Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Τα διεθνή κοράκια θέλουν να μας πιούν το αίμα! (ΒΙΝΤΕΟ)

-->
Οι ρόλοι έχουν ξεκαθαρίσει. Το Eurogroup, εκφράζοντας τη γραμμή Σόιμπλε, θέλει πλεονάσματα και λιτότητα για να δικαιολογεί στους φορολογούμενους των βόρειων χωρών τη… μηχανική υποστήριξη της Ελλάδας. Παραγνωρίζοντας ότι δημιουργεί μία οικονομία «ζόμπι».

Το ΔΝΤ που είναι οικονομικός και όχι πολιτικός οργανισμός, λέει απλά τι σημαίνει το ένα και τι το άλλο. Τα χαμηλά πλεονάσματα θέλουν «κούρεμα» του χρέους, τα υψηλά πλεονάσματα λιτότητα (νέα μέτρα) μέχρι να γεράσουν και αυτοί που σήμερα είναι στο σχολείο. Και λιτότητα σκληρή. Αντίθετα, το 1,5% που προτείνει απαιτεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους δανειστές.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επανέλαβε τη θέση του Ταμείου ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας και άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι αρκετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά. «Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας» σημείωσε και ξεκαθάρισε τι ευθύνες: «Αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα, μπορούμε να το στηρίξουμε, εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%».

Άγνωστη η επιστροφή της Ντέλιας
Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι συνεχείς και πως το Ταμείο χρειάζεται αξιόπιστες προβλέψεις. Δεν έδωσε, πάντως, συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα.


Ο κ. Ράις χαρακτήρισε φυσιολογικές τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και διέψευσε τα περί διαφορετικής προσέγγισης Λαγκάρντ και Τόμσεν. «Μιλάμε με μία φωνή – Θέλουμε αξιόπιστα μέτρα πολιτικής και ελάφρυνση χρέους» τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με την ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί προσεχώς και πως η ακριβής στιγμή που θα γίνει αυτό, εξαρτάται από το πρόγραμμα του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τσακαλώτος: Το Σάββατο θα σας πω αν θα πάρουμε νέα μέτρα μετά το 2018
Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος, αρχικά για το θέμα της αξιολόγησης. «Το 2ο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για την β΄ αξιολόγηση. Αυτή έχει σχεδόν τελειώσει. Νωρίς την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της. Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει. Υπάρχει μια μικρή διαφορά 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και λίγο μεγαλύτερη για το 2018. Όμως δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. Δεν είναι πρόβλημα, δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα για το δημοσιονομικό 2017-2018» ξεκαθάρισε.


Ο κ. Τσακαλώτος έδειξε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τη λογική του 3,5% για το 2018, ζητώντας από την Ολομέλεια… υπομονή για το μετά. «Θα απαντήσω το Σάββατο αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα» σημείωσε για τις μετά το 2018 επιβαρύνσεις.
ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου