Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ! Η «δημιουργική ασάφεια», η πολιτική αποσταθεροποίηση και η Σύνοδος Κορυφής

-->
Για ακόμα μία φορά όλα κρέμονται από μια κλωστή, το μέλλον των Ελλήνων, οι διαπραγματεύσεις και τελικά η κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί: της πολιτικής αποσταθεροποίησης. Σε ποιον απευθύνεται όμως; Μήπως στους βουλευτές του κόμματος και λιγότερο στους Ευρωπαίους; Ήδη διαρρέεται ότι η Κίνηση των «53» έχει σοβαρές ενστάσεις για τα «εφεδρικά» μέτρα, ενώ τα μηνύματα που έχει λάβει το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι και… ενθαρρυντικά. Πριν το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος είχαν αρχίσει το «μασάζ» στους βουλευτές, οι οποίοι αποδέχονταν τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ με τη δικαιολογία ότι αυτή είναι η συμφωνία του Ιουλίου, δεν αποδέχονταν ωστόσο τα 3,5 δισ. ευρώ.
Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από παρέμβαση της Αθήνας οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών διακόπηκαν και ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης, προκειμένου να βρει στήριξη. Ωστόσο, τη Σύνοδο πρέπει να την θέλουν κι όλες οι άλλες χώρες όχι μόνο η Ελλάδα. Οι άλλες χώρες όμως έχουν κουραστεί από το περασμένο καλοκαίρι (από τα απανωτά Eurogoup, από τη δημιουργική ασάφεια που επιδιώκεται να συνεχιστεί μέχρι σήμερα αλλά και τις μαραθώνιες Συνόδους Κορυφής). Έτσι είναι πολύ πιθανό το κλίμα που θα διαμορφωθεί δεν θα είναι και το ιδανικό για τον Αλέξη Τσιπρα…
Εκτός αυτού, στην Κομισιόν δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για πολιτική παρέμβαση στο πρόβλημα του. Άλλωστε, όσα διεμήνυσαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι ομόλογοι του κατά το τελευταίο Eurogroup ήταν σαφέστατα: κι οι άλλες χώρες έχουν λάβει εφεδρικά μέτρα, άλλωστε καμία συμφωνία δεν αποκλείει τα εφεδρικά πρόσθετα μέτρα. Την ίδια στιγμή, το αίτημα για πρόσθετα μέτρα ήταν αίτημα όλου του Eurogroup και όχι μόνο του ΔΝΤ. Το Eurogroup, τα κράτη-μέλη δεν πιστεύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης από φόρους θα αποδώσουν και ζητάνε από την Ελλάδα να προγραμματίσει εφεδρικά μέτρα από δαπάνες. Επιπλέον, αμφισβητούνται και τα στοιχεία της Eurostat, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν εκτιμούν ότι θα έχουν την επίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει.
Και σε όλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς δεν άφησε το περιθώριο για οποιαδήποτε ελπίδα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι στο πρόγραμμα κι ότι δεν θα έχει άποψη για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου