Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Γαλλία: «Βεντέτα» με την εβραϊκή κοινότητα «άνοιξε» ο Φιγιόν

-->
Υπονόησε ότι οι Εβραίοι δεν ήθελαν στο παρελθόν να τηρούν τους δημοκρατικούς κανόνες, υποστηρίζουν

Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας επέκριναν τον Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος της κεντροδεξιάς προκειμένου να είναι ο υποψήφιος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017, διότι θεωρούν πως υπονόησε ότι οι Εβραίοι στο παρελθόν δεν ήθελαν να τηρούν τους δημοκρατικούς κανόνες.

Ο Φιγιόν, ο οποίος κατά δημοσκοπήσεις θα επικρατήσει με άνεση στον δεύτερο γύρο της προκριματικής διαδικασίας του LR την Κυριακή, προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός.

«Πρέπει να πολεμήσουμε αυτόν τον φονταμενταλισμό, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κατά το παρελθόν (...) πολεμήσαμε ορισμένες μορφές του καθολικού φονταμενταλισμού και πολεμήσαμε την προσπάθεια των Εβραίων να ζουν ως μια κοινότητα που δεν σεβόταν όλους τους κανόνες της Γαλλικής Δημοκρατίας».
Ο αρχιραββίνος Αΐμ Κορσιά συνομίλησε με τον Φιγιόν λόγω των δηλώσεων αυτών, δήλωσε μια εκπρόσωπος του.

Σε ανακοίνωσή του, ο Κορσιά ανέφερε πως παρότι εβραϊκές κοινότητες στο παρελθόν ζούσαν σχετικά απομονωμένες από τον ευρύτερο πληθυσμό και τη γαλλική κοινωνία, αυτό «επ’ ουδενί είχε αποτελέσει επιλογή των Εβραίων, αλλά ήταν συνέπεια του ότι η γαλλική κοινωνία δεν τους αποδεχόταν τότε».
Ο Σασά Γοζλάν, επικεφαλής της ένωσης εβραίων φοιτητών της Γαλλίας (UEJF), τόνισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι αυτές οι «εκπληκτικές δηλώσεις εγείρουν ερωτήματα για το ποιος είναι ο ορισμός που δίνει ο Φρανσουά Φιγιόν στον φονταμενταλισμό».

«Η UEJF διερωτάται σε ποια περίοδο αναφέρεται ο Φρανσουά Φιγιόν όταν λέει πως οι Εβραίοι αρνούνταν να συμμορφωθούν προς τους κανόνες της Γαλλικής Δημοκρατίας, αν όχι την εποχή του Βισί (σ.σ. του καθεστώτος που συνεργάστηκε με τους ναζί κατακτητές), όταν οι Εβραίοι αναγκάζονταν να κρύβονται ή να φορούν το κίτρινο αστέρι», πρόσθεσε δηκτικά ο Γοζλάν.

Ο Φιγιόν διαβεβαίωσε αργότερα σε ανάρτησή του στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πως αυτό που είπε παρερμηνεύθηκε.
«Ουδέποτε ήθελα να αμφισβητήσω την προσήλωση της εβραϊκής κοινότητας στις κοινές μας αξίες και τον σεβασμό των κανόνων της Γαλλικής Δημοκρατίας», έγραψε.

Η δημόσια ασφάλεια είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία, μετά το κύμα επιθέσεων τζιχαντιστών που έπληξε τη Γαλλία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο Φιγιόν, που αναμένεται – αν πράγματι επικρατήσει στην εσωκομματική διαδικασία στο LR την Κυριακή – να βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον του κινδύνου της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων της Γαλλίας.

Καταγράφεται «μια άνοδος του φονταμενταλισμού στη μουσουλμανική κοινότητα, οι φονταμενταλιστές οδεύουν προς το να θέσουν σε ομηρία τη μουσουλμανική κοινότητα», είπε ο Φιγιόν πριν αναφερθεί στους Καθολικούς και τους Εβραίους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου