Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ενδεχόμενη έκρηξη του Βεζούβιου – Σε 72 ώρες θα πρέπει να απομακρυνθούν περίπου 700.00 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής…
Η περιοχή γύρω από τονΒεζούβιο, χαρακτηρίστηκε νωρίτερα φέτος πως βρίσκεται «σε κίνδυνο» από μια ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου, με βάση επιστημονικές συστάσεις και οι τοπικές αρχές, ανακοίνωσαν την Πέμπτη, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το οποίο μέσα σε 72 ώρες θα πρέπει να απομακρυνθούν περίπου 700.00 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Η νότια περιοχή της Καμπανίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, καταρτίζουν ένα σχέδιο για την μεταφορά 700.000 ατόμων στο ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης.
Ο Βεζούβιος είναι ένα «γιγάντιο πρόβλημα» δήλωσε ο ντε Λούκα, «αλλά πρέπει να εξοπλιστούμε για να είμαστε προετοιμασμένοι».
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι σχεδόν έτοιμο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ανέφερε στα ΜΜΕ την Πέμπτη, ο περιφερειακός Πρόεδρος Βιντσέντζο ντε Λούκα και ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο.
Επέκταση της ζώνης κινδύνου Και οι 25 πόλεις που βρίσκονται στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ το σχέδιο για τις επτά πόλεις που πρόσφατα προστέθηκαν στην «κόκκινη ζώνη», στο Campi Flegrei μεταξύ Pozzuoli και την ανατολική Νάπολη, έχουν επί του παρόντος καταρτιστεί, δήλωσε ο ντε Λούκα. Πρόσθεσε μάλιστα, πως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η περιοχή θα καθορίσει «τομείς προτεραιότητας» μέσα στην κόκκινη ζώνη, οι οποίοι θα πρέπει να εκκενωθούν πρώτοι.
Η κόκκινη ζώνη είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε ενδεχόμενη έκρηξη του Βεζούβιου, λόγω των καταστροφικών πυροκλαστικών ροών.
Πέρυσι, οι εμπειρογνώμονες συνέστησαν την επέκταση της περιοχής υψηλού κινδύνου από 18 πόλεις και 550.000 κατοίκους, σε 25 πόλεις και 672.000 κατοίκους.
Ολόκληρη η περιοχή δεν θα είναι σε άμεσο κίνδυνο σε περίπτωση έκρηξη, καθώς η ροή της λάβας θα ακολουθήσει μία μόνο κατεύθυνση. Ωστόσο, είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτό εκ των προτέρων, επομένως όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν γρήγορα.
Ο ντε Λούκα ανακοίνωσε επίσης πως οι πόλεις θα λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση από την περιοχή, για την βελτίωση των υποδομών αλλά και για την εξάπλωση της ευαισθητοποίησης του πρωτοκόλλου έκτακτης ανάγκης.
Το σχέδιο εκκένωσης θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν το υψηλότερο από τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού ενεργοποιηθεί. Τα επίπεδα είναι: το βασικό, η προσοχή, η προ-προειδοποίηση και ο συναγερμός. Στο στάδιο της προ-προειδοποίησης, όσοι διαμένουν σε νοσοκομεία και οίκους φροντίδας, θα πρέπει να μετακινηθούν, ενώ θα ασφαλιστούν τα μνημεία και άλλα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το 2007 είχε καταρτιστεί ένα προηγούμενο σχέδιο διαφυγής, ωστόσο οι κάτοικοι των περιοχών αυτών παραπονέθηκαν στο Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανεπάρκειά του και πέρυσι, οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες συνέστησαν σημαντική επέκταση των ζωνών «υψηλού κινδύνου».
Λεωφορεία, πλοία και τρένα Πώς γίνεται όμως να μετακινηθούν όλοι αυτοί με ασφάλεια; Δεν βοηθά φυσικά το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος της πληγείσας περιοχής είναι αγροτική, με τους δρόμους να μην είναι ταχείας κυκλοφορίας.
Το σχέδιο στοχεύει στην εκκένωση ολόκληρης της «κόκκινης ζώνης» μέσα σε μόλις 72 ώρες, εκ των οποίων οι 12 είναι για την οργάνωση, οι 48 για την μετακίνηση και ένα επιπλέον 12ωρο ως «περιθώριο ασφαλείας». Εκτός από τα 375.000 εγγεγραμμένα αυτοκίνητα στην περιοχή, η ζώνη είναι έτοιμη να θέσει σε χρήση άλλα 500 λεωφορεία και 2209 τρένα για κάθε ημέρα της περιόδου εκκένωσης.
Κάθε μία από τις 25 περιφέρειες έχει «αδελφοποιηθεί» με μια άλλη περιοχή της Ιταλίας, όπου οι κάτοικοι που θα αναγκαστούν να φύγουν, θα φιλοξενηθούν. Οι πόλεις θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς, ανάλογα με τον τόπο που βρίσκονται. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Πομπηίας θα μπουν βάρκες για τη Σαρδηνία, ενώ οι Ναπολιτάνοι θα επιβιβαστούν σε τρένα για τη Λάτσιο.
Οι τοπικές αρχές πρέπει να προετοιμαστούν Στις πρόσθετες αλλαγές υπήρξε επίσης μία επέκταση των κίτρινων ζωνών – την περιοχή με τον δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω της πτώσης τέφρας. Και πάλι μόνο μία συγκεκριμένη περιοχή θα επηρεαστεί (περίπου το 10% του συνόλου της ζώνης), αλλά ανάλογα με την σοβαρότητα της πτώσης τέφρας, οι αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές είναι πιθανόν να επηρεαστούν.
Η κίτρινη ζώνη περιλαμβάνει τώρα 63 δήμους και τρεις ναπολιτάνικες συνοικίες. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γεωλογίας, Φραντσέσκο Πεντούτο δήλωσε: «Υπάρχει ένα σχέδιο από την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με προβλέψεις για το πιθανότερο σενάριο» αλλά πρόσθεσε πως φοβάται ότι «εκείνοι που θα πρέπει να θέσουν σε δράση το σχέδιο αυτό, δηλαδή η τοπική πολιτική προστασία από τις διάφορες πόλεις που συμμετέχουν, δεν θα μελετήσουν το σχέδιο και δεν θα είναι σε θέση να το θέσουν σε εφαρμογή».
Ο ντε Λούκα είπε πως το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο «εάν οι ίδιες οι πόλεις καταβάλουν μία εξαιρετική προσπάθεια, ξεκινώντας από τα σχολεία, όπου θα πρέπει να υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια».
«Η κινδυνολογία είναι άχρηστη» πρόσθεσε. «Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι καθήκον μας να είμαστε προετοιμασμένοι. Είτε θα προσποιηθείτε πως δεν βλέπετε τις προκλήσεις είτε θα προετοιμαστείτε να τις αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο – ακόμη και τις πιο δύσκολες».
«Θα πρέπει να επωφεληθούμε από το γεγονός ότι ο Βεζούβιος είναι επί του παρόντος αδρανής, δεν δίνει κανένα σημάδι κίνησης, και προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να ‘ξυπνήσει’».
Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης για όσους ζουν κοντά στον Βεζούβιο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προσφέροντας χρήματα στις οικογένειες προκειμένου να μετακομίσουν έξω από την επικίνδυνη ζώνη, ωστόσο αυτό δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου