Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η Ρουμανία αποκτά την πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

-->
Η Τατάρα Σεβίλ Σαϊντέχ αποτελεί την πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, για την υψηλή θέση

Από την έγκριση του Ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις εξαρτάται η ανάδειξη της πρώτης μουσουλμάνας πρωθυπουργού στην ιστορία τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας, που επικράτησε χωρίς αυτοδυναμία στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, πρότεινε ως πρωθυπουργό τη Σεβίλ Σαϊντέχ, η οποία ανήκει στην ιστορική μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων. Συνολικά οι μουσουλμάνοι αποτελούν λιγότερο από το 1% του ρουμανικού πληθυσμού.

Η υποψηφιότητα της Σαϊντέχ έχει κατατεθεί στον πρόεδρο της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει εάν τη δέχεται εντός των επόμενων ημερών. Εάν η υποψηφιότητα γίνει δεκτή, θα πρόκειται επίσης για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Ρουμανίας.

Η επιλογή Σαϊντέχ προκάλεσε έκπληξη, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής. Έχει υπηρετήσει ως υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης για λίγους μήνες.

Η υποψήφια πρωθυπουργός είναι ωστόσο στενή συνεργάτιδα του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την πρωθυπουργία καθότι έχει κριθεί ένοχος για εκλογική απάτη.

Ο ίδιος ο κ. Ντραγκνέα έχει καταστήσει σαφές ότι θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμα κι αν δεν θα βρίσκεται στην πρωθυπουργική καρέκλα. «Η πολιτική ευθύνη μένει πρωτίστως με εμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της 52χρονης συνεργάτιδάς του, που είναι και πολιτική προστατευόμενή του.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες, και μάλιστα από ανατολικές χώρες, έχουν εκφραστεί με εχθρικά λόγια για το ισλάμ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες απειλούν το χριστιανικό πολιτισμικό υπόβαθρο της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έχει χαρακτηρίσει το ισλάμ ασύμβατο με την Ευρώπη.




ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου