Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ "ΑΡΠΑΧΤΗ"; - Βloomberg: Kανείς δεν είναι ασφαλής στην Ευρωζώνη...ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες της κυπριακής διάσωσης

-->
Η διάσωση της Κύπρου σημαίνει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής καθώς σπάνε ένα – ένα τα ταμπού στην Ευρώπη και, όπως λέει σήμερα το Bloomberg σε πρώτο του θέμα,
ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες της κυπριακής διάσωσης.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο το τελευταίο 10ήμερο δημιουργούν προηγούμενο στην ευρωζώνη – προηγούμενο που μπορεί να εντυπωθεί στη μνήμη των καταθετών και των ομολογιούχων, την ώρα που οι επενδυτές έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το ποιο θα είναι το επόμενο “θύμα” της κρίσης χρέους.

Στην Κύπρο η επώδυνη συμφωνία των Βρυξελλών φέρνει μεγάλες απώλειες για τους κατόχους ομολόγων των κυπριακών τραπεζών και για τους μεγαλοκαταθέτες, οι αποταμιεύσεις των οποίων θα υποστούν σημαντικό “κούρεμα”.

Το μήνυμα ότι όλοι οι έχοντες συμφέροντα σε τραπεζικά χρεόγραφα μπορεί να εξαναγκαστούν να βοηθήσουν ένα κράτος με ελλειπή ταμειακά διαθέσιμα ίσως να κάνει τους επενδυτές να πιστέψουν ότι είναι πιο ευάλωτοι εάν χώρες, όπως η Σλοβενία, η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμα και η Ελλάδα (για δεύτερη φορά) μπουν στη σειρά για την παροχή νέας βοήθειας.

Το ρίσκο έγκειται στο ότι τα λεγόμενα bank runs και τα selloffs στην αγορά ομολόγων γίνονται πιο πιθανά τη στιγμή που μια χώρα ζητά νέο πακέτο διάσωσης, αναφέρουν οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί από τη Λευκωσία μέχρι τη Νέα Υόρκη.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν νέο τύπο κανόνων και ο καθένας στην Ευρωζώνη πρέπει να δει τι σημαίνει αυτό για τα οικονομικά του”, αναφέρει ο Νομπελίστας οικονομολόγος και σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρ. Πισσαρίδης μιλώντας στο Bloomberg.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες, ο Stoxx Europe 600 “έσβησε” προηγούμενα κέρδη της τάξης του 1%, μετά τη δήλωση – κόλαφο του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο οποίος επινόησε ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών Κύπρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και αλλού. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,8% στα 1,2890 δολάρια.

Το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε, εν μέρει εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να αθετήσει τις εγγυήσεις προς τους καταθέτες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στην Ισπανία, οι κάτοχοι μεγάλου αριθμού τραπεζικών ομολόγων ήταν διασφαλισμένοι, σε αντίθεση με τους επενδυτές, όσον αφορούσε στο χρέος μειωμένης εξασφάλισης και τις προνομιούχες μετοχές της Bankia Group. Και στην Ελλάδα, η αναδιάρθρωση του χρέους έγινε με τρόπο ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Αυτή η παράδοση έσπασε με την περίπτωση της Κύπρου. “ Η κυπριακή κρίση δημιούργησε προηγούμενο, κάτι που θα προκαλέσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την εξέλιξη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης”, λέει ο Steven Englander, αναλυτής της Citigroup στη Νέα Υόρκη.

“Θα ορκιστούν ότι η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, αλλά το ίδιο έλεγαν και για την Ελλάδα κάποτε. Mπορεί να συζητούμε για το απαραβίαστο των εγγυημένων καταθέσεων, το πρόβλημα όμως είναι αν θα μας πιστέψει κανείς”, αναφέρει ο Charles Goodhart, επίτιμος καθηγητής στο London School of Economics.

Η πρώτη εφαρμογή του ελέγχου κεφαλαίων σε ένα κράτος – μέλος της ευρωζώνης, μπορεί να βάλει στον “χορό” και χώρες όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, οι οποίες επίσης έχουν μεγάλα ποσά σε ξένες καταθέσεις, λένε οι Jacques Cailloux και Δημήτρης Δρακόπουλος, οικονομολόγοι της Nomura.

“Φοβούμενοι μια ανάλογη μοίρα με εκείνη των καταθέσεων της Κύπρου, είναι πολύ πιθανόν οι καταθέτες να αποφασίσουν να μειώσουν την έκθεσή τους”, αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura.
Tην ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, αναφέρει ότι από όλες τις τελευταίες εξελίξεις, εξάγεται ένα σημαντικό μάθημα: ότι τα κράτη θα βιώσουν πολύ πόνο, προκειμένου να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και ότι “η κόλλα που τη συγκρατεί ενωμένη παραμένει δυνατή”.

Σύμφωνα με τον Kit Juckes, επικεφαλής ερευνητή ξένου συναλλάγματος στη Societe Generale αναφέρει: Στο εξής “οι τράπεζες θα είναι πιο προσεκτικές, οι καταναλωτές πιο συγκρατημένοι, οι καταθέτες πιο ανήσυχοι και η ανάπτυξη στην Ευρώπη πιο ασθενική απ' ό,τι ήταν”.

Παράλληλα, το κυπριακό ζήτημα, σύμφωνα με το Βloomberg, προσθέτει πυρομαχικά σε ηγέτες αντι-μνημονιακούς, όπως είναι ο Γκρίλο στην Ιταλία και ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα, που επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής.

Ωστόσο, καταλήγει το άρθρο, το πραγματικό τεστ θα γίνει όταν η λύση της Κύπρου αρχίσει να διαχέεται στις μεγαλύτερες οικονομίες.

Σύμφωνα τον επικεφαλής οικονομολόγο του ING Group στην Βρυξέλλες, Carsten Brzeski, “η Γερμανία κέρδισε το στοίχημα και η Κύπρος τελικά λύγισε, ωστόσο αυτή η στρατηγική εμπεριέχει ρίσκο και δύσκολα θα λειτουργήσει σε μεγαλύτερες χώρες με ευρύτερο οικονομικο-επιχειρηματικό μοντέλο από την Κύπρο”, καταλήγει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ:http://www.defencenet.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου