει χρόνο μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το τι ακριβώς θα κάνει το ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα.
Θα μείνει ως τεχνικός σύμβουλος ή θα μετάσχει χρηματοδοτικά; Αυτό θα το μάθει η Αθήνα μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2017 όπου στην καρέκλα του νέου πλανητάρχη θα καθίσει ο Ντόναλντ  Τραμπ  και θα φανεί για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες που με βάση το μερίδιο  ψήφων 17% που έχει στο ΔΝΤ , επιθυμούν ή όχι ένα τρίτο συμβόλαιο με την Αθήνα.
Το νέο «χτύπημα» από το προηγούμενο δίδυμο  ήρθε λίγες ώρες μετά την αποτυχία των δύο τηλεδιασκέψεων του EuroWorking Group να βρεθεί λύση για το αν θα πρέπει να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέστειλε -όπως και ο πρωθυπουργός ακόμη νόμιζε - την περιβόητη  επιστολή στους θεσμούς επιλέγοντας να περάσει ο ίδιος στην αντεπίθεση. 
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες από τους ευρωπαίους εταίρους να διατυπώσουν εγγράφως τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους αναφορικά με το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά. 
Η Αθήνα περιμένει λοιπόν την επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) για να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων θεμάτων που θα θέσουν οι τεχνοκράτες των δανειστών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή από τον ESM θα πρέπει -εκτός απροόπτου- να φτάσει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και εκτιμάται ότι μεταξύ των ερωτήσεων που θα κληθεί να απαντήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι: επιβεβαίωση ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ, αν ο ΦΠΑ δεν αυξηθεί μόνο το 2017, αν η κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευση για την τήρηση του προγράμματος. 
Δεν αποκλείεται στην απαντητική επιστολή Τσακαλώτου να υπάρξουν αναφορές και για εφεδρικά μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 εξαιτίας των παροχών και κυρίως για το εφάπαξ βοήθημα το οποίο σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς 1,6 εκατομμυρίων χαμηλοσυνταξιούχων. 
Το οικονομικό επιτελείο αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτά τα ισοδύναμα ούτε θα ψηφιστούν ούτε θα ανακοινωθούν, αλλά απλώς θα περιγραφούν στο ελληνικό κείμενο. 
Η επιστολή Τσακαλώτου είναι πολύ πιθανό να αποσταλεί αύριο 23/12 και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα υπό τον όρο βέβαια ότι θα έχει προηγηθεί αυτή του ESM. 
Το αν θα ανταποκριθεί ο ΕSM στο ελληνικό αίτημα θα καταδείξει αν τελικά οι θεσμοί θέλουν να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση, η οποία φαίνεται ότι βαδίζει ξεχωριστά από τις αποφάσεις για το χρέος.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο διάστημα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup με το οποίο θα δίνεται «σήμα» για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. 

Μ. Χριστοδούλου

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου