Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ακιντζί σε Αναστασιάδη: «Νίκο τελειώσαμε, πάω να κοιμηθώ» - Στο φως αποκαλυπτικός διάλογος των δύο ηγετών

-->
«Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας» είπε σχεδόν δακρυσμένος ο Κύπριος πρόεδρος βλέποντας τη διαδικασία να καταρρέει - Σήμερα διάγγελμα στον κυπριακό λαό
Έναν αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στο Mont Pelerin της Ελβετίας δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου.

Όταν πια τα πράγματα έδειχναν ότι φτάνουν σε αδιέξοδο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη: «Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας». Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σχεδόν δακρυσμένος βλέποντας τη διαδικασία να καταρρέει ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί, κυνικός και απόμακρος.

«Απόψε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη» στη Λευκωσία, επέμεινε ο Νίκος Αναστασιάδης παραπέμποντας στη μεγάλη συγκέντρωση που έκαναν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκείνη την ώρα. Η απάντηση από τον Ακιντζί ήταν: «Σιγά τις χιλιάδες, μερικές εκατοντάδες ήταν»!

Ο Κύπριος Πρόεδρος σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» επέμεινε λέγοντας στον Ακιντζί: «Να σου κάνω μια τελευταία πρόταση, ρε Μουσταφά»… Ο Ακιντζί δεν ήθελε καν να ακούσει αφού είχε προαποφασίσει να οδηγήσει σε «ναυάγιο»: «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου».

Σήμερα διάγγελμα Αναστασιάδη στον κυπριακό λαό

Σήμερα αναμένεται να απευθυνθεί στον κυπριακό λαό με διάγγελμα ο κ. Αναστασιάδης για να εξηγήσει τι συνέβη στο Mont Pelerin. Αναμένεται πως θα δηλώσει έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο χωρίς όμως εκβιασμούς εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, όπως η απαίτηση για πενταμερή διάσκεψη στην οποία θα συζητηθούν και άλλα θέματα πλην της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Χθες είχε επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε Αθήνα και Λευκωσία να συντονιστούν για να συναποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Ο ένας μήνας που μένει ως το τέλος του 2016 θεωρείται καθοριστικός αφού από το 2017 θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις που θα δυσκολέψουν τη κατάσταση. Η αλλαγή φρουράς στη Γραμματεία του ΟΗΕ και στον Λευκό Οίκο εκ των πραγμάτων δεν θα επιτρέψουν άμεση εμπλοκή στη διαδικασία και θα παγώσουν τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή μέσα στο 2017 αναμένεται να γίνουν γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ με την Τουρκία να απειλεί με νέα έξοδο του «Μπαρμπαρός» και δημιουργία έντασης. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισέλθει σε προεκλογική χρονιά για τις Προεδρικές εκλογές του 2018 με κίνδυνο οι εξελίξεις στο κυπριακό να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Δείτε βίντεο: Κύπρος: Σάλος με τον αποκαλυπτικό διάλογο Αναστασιάδη-Ακιντζί

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου