Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου ή haircut στις καταθέσεις έως 9,9% ή χρεοκοπία

-->
Σήμερα θα κριθεί η τύχη της Κύπρου καθώς το κυπριακό κοινοβούλιο θα κληθεί είτε να αποδεχθεί το haircut στις καταθέσεις είτε να αφήσει την Κύπρο να χρεοκοπήσει.
Οι διάχυτες ανησυχίες ότι μπορεί οι Κύπριοι πολιτικοί να μην αποδεχθούν το haircut στις καταθέσεις και να καταψηφίσουν τα μέτρα προκαλεί έντονες διεργασίες και την παρέμβαση της ΕΚΤ που θα έχει συναντήσεις με τους κορυφαίους πολιτικούς της Κύπρου. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο ή προχωρούν τα μέτρα ή χρεοκοπεί η Κύπρος.
Εν τω μεταξύ αποφασίστηκε να μην υπάρξει τραπεζική αργία την Τρίτη και αυτό μεταφράζεται ως κίνηση ότι οι πολιτικοί στην Κύπρο θα ψηφίσουν το haircut στις καταθέσεις.
Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο σοκάρουν, καθώς οι πολιτικοί της Ευρώπης με την ιστορική τους απόφαση να επιβάλλουν haircut στις καταθέσεις ανατρέπουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ καταθετών και τραπεζών προκαλώντας πανικό στους Κύπριους καταθέτες και διάχυτη ανησυχία στους καταθέτες σε Ελλάδα αλλά και άλλων χωρών της Νοτίου Ευρώπης. Μάλιστα τέθηκε το δίλημμα χρεοκοπία της Κύπρου ή haircut στις καταθέσεις έως 9,9%. 
Εν τω μεταξύ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα προβεί σε ανακοινώσεις αύριο Δευτέρα μάλλον μετά τις αποφάσεις του Κυπριακού κοινοβουλίου, για την Κύπρου, Λαική και Ελληνική Ελλάδος που θα καταλήξουν κατά το πιθανότερο σενάριο στο good TT αλλά ακόμη δεν είναι οριστικό.
Να σημειωθεί ότι προσφορές έχουν υποβάλλει Alpha και Πειραιώς (και η Εθνική ) με την Πειραιώς να εμφανίζεται να έχει αξιώσεις στην διεκδίκηση του νέου σχήματος, όπως και η Alpha bank.
Όμως η λύση του ΤΤ συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι και κατά την άποψη μας είναι και η πιο λογική.
Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου δηλαδή το δάνειο που θα λάβει από την Τρόικα μαζί με την στήριξη της Ρωσίας θα είναι 10 δις ευρώ.
Το κλειδί των αποφάσεων του Eurogroup εστιάζεται στην επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που θα αφορά τις καταθέσεις που βρίσκονται στην Κύπρο εξαιρώντας τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, το τέλος αυτό θα φτάνει μέχρι και το 6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ θα φτάνει το 9,9%.
Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.
Έναντι των καταθέσεων που θα κουρευτούν, θα εκδοθούν μετοχές της Τρ. Κύπρου, της Λαϊκής και Ελληνικής είπε ο υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δις. ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης.
Ωστόσο οι ανησυχίες για bank run είναι διάχυτες ειδικά για τις καταθέσεις των Ρώσων που φθάνουν στην Κύπρο στα 12 δις ευρώ.

Aναβλήθηκε η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις καταθέσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Kύπρο. Όπως έγινε γνωστό η προγραμματισμένη ενημέρωση της ολομέλειας της Βουλής από τον Πρόεδρο, αναβλήθηκε. Προς αναβολή οδεύει και η έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατατίθετο προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.
Η αναβολή της ολομέλειας αποφασίστηκε μετά από παράκληση του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, καθώς όπως φάινεται επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος, δεδομένου ότι τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπολείπονται μιας ψήφου για να περάσουν τα νομοσχέδια..
Την Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου στις 8.30 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κλειστή συνεδρία στις 11. Στις 15.15 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση του νομοσχεδίου. Χθες το πρωί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον κ. Αναστασιάδη έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα.
Παράλληλα, κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου για το haircut στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου τάσσονται ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, προεξοφλώντας την αρνητική τους «ψήφο» στην επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία.

Ανατροπή των δεδομένων; - Αναθεωρούνται οι φορολογικές κλίμακες για τις τραπεζικές καταθέσεις – Δημιουργούνται 3 κλίμακες φορολογίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρε πληροφορίες της Wall Street Journal, οι δύο πλευρές πραγματεύονται την πλήρη αναθεώρηση του σχεδίου επιβολής τέλους στις καταθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα προωθείται η δημιουργία 3 κλιμάκων φορολογίας:
1. Επιβολή 5% φόρου στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ
2. Επιβολή 10% φόρου στις καταθέσεις από 100.000 έως 500.000 ευρώ
3. Επιβολή 13% φόρου στις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ

Αναστασιάδης: Επιλέξαμε την λιγότερο επώδυνη επιλογή – Αποφύγαμε μία άτακτη χρεοκοπία – Οι καταθέτες θα ανταμειφθούν με ομόλογα από τα έσοδα του φυσικού αερίου

«Επιλέξαμε την λιγότερο επώδυνη επιλογή» διαμήνυσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, υπεραμυνόμενος των επιλογών του.
Στο περιθώριο του διαγγέλματος ενώπιον του κυπριακού λαού, ο Ν. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως η κυπριακή πλευρά επέλεξε το μη χείριστο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Κύπρος θα οδηγούταν σε άτακτη χρεοκοπία και κατ’ επέκταση σε έξοδο από την Ευρωζώνη.
Αναγνωρίζοντας τον επώδυνο χαρακτήρα της συμφωνίας, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε πως το haircut των καταθέσεων καθιστά βιώσιμο το κυπριακό χρέος, ενώ αποτρέπει την εφαρμογή ενός δεύτερου μνημονίου, απαλλάσσοντας παράλληλα, τις «μελλοντικές γενιές από τα δικά μας βάρη».
Μάλιστα, κατέστησε γνωστό πως οι καταθέτες θα λάβουν ως ανταμοιβή, ομόλογα των υπό διάσωση τραπεζών, ενώ όσοι διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για τα επόμενα δύο χρόνια στις κυπριακές τράπεζες τότε θα «ανταμειφθούν» με ομόλογα από τα μελλοντικά έσοδα του φυσικού αερίου.
Όσον αφορά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε πως θα επιχειρήσει να βελτιώσει τους επαχθείς όρους της συμφωνίας, ενώ τέλος, απεύθυνε «έκκληση» προς τα έτερα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την συμφωνία στην Ολομέλεια της Βουλής, υπερψηφίζοντάς την.

Διαβεβαιώσεις Σαρρή(Κύπριος ΥΠΟΙΚ) – «Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις κεφαλαίων» – Αναγκαίο… κακό το haircut στις καταθέσεις

Το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις κεφαλαίων απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μ. Σαρρής.
«Ο καθένας δύναται να μετακινήσει τα χρήματά του από την Τρίτη και μετά» υπερθεμάτισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.
Επιχειρώντας να κάμψει τις ανησυχίες των καταθετών των κυπριακών τραπεζών, ο Μ. Σαρρής διαμήνυσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στα κεφάλαια».
«Ελπίζουμε οι πολίτες να πιστέψουν σε εμάς. Εφεξής μπορούν να πιστεύουν πως δεν θα συμβεί τίποτα στις αποταμιεύσεις τους» πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, ο Μ. Σαρρής κατέστησε σαφές πως θα επιχειρηθεί η παροχή μετοχών ενός κρατικού ιδρύματος στους καταθέτες, ως «αποζημίωση» για το haircut.
Επιχειρώντας να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις, τόνισε πως αν και το προωθούμενο «κούρεμα» των καταθέσεων δεν αποτελεί την πιο ευχάριστη είδηση, είναι σίγουρα «το προτιμότερο σενάριο, μεταξύ των κατατεθέντων».

Ευματάβλητες οι πολιτικές ισορροπίες - Υπό ατμόν η έγκριση της συμφωνίας;

Οι ισορροπίες στη Βουλή πάντως είναι λεπτές. Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση , ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζεται για να περάσει το νομοσχέδιο.
Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός το Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.
Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ αναμένεται να ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Κλειστές την Δευτέρα και την Τρίτη οι τράπεζες - Δεν έδωσε 4-5 δισ ELA η ΤτΕ

Με στόχο την αποτροπή μαζικών εκροών καταθέσεων, οι αρχές της Κύπρου προσανατολίζονται σε διήμερη τραπεζική αργία, για αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη.
Εν μέσω της δίνης των τρέχουσων δραματικών εξελίξεων, οι αρχές της Κύπρου σχεδιάζουν διήμερη τραπεζική αργία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μαζικών εκροών κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Την ίδια ώρα, προς ενίσχυση της ρευστότητας των κυπριακών ιδρυμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδας φερόταν ότι έστειλε 4 – 5 δισ. ευρώ, μέσω ELA και χαρτονομίσματα στις τράπεζες της Κύπρου αλλά η πληροφορία διαψεύδεται.
Συγχρόνως, ένα από τα σενάρια που πραγματεύονται οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να κατευνάσουν τις έντονες αντιδράσεις των Κύπριων καταθετών, αποτελεί η παροχή ομολόγων φυσικού αερίου και τραπεζικών μετοχών στους πληγέντες καταθέτες.

Αποζημίωση από Λονδίνο των Βρετανών καταθετών στην Κύπρο

Η βρετανική κυβέρνηση θα αποζημιώσει στρατιώτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους που ζουν στην Κύπρο και πλήττονται από την απόφαση κουρέματος των καταθέσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών G. Osborne. Η απόφαση του κ. OSborne καλύπτει περίπου 3.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.
Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της Daily Mail, από την απόφαση του Eurogroup επηρεάζονται περίπου 60.000 Βρετανοί καταθέτες. Υπολογίζεται ότι οι βρετανικές καταθέσεις στην Κύπρο ανέρχονται σε 1,7 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες. Καταθέτες που πλήττονται δηλώνουν στην εφημερίδα ότι η απόφαση συνιστά «κλοπή».

Κύπρος: Στα 18,3 δισ. δολάρια οι ρωσικές καταθέσεις – Έως 1,8 δισ. η «ζημιά» από το haircut

Στα 18,3 δισ. δολαρίων εκτιμάται πως ανέρχονται οι καταθέσεις των Ρώσων πολιτών στις κυπριακές τράπεζες, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί, πως η αρχές της νήσου ενδέχεται να αποκομίσουν όφελος έως 1,8 δισ. δολαρίων από το επικείμενο haircut στις καταθέσεις.

Ο Αναστασιάδης στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Την αναγκαιότητα του επικείμενου «haircut» στις τραπεζικές καταθέσεις υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης στο περιθώριο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου.
Ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, ο Ν. Αναστασιάδης διαμήνυσε πως η κυπριακή πλευρά κατέβαλε πάσα δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί το haircut.
Γνωστοποιώντας τα εκβιαστικά διλήμματα των Ευρωπαίων εταίρων, ο Πρόεδρος της Κύπρου υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησής του, καθώς ως μοναδικό εναλλακτικό σχέδιο προτασσόταν η χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Το σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων

Στην δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο του νομοσχεδίου για το «haircut» των τραπεζικών καταθέσεων στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί άμεση από την Κυπριακή Βουλή.
Το τέλος υπολογίζεται επί των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία την 17ην Μαρτίου 2013, ως ακολούθως:
(α) για κάθε ευρώ μέχρι και εκατόν χιλιάδες (€100,000) με 6,75%,
(β) για κάθε ευρώ πάνω από εκατόν χιλιάδες (€100.000) με 9.99%.
Το τέλος θα μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό στο κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επ’ ονόματι της Δημοκρατίας και διατίθεται μετά από Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών για σκοπούς διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Έναντι του τέλους, διατίθενται στους καταθέτες , μετοχές πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία, οι όροι της διάθεσης των οποίων, καθορίζεται με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Οι εξαιρέσεις

Οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα εξαιρούνται καθώς έχει παρθεί απόφαση η Κύπρου, Ελληνικής τράπεζας και Λαϊκή Ελλάδος να πωληθούν με συνοπτικές διαδικασίες στο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Μπορεί να γίνει διαγωνισμός αλλά ούτε η Εθνική, ούτε η Alpha, ούτε η Πειραιώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και έτσι θα καταλήξει στο TT.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, οι διαδικασίες "απορρόφησης" των κυπριακών τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την Τρίτη.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα προβεί σε ανακοινώσεις σήμερα Κυριακή ή αύριο Δευτέρα πρωί λόγω της αργίας στην Ελλάδα.
Ο G. Asmussen από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όμως ενώ εξαιρέθηκαν οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν εξαιρούνται οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, στις θυγατρικές τράπεζες ή καταστήματα, όπου θα υποστούν haircut.

Στουρνάρας: Διασφαλισμένες οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα – Τετ α τετ με τον Α. Σαμαρά – «Εν εξελίξει η διαδικασίες για τις 3 κυπριακές τράπεζες»

Την διασφάλιση των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά.
Στο περιθώριο της σύσκεψης των δύο ανδρών, ο Γ. Στουρνάρας παρείχε πλήρη ενημέρωση στον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφορικά με τις τρέχουσες δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο.
Παράλληλα, οι δύο άνδρες πραγματεύτηκαν το περιθώριο επιλογών εκ μέρους της ελληνικής πλευράς επί του κυπριακού ζητήματος.
Όσον αφορά τις 3 κυπριακές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο Γ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές πως οι διεργασίες βρίσκονται εν εξελίξει.

Καταστροφή ή διαχειρίσιμη εξέλιξη;
Καταστροφική εξέλιξη ή διαχειρίσιμη κρίση το haircut στις καταθέσεις στην Κύπρο;
Το ερώτημα αυτό τίθεται καθώς υπάρχουν δυο σχολές σκέψεις. 1)Η μια θεωρεί ότι η επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου στις καταθέσεις στην Κύπρο έως 100 χιλιάδες ευρώ 6,75% και πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ 9,9% είναι σίγουρα κρίση αλλά διαχειρίσιμη.
Ουσιαστικά οι καταθέτες είναι σαν να χάνουν τόκους 1,5 με 2 ετών στο κεφάλαιο τους.
Πρόκειται για μια ζημία που είναι μεγάλη αλλά συνάμα και αντιμετωπίσιμη.
Οι καταθέτες μπορεί ή θα πάρουν μετοχές τραπεζών και θεωρητικά στο μέλλον θα μπορούσαν να ισοσκελίσουν τις ζημίες.
Ταυτόχρονα με την λύση αυτή διασφαλίζεται η Κύπρος υπό την έννοια ότι καταθέσεις, αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα θα αποτρέψουν την χρεοκοπία της Κύπρου και των τραπεζών.
Επίσης οι τράπεζες με μια αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ή μέσω των μετοχών μπορούν να ισοσκελίσουν τις ζημίες.
2)Η δεύτερη σχολή σκέψης αναφέρει ότι η επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου των καταθέσεων είναι καταστροφική εξέλιξη καθώς σημειολογικά θα αμφισβητηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να πληγεί καίρια στο σκέλος των καταθέσεων ενώ η αμφισβήτηση μπορεί να διευρυνθεί σε όλες τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης.
Επίσης ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αποχωρήσουν κακήν κακώς οι Ρώσοι που κατέχουν 12 δις ευρώ καταθέσεις από την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν 45 χιλιάδες λογαριασμοί ρώσων που κατά βάση είναι μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας.
Επίσης και στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανακοπεί και θα ανακοπεί η εισροή καταθέσεων προκαλώντας πλήγμα στην ρευστότητα των τραπεζών.
Σε όλα αυτά τα οποία είναι παραδόξως ορθά θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η εξής παράμετρος.
Η Λαϊκή κινδύνευε να τιναχθεί στον αέρα παρασύροντας σε κατάρρευση όλο το τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ δεν δέχεται ως collaterals τα περιουσιακά στοιχεία της και ως εκ τούτου ο κίνδυνος κατάρρευσης ήταν υπαρκτός.
Επίσης το σχέδιο απόσχισης όλων των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, και η ενσωμάτωση τους στο ΤΤ εκτονώνει το πρόβλημα από την Ελλάδα διασφαλίζοντας τις καταθέσεις αλλά γεγονός είναι ότι η αμφισβήτηση αρχίζει να κυριαρχεί.
Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις;
Ειδικά στην Κύπρο υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί και όριο ανάληψης μετρητών εξέλιξη που θα εντείνει το stress και την διάχυτη αμφισβήτηση.

Γιατί πήρε το ρίσκο η ΕΕ να πλήξει τις καταθέσεις;
Γιατί πήρε το ρίσκο η ΕΕ να χτυπήσει τις καταθέσεις, τον πιο ευαίσθητο τομέα καθώς αποτελούν τον κοινωνικό πλούτο των πολιτών;
Γιατί η ΕΕ πήρε το ρίσκο να χτυπήσει τις καταθέσεις στην Κύπρο μια απόφαση τεράστιου ρίσκου λόγω του κινδύνου πλήρους αποσταθεροποίησης από ένα ενδεχόμενο bank run;
Η απόφαση στηρίχθηκε στην εξής απλή λογική που είναι ξεκάθαρα απαράδεκτη μεν αλλά αυτή ήταν η βάση για να παρθεί αυτή η απόφαση.
Οι ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι η σχέση καταθέσεις προς το ΑΕΠ σχεδόν σε όλη την Ευρώπη έχει μια…συμμετρία.
Περίπου όσο είναι το ΑΕΠ σχεδόν παραπλήσιες είναι και οι καταθέσεις.
Ο τύπος αυτός έχει και εξαιρέσεις.
Στην Ελλάδα το ΑΕΠ είναι 190 δις ευρώ και οι καταθέσεις 161 δις ευρώ δηλαδή οι καταθέσεις είναι χαμηλότερες από το ΑΕΠ.
Στην Κύπρο όμως συνέβαινε το εξής το ΑΕΠ ανέρχεται περίπου στα 14,5 δις ευρώ και οι καταθέσεις στα 70 δις ευρώ δηλαδή είναι πολλαπλάσιες του εθνικού πλούτου.
Η Γερμανία λοιπόν πήρε την απόφαση να αγγίξει τις καταθέσεις θεωρώντας ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι πολλαπλάσιες από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
H απόφαση της ΕΕ πάντως και ειδικά της Γερμανίας να αγγίξει τις καταθέσεις θα αποδειχθεί καταστροφική ακόμη και να στηρίζεται σε κάποιας μορφής επιχειρήματα του τύπου ΑΕΠ προς καταθέσεις ή ότι θα δοθούν μετοχές των τραπεζών στους καταθέτες που θα υποστούν ζημία.

Η αιτιολογία Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης της Κύπρου σημειώνει ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup τέθηκε το δίλημμα την Τρίτη 19 Μαρτίου να επιλεγεί το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας είτε το σενάριο μιας επώδυνη, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης.
«Είναι καλά γνωστό ότι η βαθιά οικονομική κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαμε ως χώρα δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι «η ίδια έκτακτη ανάγκη και η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπουν, όπως και δεν επιτρέπουν σε κανένα, να μπούμε στη λογική της επίρριψης ευθυνών».
Με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, προσθέτει, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις και τετελεσμένα τα οποία μας έθεταν ενώπιον των ακολούθων διλημμάτων: «Είτε, την Τρίτη 19 Μαρτίου, να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετήρια επανεκκίνησης της οικονομίας μας».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλύει τις συνέπειες από τυχόν επιλογή «του καταστροφικού σεναρίου».
1. Την Τρίτη 19 Μαρτίου, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, η μια εκ των δυο τραπεζών που διέρχονται κρίση θα τερμάτιζε τις εργασίες της, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ειλημμένη απόφασή της, θα τερμάτιζε την ίδια μέρα την παροχή ρευστότητας. Η δεύτερη τράπεζα θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8 000 οικογένειες στην ανεργία.
2. Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.
3. Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε ένα φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.
4. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση θα συμπαρέσυρε σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με όλα τα συνεπακόλουθα.
5. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.
Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το Ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.
Η δεύτερη επιλογή, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν η ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης», μέσα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και συνοψίζονται ως ακολούθως:
1. Εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τους.
2. Διάσωση 8 000 θέσεων εργασίας από τον τραπεζικό τομέα και χιλιάδων άλλων που θα χάνονταν σαν συνεπακόλουθο της μη συνέχισης των εργασιών των τραπεζών.
3. Διάσωση του συνόλου των καταθέσεων, με την μια και μόνη ανταλλαγή μικρού ποσοστού των αποταμιεύσεων με μετοχές των δυο τραπεζών. Επί του παρόντος, οι μετοχές αυτές δεν αποδίδουν την πλήρη αξία, άλλα με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ανταποδώσουν το μέγιστο αν όχι το σύνολο των αποκοπών.
4. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, το καθιστά διαχειρίσιμο και βιώσιμο και απαλλάσσει τις επόμενες γενεές από τα βάρη της αποπληρωμής του.
5. Διασώζει τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπει τη λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
6. Δεν προκαλεί νέα ύφεση και αποτρέπει τον κίνδυνο του φαύλου κύκλου ενός δεύτερου μνημονίου.
«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας», τονίζει ο Πρόεδρος.
Τις επόμενες ώρες, συνεχίζει, «θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» και αναφέρει τέλος ότι αύριο θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem , λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση της νέας κυβέρνησης της Κύπρου. Από Κυπριακής πλευράς ο υπουργός οικονομίας, Μιχάλης Σαρρής, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οδυνηρές λύσεις και ότι τελικά συμφώνησε σε μία λύση που διασφαλίζει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δις ευρώ.
Εξάλλου, ο J. Dijsselbloem σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα). Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.
Επίσης, ο J. Dijsselbloem ανέφερε, ότι χάρις στις σημερινές αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, άποψη με την οποία συμφώνησε και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Όπως είπε η C. Lagarde, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεισφορά του ΔΝΤ, αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.
Εξάλλου, στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο J. Dijsselbloem , σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.
Ο O. Rehn, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η σημασία της κυπριακής οικονομίας για την ευρωζώνη είναι «συστημικού χαρακτήρα».
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κυπριακών επιχειρήσεων, θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.
Τέλος, ο υπουργός οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεωκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, τόνισε ο Μ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».
Ο Μ Σαρρής τόνισε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεωκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.» Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.


Α. Merkel: Να Να συμβάλλουν στην διάσωση οι υπεύθυνοι
Δήλωση - παρέμβαση έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel για τις εξελίξεις στην Κύπρο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών το Σάββατο το βράδυ. Με τη δήλωσή της η Angela Merkel αναφέρει ως υπευθύνους όλους τους καταθέτες στην Κύπρο καθώς τους καλεί να συμβάλλουν στην διάσωση του νησιού.
«Είπαμε ότι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου» είπε η κ. Μerkel, συμπληρώνοντας με έμφαση «πως με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό».

«Δεν τιμωρούμε τη Λευκωσία»

Η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισεκ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ J. Dijsselbloem.
«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», επεσήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».
Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ G. Asmussen περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.
Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους, όσο και σε ξένους καταθέτες και όπως εκτιμάται το μέτρο αυτό θα αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ.
Ο Asmussen πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Asmussen.

Κύπρος: Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Ρωσία ο Μιχάλης Σαρρής
Την Τετάρτη, αντί για την αρχικά προγραμματισμένη επίσκεψή του τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση επίσκεψη στη Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο των επαφών του κυρίου Σαρρή θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από την Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

C.Lagarde: Το ΔΝΤ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της Κύπρου
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), C. Lagarde, σε γραπτή δήλωσή της, χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου» επισημαίνει η κ. Lagaede, τονίζοντας ότι «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίξει μια λύση που θα είναι βιώσιμη, που θα χρηματοδοτείται πλήρως και η οποία θα διαθέτει την κατάλληλη κατανομή των βαρών».
Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει: «Πιστεύω ότι η συμφωνία - πακέτο πληροί αυτούς τους τρεις στόχους. Σε αυτή τη βάση, έχω την πρόθεση να προβώ σε σύσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιό μας το ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου».

T. Μητσόπουλος: Υπήρχε ο κίνδυνος του λουκέτου σε δύο τράπεζες
Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων και άτακτου κλεισίματος δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε χθες τη νύχτα η κυβέρνηση, υποστήριξε ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος.
«Μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν» είπε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα επιστρέψει σήμερα στην Κύπρος, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» συμπήρωσε ο κ. Μητσόπουλος και σημείωσε: «Aυτή η απώλεια είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε, από 3,5-5% που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη».
«Επομένως, είναι δυνατόν να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος, που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους» κατέληξε ο υπουργός.

Καταθέτες έσπευσαν στα Συνεργατικά Ιδρύματα για απόσυρση χρημάτων αλλά το σύστημα δεν λειτουργούσε
Δεκάδες καταθέτες έσπευσαν από νωρίς το πρωί στα Συνεργατικά Ιδρύματα, που λειτουργούν και το Σάββατο, για να αποσύρουν χρήματα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε.
Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για σήμερα τα Συνεργατικά Ιδρύματα. Πάντως όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της εισφοράς,
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogrup - Κύπρου.
Επρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου