Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

WSJ: Νέο αδιέξοδο – Προς στάση πληρωμών η Ελλάδα τον Ιούλιο

-->

Τα αιτήματα για επιπλέον λιτότητα οδηγούν σε νέο αδιέξοδο, καθώς ελληνική κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι σε διαμάχη για το πώς θα βρεθούν τα 3,6 δισ. ευρώ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα 

Οι ελληνικές συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης παραμένουν στάσιμες εξαιτίας του αδιεξόδου που επήλθε για τη λήψη μέτρων περαιτέρω λιτότητας, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της.

Έτσι, σημειώνει, εξανεμίζονται και οι ελπίδες για μια γρήγορη λήξη του αδιεξόδου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Ελληνική κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι σε διαμάχη για το πώς θα βρεθούν τα 3,6 δισ. ευρώ των αποκαλούμενων προληπτικών μέτρων, ή επιπλέον ρευστότητας, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Έλληνες και ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα και να εγκριθεί από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την Πέμπτη., αλλά αυτή η συνάντηση αναβλήθηκε. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και προέδρου του Eurogrpoup.

Ορισμένοι στην Αθήνα φοβούνται πως αν δεν υπάρχει συμφωνία –και συνεδρίαση του Eurogroup- μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η ομάδα μπορεί να μην συνεδριάσει πριν από τις 24 Μαΐου, που είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Αυτό θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα υπό οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας του επιπλέον χρόνου που μπορεί να χρειαστεί για να κλείσει όλες τις συμφωνίες. Η Ελλάδα, έχει μεγάλα χρέη που εκπνέουν τον Ιούλιο και βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή στάση πληρωμών, εάν δεν απελευθερωθούν νέα κεφάλαια διάσωσης νωρίτερα.

Τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης αδειάζουν γρήγορα και τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα στον δημόσιο τομέα θα εξαντληθούν πιθανότατα τον Ιούνιο, σύμφωνα με κάποια ευρωπαϊκά στελέχη, αναφέρει η WSJ. Εάν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να καθυστερήσει την πληρωμή μισθών ή συντάξεων του δημοσίου, ή διαφορετικά να μην πληρώσει το ΔΝΤ, όπως έκανε το 2015.

Αλλά πιο πιθανό, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πως είναι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα να υποχρεωθεί να δεχθεί τις περικοπές που θέλει το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν επιτρέπεται απ΄ την ελληνική νομοθεσία προσδιοριστούν οι περικοπές του προϋπολογισμού που εξαρτώνται από μελλοντικά στοιχεία του.

Έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες και βαθιές περικοπές που θέλει το ΔΝΤ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξέγερση μεταξύ των βουλευτών, απειλώντας την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αντιθέτως, συνεχίζουν οι Έλληνες αξιωματούχοι, η εξοικονόμηση πόρων που δεν προσδιορίζονται εκ των προτέρων θα ήταν νομικά και πολιτικά πιο εφικτό.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να πείσουν τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να δείξουν περισσότερη πολιτική κατανόηση στην Αθήνα, τακτική που, καθώς φαίνεται, δεν έχει πια αποτέλεσμα.

Πηγή: newmoney.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου