Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Wall Street Journal: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Κομισιόν - Οι νέες ενισχυμένες αρμοδιότητές της, προκαλούν την αντίδραση των χωρών - μελών που παραχώρησαν εθνική κυριαρχία και αντιλαμβάνονται πλέον τις συνέπειες

-->
Την τελευταία τριετία, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν παραχωρήσει τεράστιες οικονομικές δυνάμεις στην Κομισιόν. Η απελπισμένη προσπάθεια επίλυσης της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, οδήγησε σε μεταφορά εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, με μια κλίμακα η οποία δεν έχει προηγούμενο, σημειώνει η στήλη Brussels Beat της Wall Street Journal.
Τώρα που η καταιγίδα κόπασε, κάποιες κυβερνήσεις συνειδητοποιούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Αφού ακολούθησαν τη συνταγή της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα υποφέρουν από τύψεις, σημειώνει χαρακτηριστικά η στήλη.
Τα εκτελεστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγνοούνται από όλες τις πλευρές, με το Παρίσι να κατηγορεί τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso ότι ενισχύει την ακροδεξιά.
Βερολίνο και Παρίσι, ακολουθούν δύο αλληλοσυγκρουόμενες οικονομικές φιλοσοφίες. Οι Γάλλοι αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες, στρέφουν τα πυρά τους κατά της Κομισιόν περισσότερο, παρά κατά του Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. ενέκρινε τη διετή παράταση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας.
Ωστόσο, μια προσεκτική εξέταση της οικονομικής δύναμης που συγκεντρώνει η Κομισιόν, δεν αποτελεί έκπληξη. Η Κομισιόν μπορεί να προειδοποιήσει και τελικά να τιμωρήσει τις χώρες που δεν ακολουθούν τις επιταγές της όσον αφορά τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, μπορεί να στείλει αποστολές στις χώρες που τα οικονομικά τους προβλήματα αντιμετωπίζονται ως ευρύτερη απειλή και δημοσιοποιούν τις αδυναμίες των κυβερνήσεων, οι οποίες θα ήταν προτιμότερο να μείνουν κρυφές.
Και να φανταστεί κανείς, ότι η Κομισιόν δεν έχει εξασκήσει καθόλου τις εξουσίες της, σημειώνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας. Από το Φθινόπωρο, οι χώρες της ευρωζώνης, έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους στην Κομισιόν, πριν τους υποβάλουν προς έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Αργότερα, η Κομισιόν θα είναι σε θέση να κλείνει εθνικές τράπεζες.
Όπως σχολιάζει ο Mujtaba Rahman, διευθυντικό στέλεχος του Eurasia Group, οι χώρες έχουν παραχωρήσει τεράστιες εξουσίες στην Κομισιόν και μόνο τώρα που η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί κάπως, συνειδητοποιούν το μέγεθος των εξουσιών που παραχωρήθηκαν στις Βρυξέλλες.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό αποδεικνύεται δύσκολο, είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες αλλαγές μετά την κρίση, αποτελούν περισσότερα μαστίγιο για τις κυβερνήσεις, παρά καρότο για την αλλαγή πολιτικής.
Κάποιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. υποστηρίζουν τώρα ότι δόθηκε υπερβολική σημασία σε δημοσιονομικά θέματα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι γενίκευσαν τα προβλήματα της Ελλάδας, τα οποία ήταν κυρίως δημοσιονομικά.
Μερικοί πιστεύουν ότι η αρχική προσοχή επικεντρώθηκε στη λιτότητα και ανάγκασε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος να υιοθετήσουν σκληρά μέτρα λιτότητας, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα δημοσιονομικά, αλλά τραπεζικά.
Υπάρχουν δύο επιλογές, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Κομισιόν να προσαρμοστεί σταδιακά στο νέο της ρόλο, προκειμένου να είναι λιγότερο ευάλωτη στην κριτική ή η άμεση εφαρμογή των αρμοδιότήτων της χωρίς φόβο και πάθος. Η πρώτη επιλογή ενδεχομένως να πλήξει την αξιοπιστία της, η δεύτερη θα ενισχύσει την κριτική σε βάρος της και θα μειώσει την πολιτική στήριξη προς την Ε.Ε.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σκληρό δίλημμα, καταλήγει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου