Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Επικίνδυνες «πτήσεις» για το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin – Τρομάζουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες για την επέκταση του σε καθημερινές συναλλαγές – «Τροφή» στην άνοδο του το… κυπριακό haircut στις καταθέσεις

-->
Επικίνδυνες "πτήσεις" κάνει τις τελευταίες μέρες το ψηφιακό νόμισμα "Bitcoin", καθώς την ώρα
που οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύσεις στα αδιέξοδα τους και οι ΗΠΑ τρομάζουν με τις πολιτικές τους και τα ιστορικά υψηλά των αγορών τους.
Το Bitcoin έφτασε χτες το βράδυ στα 145 δολάρια, ενώ διέσπασε με φοβερή ταχύτητα τα επίπεδα των 100 δολαρίων. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των Bitcoins πλησιάζει πλέον τα 11 εκατ. και αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο... άλμα από την τιμή ρεκόρ των 32 δολαρίων που άξιζε μόλις πριν από ένα μήνα.

Το νόμισμα, που ανταλλάσσεται μέσω του διαδικτύου, δεν βασίζεται στη στήριξη κάποιας κυβέρνησης ή κεντρικής τράπεζας και οι συναλλαγές του επιβεβαιώνονται μέσα από ένα peer - to - peer δίκτυο. Μάλιστα, η άνοδος του συνεχίζεται μετά την απόφαση κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, καθώς πολλοί το βλέπουν ως ένα νέο ασφαλές καταφύγιο.

Τι είναι το Βitcoin

Διεθνώς, τα Bitcoins μπορούν να ανταλλάσσονται μέσω του διαδικτύου, απευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως για παράδειγμα μία τράπεζα. Για τη διευκόλυνση του εμπορίου, η μία μονάδα Bitcoin διαιρείται σε 100 εκατομμύρια μικρότερες μονάδες, με το όνομα satoshis, που η κάθε μία από αυτές ορίζεται από οκτώ δεκαδικά ψηφία.
Το Bitcoin δεν λειτουργεί σαν ένα τυπικό νόμισμα. Δεν έχει κεντρική τράπεζα και καμία κεντρική οργάνωση δεν επιβεβαιώνει, ούτε ελέγχει τις συναλλαγές. Αντιθέτως, το ψηφιακό νόμισμα βασίζεται σε ένα peer-to-peer δίκτυο εξυπηρετητών (servers) για τη μετάδοση και επιβεβαίωση των συναλλαγών.
Συνεπώς, ένα Bitcoin δεν τυπώνεται από ένα νομισματοκοπείο, αλλά δημιουργείται σε υπολογιστές μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται mining (εξόρυξη). Κατά το mining, ένα υπολογιστικό σύστημα δημιουργεί blocks (τεμάχια) που έχουν σαν αποτέλεσμα την ανταμοιβή του χειριστή του συστήματος με μερικά νέα Bitcoins.Φυσικά υπάρχει ένας δικτυακός αλγόριθμος που φροντίζει να μην «κόβεται» συνεχώς νέο χρήμα.
Κάθε χρήστης έχει μία ξεχωριστή διεύθυνση στο δίκτυο του Bitcoin. Η διεύθυνση αυτή συνδέεται με ένα δημόσιο κλειδί, ενώ για κάθε διαφορετικό δημόσιο κλειδί πρέπει να έχουμε και το αντίστοιχο ιδιωτικό, το οποίο διατηρούμε μυστικό. Η αποστολή Bitcoins απαιτεί τη γνώση της διεύθυνσης του παραλήπτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα emails.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου