Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Τσίπρας: Παίρνει το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν

-->
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο επικρατέστερος εδώ και καιρό για να τεθεί επικεφαλής του ΚΕΑ στις ευρωεκλογές, σε μία διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά

Με την προσδοκία ότι θα προχωρήσουν οι διεργασίες και θα οριστικοποιηθούν σύντομα οι αποφάσεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα του δώσουν το χρίσμα για να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για τριήμερη επίσκεψη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο επικρατέστερος εδώ και καιρό για να τεθεί επικεφαλής του ΚΕΑ στις ευρωεκλογές, σε μία διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά: Ο πρόεδρος της Κομισιόν – και διάδοχος του Μπαρόζο – θα εκλεγεί πλέον από τους ευρωπαίους πολίτες τον ερχόμενο Μάιο και δεν θα οριστεί από τις κυβερνήσεις.

Το όνομα του κ. Τσίπρα ακούγεται στους κόλπους της ευρωπαϊκής αριστεράς εδώ και μήνες, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, μετά το θεαματικό εκλογικό αποτέλεσμα, που πέτυχε το καλοκαίρι του 2012. Η ιδέα μάλιστα για να είναι αυτός υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, έπεσε από ευρωβουλευτή του γερμανικού αριστερού κόμματος και γι’ αυτό συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες.

Στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει η ευρωομάδα της Αριστεράς, στην οποία θα μετάσχει ο κ. Τσίπρας το πρωί της Τετάρτης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί και με επιφανείς παράγοντες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδος Χάνες Σβόμποντα. Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνομιλητές στο ευρωπαϊκό πεδίο και τους σοσιαλιστικές και δεν είναι απομονωμένος. Επίσης να επισημάνει την ανάγκη να κάνει στροφή η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία από τις πολιτικές της λιτότητας και να εγκαταλείψει τη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που εφαρμόζεται με τα μνημόνια. Ωστόσο οι συναντήσεις αυτές προκάλεσαν εκνευρισμό και ειρωνική διάθεση στην Χαριλάου Τρικούπη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν με νόημα ότι «ο κ. Τσίπρας συνομιλεί και προστρέχει στην Ευρώπη στους σοσιαλιστές, ενώ στην Ελλάδα τους βρίζει»!

Οι συνομιλίες

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου σε non paper για την επίσκεψη στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μνημονίου και το ζήτημα της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει την αποτυχία του προγράμματος λιτότητας, η οποία θα πρέπει να έχει, ως ελάχιστη συνέπεια, όχι τη συνέχισή του με τρίτο Μνημόνιο, αλλά τον άμεσο τερματισμό του και την αλλαγή πολιτικής. Γι' αυτό είναι τώρα αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που θα άρει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της. Ένα εθνικό σχέδιο για κοινωνικά δίκαιη σταθεροποίηση της οικονομίας και την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ένα σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνοψίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους συνομιλητές του και θα επισημάνει τους κεντρικούς άξονες και τις βασικές πολιτικές του.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξάρθρωση της «Χρυσής Αυγής». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει ότι Χρυσή Αυγή «θέριεψε στον αναπνευστήρα του Μνημονίου» και ότι χωρίς την καταστροφική λιτότητα του Μνημονίου φυτοζωούσε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Σύμφωνα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ,«η κυβέρνηση Σαμαρά εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του κατευνασμού της ναζιστικής συμμορίας υπό το βάρος της οργής του λαού και των διεθνών πιέσεων που προκάλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η εξάρθρωσή της, συνεπώς, είναι πρώτα και πάνω απ' όλα νίκη της Δημοκρατίας, του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατικής Ευρώπης».


Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες έχει ως εξής:


ΤΡΙΤΗ 01.09.2013

21:00_Δείπνο με τους ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας / GUE NGL


ΤΕΤΑΡΤΗ 02.09.2013

09:00_Συνάντηση της Ευρωομάδας της Αριστεράς / GUE NGL

(Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κτίριο Α1, Αίθουσα G2)

10:30_Κοινή Συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς/ GUE NGL, Gabi Zimmer (Αιθ. Altiero Spinelli 5G2).

11:30_Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ηannes Swoboda (SD).

15:00_Συνάντηση με την πρόεδρο της GUE/ NGL, Gabi Zimmer.

17:40_Συνάντηση με τον Επίτροπο Εργασιακών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Laszlo Andor.


ΠΕΜΠΤΗ 03.09.2013

15:45_Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz (γραφείο M. Schulz).
ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr/

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου