Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Roubini: Ετοιμαστείτε για χρηματιστηριακό σοκ μέσα στο 2013

-->
Η αύξηση της φορολογίας για τους εύπορους Αμερικανούς και η μείωση των κρατικών δαπανών θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ,
φέτος, προειδοποιεί ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος που έμεινε γνωστός ως Dr Doom, εξαιτίας των απαισιόδοξων απόψεών του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNBC, αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις θα επισκιάσουν την ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς κατοικιών αλλά και τα οφέλη από τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο Roubini υπολογίζει ότι οι αυτόματες περικοπές κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της κατανάλωσης θα “ροκανίσουν” 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε μία οικονομία που μετά βίας αναπτύχθηκε πέρυσι. Σύμφωνα με τα όσα είπε από το Ambrosetti Forum, η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 1,5% φέτος, στην καλύτερη περίπτωση.

“Ακόμα και χωρίς τους πολιτικούς καβγάδες, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη. Κλέψαμε ανάπτυξη από το μέλλον και τώρα πρέπει να πληρώσουμε για τα λάθη του παρελθόντος. Οι ΗΠΑ χρειάζονται κάποιας μορφής λιτότητας”, λέει ο Roubini.

Και προσθέτει ότι το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος της Fed έχει αρχίσει να είναι αναποτελεσματικό.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα αρνητικό σοκ στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, καθώς θα βλέπουν την αμερικανική οικονομία να επιβραδύνει.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Bloomberg για την Ευρώπη, ο Roubini δήλωσε ότι βασική του ανησυχία είναι οι αντιδράσεις απέναντι στα προγράμματα της λιτότητας στην περιφέρεια, και ειδικά στην Ιταλία.

Εντοπίζοντας κόπωση στην εφαρμογή της λιτότητας, η οποία θα οδηγήσει σε οικονομικές και πολιτικές εντάσεις, εκτιμά ότι η πλευρά που θα αναγκαστεί πρώτη να κάνει πίσω θα είναι εκείνη της ΕΚΤ και της Γερμανίας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι βασικό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

ΠΗΓΗ:http://www.newmoney.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου