Πριν 6 χρόνια το 2006 το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του σημερινού προέδρου της Εθνικής τράπεζας Γιώργου Ζανιά έβαλε κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και της τότε διοίκησης υπό τον Αράπογλου – Πελχιβανίδη για το ιστορικό τους λάθος «να πετάξουν τα χρήματα των ελλήνων σε μια εχθρική χώρα» ενώ κατέκριναν για το υψηλό τίμημα που δόθηκε.
Αναφερόμαστε στην εξαγορά το 2006 της Finansbank από την Εθνική. Την σημαντικότερη στρατηγική κίνηση που πραγματοποίησε ο όμιλος της Εθνικής.
Τότε αναφέραμε ότι η Εθνική αν χρειαζόταν θα έπρεπε να πληρώσει και παραπάνω για να εξαγοράσει την Finansbank.
Δεν ήταν μόνο η οικονομική διπλωματία αλλά το deal ήταν και έμοιαζε πολύ καλό λόγω των προοπτικών της Finansbank.
Το ΠΑΣΟΚ του κ Ζανιά θεωρούσε λανθασμένη επιλογή την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική.
Μετά από 6 χρόνια η απογραφή είναι συγκλονιστική.
Ας ξεχάσουμε τα προ προβλέψεων κέρδη και ας πάμε κατευθείαν στον πυρήνα της λειτουργίας μιας τράπεζας που είναι τα έσοδα.
Τα έσοδα της Finansbank στα 1,22 δις ευρώ ήταν περισσότερα στο 9μηνο του 2012 από τα έσοδα της μητρικής Ελλάδος στα 840 εκατ ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι τουλάχιστον ιστορική.
Μπορεί να ειπωθεί ότι είχε αυξημένες ζημίες από trading η Εθνική Ελλάδος στα 650 εκατ αλλά αν υιοθετήσουμε τις ζημίες του trading στο 9μηνο του 2011 πάλι η Finansbank θα ήταν σε καλύτερη θέση.
Τι θέλουμε να πούμε;
Η Εθνική χωρίς της Finansbank δεν έχει αξία… ενώ η Finansbank αξίζει πολλά και χωρίς την Εθνική τράπεζα.
Άρα ποιο είναι το πρακτικό συμπέρασμα;
Η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού την Finansbank καθώς αποτελεί την μόνη κερδοφόρο δραστηριότητα του ομίλου.
Η προηγούμενη διοίκηση Ταμβακάκη θεωρούσε καίριας σημασίας την Finansbank αλλά μελετούσε το ενδεχόμενο να μειώσει το επενδυτικό ρίσκο στην Τουρκία.
Δεν μπορεί η Εθνική να έχει τόσο μεγάλη έκθεση στην Τουρκία.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ οι προοπτικές στο banking στην Τουρκία θα συνεχίσουν να είναι καλές και σίγουρα πολύ καλύτερες από της Ελλάδος.
Αν η νέα διοίκηση της Εθνικής αποφασίσει να πωλήσει μέρος της Finansbank να αποτιμήσει, να αξιολογήσει ότι η θυγατρική στην Τουρκία έχει 3πλάσια αξία από την Εθνική Ελλάδος όχι μόνο με όρους χρηματιστηριακούς 3,9 δις κεφαλαιοποίηση η Finansbank σε σχέση με τα 1,3 δις ευρώ η Εθνική αλλά και πρακτικά καθώς είναι σταθερά κερδοφόρος.
Σημειώνεται ότι από το 2007 έως το 9μηνο του 2012 η Finansbank συνεισέφερε στην Εθνική 2,57 δις ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα η Εθνική Ελλάδος εμφάνισε ζημίες 13,278 δις ευρώ.
Τι υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ του 2007
ΕΝΩΠΙΟΝ
Του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
ΑΝΑΦΟΡΑ
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Με την παρούσα επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ οψιν σας τα κατωτέρω, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, καθ’ ότι προκύπτει από αυτά η τέλεση αξιοποίνων πράξεων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες των αδικημάτων αυτών είτε είναι φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί είτε άμεσοι συνεργοί αυτών.
Ι. ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ FINANSBANK ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες καταχωρήθηκαν επανειλημμένα ρεπορτάζ αλλά συγχρόνως εγένετο και συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την εξαγορά της Τουρκικής Τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2006, η οποία, σύμφωνα με γενική εκτίμηση ήταν επιζήμια τόσο για την ίδια την Εθνική Τράπεζα όσο, κατ’ επέκταση, και για τους μετόχους αυτής, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Ελληνικό Δημόσιο και άλλα Ταμεία που είναι Ν.Π.Δ.Δ.
Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που είναι παράλληλα και μέτοχος της ΕΤΕ, υπέβαλλε προς τον Κο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών την από 29 Ιουνίου 2006 μηνυτήρια αναφορά κατά του Ευστρατίου Αράπογλου, Προέδρου του Δ.Σ της ΕΤΕ, Ιωάννη Πεχλιβανίδη, Αντιπροέδρου και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΕ, καθώς και κατά παντός άλλου συνεργού. Η μηνυτήρια αυτή αναφορά έχει αριθμό ΑΒΜ.Α.2006/3562.
Ειδικότερα, από τα δημοσιεύματα αυτά προκύπτουν τα κατωτέρω πραγματικά περιστατικά:
Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
1. Όπως είναι γνωστόν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανώνυμη εταιρία. Ένας από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας είναι το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και διάφορα ασφαλιστικά ταμεία που είναι Ν.Π.Δ.Δ.
Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εκδήλωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην «επιχειρηματική» αυτή κίνηση της εξαγοράς της τράπεζας FINANSBANK περίπου στα μέσα του μηνός Απριλίου του 2005.
Ανάλυση της CITY GROUP (ξένου επενδυτικού οίκου, στέλεχος του οποίου, πριν τον διορισμό του ως Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, ήταν και ο κ. Αράπογλου) στις 8 Μαρτίου 2005, έναν μήνα πριν γνωστοποιηθεί η συμφωνία για την εξαγορά της FINANSBANK, έκανε λόγο για σημαντική επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το γεγονός αυτό αφήνει υπόνοιες για προνομιακή πληροφόρηση ξένων επενδυτικών οίκων (CITY GROUP) και χρήζει δικαστικής διερεύνησης κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών σε ξένους επενδυτικούς οίκους. Οι υπόνοιες αυτές ενισχύονται από το γεγονός ότι η CITY GROUP ήταν συνδιεκδικητής της FINANSBANK (όλως παρανόμως αφού οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ της είχαν απαγορεύσει κινήσεις εξαγοράς), την οποία «έχασε» από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, επειδή η ΕΤΕ έδωσε υψηλότερο τίμημα, βάσει του οποίου η αξία της τουρκικής τράπεζας εκτιμήθηκε σε 5 δις. δολάρια ΗΠΑ, οπότε η CITY GROUP απεσύρθη από τη διαδικασία και συνέχισε τη «συμμετοχή» της ως σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης στην συγκεκριμένη εξαγορά!!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικηγορικό γραφείο το οποίο διεκπεραίωσε τη συμφωνία της εξαγοράς υποστηρίζοντας την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ήταν το γραφείο Πεκίν – Μπαγιάρ, γραφείο που υποστήριζε σε πάρα πολλές υποθέσεις τον βασικό μέτοχο και πωλητή των μετοχών της Finansbank, Χουσνί Οζιεγκίν.
Επιβάλλεται επίσης, να αξιολογηθεί ποινικά η συμπεριφορά υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας οι οποίοι ως εκ της θέσεώς τους είχαν προνομιακή πληροφόρηση σε σχέση με την εξαγορά (κ.κ. Πεχλιβανίδης, Θωμόπουλος κ.α.) οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα πριν την ανακοίνωση της εξαγοράς, όπως έχει δημοσιευθεί στον τύπο και ανακοινώθηκε στο Χ.Α.Α., αγόραζαν μετοχές της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, αν και κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.
Υπήρξαν παράλληλα καταγγελίες για παράνομη συμπεριφορά εκ μέρους των εποπτικών οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικότερα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα έπρεπε να είχε ζητήσει τις σχετικές διευκρινίσεις από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και να μεριμνήσει για την αποφυγή κερδοσκοπικών πρακτικών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε ενημέρωση που έκανε προς τη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος, κατά τη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου του 2006, παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό να υπήρξε προνομιακή πληροφόρηση στο διάστημα πριν την εξαγορά της FINANSBANK και προανήγγειλε τη διενέργεια σχετικής έρευνας. Η εκ των υστέρων όμως προφορική δέσμευση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη λήψη μέτρων σε σχέση με την παράβαση των διατάξεων του Νόμου για την εμπιστευτική πληροφόρηση δεν απαλλάσσουν αυτόν και τα λοιπά μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τις ευθύνες τους ως προς την εσκεμμένη παράλειψη άσκησης των καθηκόντων τους.
Ομοίως δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους, η επιβολή κατά την 28.12.06 προστίμου ύψους 100.000 Ευρώ στην Εθνική Τράπεζα «διότι δεν επιβεβαίωσε με την προσήκουσα πληρότητα και ευκρίνεια πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με την πρόθεση εξαγοράς της Finansbank». Το αντίθετο, το πρόστιμο που επιβλήθηκε επιβεβαιώνει ότι η σχετική επιχειρηματική πράξη εξαγοράς, χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και παραπληροφόρηση.
2. Στις 3-4-2006 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπέγραψε συμφωνία με τις FIBA Holding και Greecing Factoring και FIBA Factoring, προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό 46% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας “FINANSBANK”, στην Τουρκία, καθώς και το 100% των ιδιωτικών προνομιακών τίτλων. Το τίμημα συμφωνήθηκε σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια και για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Η επιχειρηματική αυτή πράξη της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, η οποία επηρεάζει τον ελληνικό χρηματιστηριακό δείκτη κατά 50%, έγινε με ευθύνη του διορισμένου από την Κυβέρνηση, μέσω των μετόχων-ασφαλιστικών ταμείων, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ κ. Αράπογλου, πρώην στελέχους της CITY GROUP, ύστερα από ενημέρωση της Κυβέρνησης, όπως ομολόγησε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Τράπεζας και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Η δήθεν «επιχειρηματική» αυτή πράξη, όχι μόνον δεν προήγαγε την μακροπρόθεσμη εμπορική αξία της Εθνικής Τράπεζας, αλλά έβλαψε συνειδητά και φαλκίδευσε τα συμφέροντα της Εταιρείας και των μετόχων της και μεταξύ αυτών τα συμφέροντα των μετόχων – Ασφαλιστικών Ταμείων, για τους εξής λόγους:
α) Η εξαγορά «κλείστηκε» με την τιμή της μετοχής της “FINANSBANK” και την τουρκική λίρα, στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδά τους και στις αιτίες αυτές αντιστοιχεί υπερτίμημα 2,1 δις. δολαρίων ΗΠΑ. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε μόνον η Εθνική Τράπεζα, ενώ η αρχικώς συμμετέχουσα City Group, της οποίας υψηλόβαθμο στέλεχος διετέλεσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Αράπογλου, απεσύρθη από τη διαδικασία και συνέχισε τη «συμμετοχή» της ως σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης στην συγκεκριμένη εξαγορά!!!
β) Στις αρχές του 2004 η χρηματιστηριακή αξία της “FINANSBANK” ήταν 286 εκατ. ευρώ. Στις 31-12-2004 αποτιμήθηκε από την ΕΤΕ σε 4,5 δις. ευρώ. Την ίδια περίοδο ο δείκτης τραπεζικών συμμετοχών στην Τουρκία αυξήθηκε μόνον 3 φορές και της “FINANSBANK” κατά 16 φορές, ενώ τα κέρδη της μόνον 1,6 φορές.
γ) Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες καταστάσεις της “FINANSBANK”, η λογιστική καθαρή θέση ανερχόταν σε 1.397.275 δις. Τουρκικές Λίρες ή 856,5 εκατ. ευρώ (με ισοτιμία 1 ευρώ= 1,6311 Τ.Λ., που έλαβε υπόψη της η ΕΤΕ).
Η αποτίμηση για την εξαγορά συμφωνήθηκε στο ύψος των 5,5 δις. δολ. ΗΠΑ ή 4,541 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), ανήλθε σε 5,3 φορές. Κάθε εξαγορά (συνεπώς και η εξαγορά της “FINANSBANK”) με τίμημα πολλαπλάσιο της καθαρής θέσης, δικαιολογείται στο μέτρο και το βαθμό που υπάρχουν υπεραξίες στο ενεργητικό της.
Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα ανέφερε ο κ. Αράπογλου στη Βουλή, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (30-5-2006), η ΕΤΕ δεν προσδιόρισε το πολλαπλάσιο της καθαρής θέσης με βάση τα ίδια κεφάλαια, όπως εμφανίζονται στον δημοσιευμένο ισολογισμό, αλλά στα ίδια κεφάλαια, όπως αναπροσαρμόστηκαν μεταξύ άλλων και με την πρόσθεση της υπεραξίας των συμμετοχών π[ου θα πουληθούν στον κύριο μέτοχο, ύψους 309 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Έτσι εμφανίστηκε λογιστική καθαρή θέση της “FINANSBANK” 1.514 δις. δολ. ΗΠΑ και ο λόγος P/BV ως δήθεν 3,6 φορές.
Όμως, το ποσό των 1.514 δις. δολ. ΗΠΑ είναι μια αναπροσαρμοσμένη με ποσά υπεραξιών καθαρή θέση και όχι η πραγματική λογιστική καθαρή θέση. Οι υπεραξίες που προστέθηκαν στην λογιστική αξία των ιδίων κεφαλαίων της “FINANSBANK” αλλοίωσαν το δείκτη P/BV, αφού αύξησαν τον παρονομαστή του. Έτσι, με το διπλό υπολογισμό των υπεραξιών αυτών, η αλλοίωση του δείκτη έγινε σκόπιμα, ώστε να εμφανιστεί το τίμημα της εξαγοράς ως εύλογο προκειμένου να παραπλανηθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας και οι μέτοχοί της.
δ) Παρά το γεγονός ότι, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Αράπογλου στη Βουλή, της εξαγοράς προηγήθηκε επί ενάμισι χρόνο έρευνα της αγοράς και ότι η υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας είχε προβλεφθεί από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και λήφθηκε υπ’ όψιν για την υποβολή προσφοράς της, η καταβολή του τιμήματος συμφωνήθηκε σε δολάρια. Λίγες ημέρες μετά την εξαγορά τόσο η αγορά συναλλάγματος όσο και η αγορά κεφαλαίου στην Τουρκία κατέρρευσαν, συνεπεία βαθυτέρων διαρθρωτικών προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας και η Τουρκική Λίρα υποτιμήθηκε κατά 18% σε σχέση με το δολάριο. Αν υπολογισθεί το συνδυασμένο αποτέλεσμα της καθίζησης της συναλλαγματικής αγοράς και της χρηματιστηριακής πτώσης των κυριότερων τουρκικών τραπεζών, η τιμή της μετοχής της FINANSBANK θα ήταν μετά την ημερομηνία υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος 35% χαμηλότερη του ύψους που συμφώνησε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Το κλείσιμο της εξαγοράς με την υψηλότερη δυνατή τιμή της μετοχής και την μεγαλύτερη αξία της Τουρκικής Λίρας λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση της αγοράς στην Τουρκία, αποδόθηκε από τον κ. Αράπογλου σε «σατανική συγκυρία». Ωστόσο, για όσους δεν πιστεύουν σε «σατανικές συγκυρίες» δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες για τη χρονική συγκυρία της εξαγοράς. Τις υπόνοιες αυτές ενισχύει το γεγονός ότι για την εξαγορά η Διοίκηση της ΕΤΕ χρησιμοποίησε ως νομικό σύμβουλο στην Τουρκία την κόρη της δικηγόρου του πραγματικού πωλητή της FINANSBANK του κ. Χουσνί Οζιεγκίν. Δηλαδή αγοράστρια τράπεζα και πωλητής χρησιμοποιούσαν το ίδιο δικηγορικό γραφείο, το γραφείο Πεκίν-Μπαγιάρ.
ε) Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (αρχές 2006) έγινε διαπραγμάτευση για την αγορά της Τουρκικής Τράπεζας DENIZBANK, από τη Γαλλο-Βελγική Τράπεζα DEXIA. Η τράπεζα DENIZBANK είναι τράπεζα παρομοίου μεγέθους με την FINANSBANK και το τίμημα εξαγοράς της συγκρινόμενο με το τίμημα εξαγοράς της FINANSBANK είναι κατά πολύ μικρότερο. Την 31-5-06 ανακοινώθηκε η εξαγορά της DENIZBANK αντί 2,44 δις. δολ. ΗΠΑ για την αγορά του 75% του μετοχικού κεφαλαίου. Το τίμημα είναι χαμηλότερο κατά 80% από το τίμημα που συμφωνήθηκε από τη Διοίκηση της ΕΤΕ για την εξαγορά της FINANSBANK.
στ) Το τίμημα για το 46% του μετοχικού κεφαλαίου, αντιστοιχεί στο 38% των ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ και το τίμημα για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου θα υπερβεί το 70% των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι πρόκειται για επιχειρηματική πράξη εξαιρετικού ρίσκου, που σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της ρευστής οικονομικοπολιτικής κατάστασης της γειτονικής χώρας, ενδέχεται να κλονίσει τα οικονομικά θεμέλια της ΕΤΕ και συνακόλουθα των Ασφαλιστικών Ταμείων-μετόχων.
Γνώριζαν κατά την υπογραφή της συμφωνίας οι Διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων-μετόχων, τους κινδύνους που συνεπάγεται για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που διοικούν η ανάληψη ενός τέτοιου σημαντικού «ρίσκου»; Σταθμίστηκαν οι κίνδυνοι αυτοί από τους εποπτεύοντες και ελέγχοντες τις διοικήσεις τους, πολιτικούς προϊσταμένους και τη Κυβέρνηση;
Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2007
Με τιμή
Οι Βουλευτές
Βάσω Παπανδρέου
Γιώργος Φλωρίδης
Δημήτρης Κουσελάς
Δημήτρης Γεωργακόπουλος
Απόστολος Φωτιάδης
Κώστας Σπηλιόπουλος
Ανδρέας Μακρυπίδης
ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr
Τότε αναφέραμε ότι η Εθνική αν χρειαζόταν θα έπρεπε να πληρώσει και παραπάνω για να εξαγοράσει την Finansbank.
Δεν ήταν μόνο η οικονομική διπλωματία αλλά το deal ήταν και έμοιαζε πολύ καλό λόγω των προοπτικών της Finansbank.
Το ΠΑΣΟΚ του κ Ζανιά θεωρούσε λανθασμένη επιλογή την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική.
Μετά από 6 χρόνια η απογραφή είναι συγκλονιστική.
Ας ξεχάσουμε τα προ προβλέψεων κέρδη και ας πάμε κατευθείαν στον πυρήνα της λειτουργίας μιας τράπεζας που είναι τα έσοδα.
Τα έσοδα της Finansbank στα 1,22 δις ευρώ ήταν περισσότερα στο 9μηνο του 2012 από τα έσοδα της μητρικής Ελλάδος στα 840 εκατ ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι τουλάχιστον ιστορική.
Μπορεί να ειπωθεί ότι είχε αυξημένες ζημίες από trading η Εθνική Ελλάδος στα 650 εκατ αλλά αν υιοθετήσουμε τις ζημίες του trading στο 9μηνο του 2011 πάλι η Finansbank θα ήταν σε καλύτερη θέση.
Τι θέλουμε να πούμε;
Η Εθνική χωρίς της Finansbank δεν έχει αξία… ενώ η Finansbank αξίζει πολλά και χωρίς την Εθνική τράπεζα.
Άρα ποιο είναι το πρακτικό συμπέρασμα;
Η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού την Finansbank καθώς αποτελεί την μόνη κερδοφόρο δραστηριότητα του ομίλου.
Η προηγούμενη διοίκηση Ταμβακάκη θεωρούσε καίριας σημασίας την Finansbank αλλά μελετούσε το ενδεχόμενο να μειώσει το επενδυτικό ρίσκο στην Τουρκία.
Δεν μπορεί η Εθνική να έχει τόσο μεγάλη έκθεση στην Τουρκία.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ οι προοπτικές στο banking στην Τουρκία θα συνεχίσουν να είναι καλές και σίγουρα πολύ καλύτερες από της Ελλάδος.
Αν η νέα διοίκηση της Εθνικής αποφασίσει να πωλήσει μέρος της Finansbank να αποτιμήσει, να αξιολογήσει ότι η θυγατρική στην Τουρκία έχει 3πλάσια αξία από την Εθνική Ελλάδος όχι μόνο με όρους χρηματιστηριακούς 3,9 δις κεφαλαιοποίηση η Finansbank σε σχέση με τα 1,3 δις ευρώ η Εθνική αλλά και πρακτικά καθώς είναι σταθερά κερδοφόρος.
Σημειώνεται ότι από το 2007 έως το 9μηνο του 2012 η Finansbank συνεισέφερε στην Εθνική 2,57 δις ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα η Εθνική Ελλάδος εμφάνισε ζημίες 13,278 δις ευρώ.
Πορεία εξέλιξης αποτελεσμάτων Εθνικής Ελλάδος και Finansbanκ από το 2007 έως το 9μηνο του 2012
Ποσά σε εκατ ευρώ
Χρονολογία
|
Εθνική Ελλάδος
|
Finansbank Τουρκίας
|
9μηνο 2012
|
-2.799
|
400
|
2011
|
-12.700
|
365
|
2010
|
-137
|
462
|
2009
|
398
|
425
|
2008
|
999
|
470
|
2007
|
961
|
447
|
Σύνολο
|
-13.278
|
2.570
|
Επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία ομίλου Εθνικής
Τι υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ του 2007
ΕΝΩΠΙΟΝ
Του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
ΑΝΑΦΟΡΑ
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Με την παρούσα επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ οψιν σας τα κατωτέρω, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, καθ’ ότι προκύπτει από αυτά η τέλεση αξιοποίνων πράξεων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες των αδικημάτων αυτών είτε είναι φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί είτε άμεσοι συνεργοί αυτών.
Ι. ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ FINANSBANK ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες καταχωρήθηκαν επανειλημμένα ρεπορτάζ αλλά συγχρόνως εγένετο και συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την εξαγορά της Τουρκικής Τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2006, η οποία, σύμφωνα με γενική εκτίμηση ήταν επιζήμια τόσο για την ίδια την Εθνική Τράπεζα όσο, κατ’ επέκταση, και για τους μετόχους αυτής, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Ελληνικό Δημόσιο και άλλα Ταμεία που είναι Ν.Π.Δ.Δ.
Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που είναι παράλληλα και μέτοχος της ΕΤΕ, υπέβαλλε προς τον Κο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών την από 29 Ιουνίου 2006 μηνυτήρια αναφορά κατά του Ευστρατίου Αράπογλου, Προέδρου του Δ.Σ της ΕΤΕ, Ιωάννη Πεχλιβανίδη, Αντιπροέδρου και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΕ, καθώς και κατά παντός άλλου συνεργού. Η μηνυτήρια αυτή αναφορά έχει αριθμό ΑΒΜ.Α.2006/3562.
Ειδικότερα, από τα δημοσιεύματα αυτά προκύπτουν τα κατωτέρω πραγματικά περιστατικά:
Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
1. Όπως είναι γνωστόν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανώνυμη εταιρία. Ένας από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας είναι το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και διάφορα ασφαλιστικά ταμεία που είναι Ν.Π.Δ.Δ.
Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εκδήλωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην «επιχειρηματική» αυτή κίνηση της εξαγοράς της τράπεζας FINANSBANK περίπου στα μέσα του μηνός Απριλίου του 2005.
Ανάλυση της CITY GROUP (ξένου επενδυτικού οίκου, στέλεχος του οποίου, πριν τον διορισμό του ως Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, ήταν και ο κ. Αράπογλου) στις 8 Μαρτίου 2005, έναν μήνα πριν γνωστοποιηθεί η συμφωνία για την εξαγορά της FINANSBANK, έκανε λόγο για σημαντική επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το γεγονός αυτό αφήνει υπόνοιες για προνομιακή πληροφόρηση ξένων επενδυτικών οίκων (CITY GROUP) και χρήζει δικαστικής διερεύνησης κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών σε ξένους επενδυτικούς οίκους. Οι υπόνοιες αυτές ενισχύονται από το γεγονός ότι η CITY GROUP ήταν συνδιεκδικητής της FINANSBANK (όλως παρανόμως αφού οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ της είχαν απαγορεύσει κινήσεις εξαγοράς), την οποία «έχασε» από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, επειδή η ΕΤΕ έδωσε υψηλότερο τίμημα, βάσει του οποίου η αξία της τουρκικής τράπεζας εκτιμήθηκε σε 5 δις. δολάρια ΗΠΑ, οπότε η CITY GROUP απεσύρθη από τη διαδικασία και συνέχισε τη «συμμετοχή» της ως σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης στην συγκεκριμένη εξαγορά!!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικηγορικό γραφείο το οποίο διεκπεραίωσε τη συμφωνία της εξαγοράς υποστηρίζοντας την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ήταν το γραφείο Πεκίν – Μπαγιάρ, γραφείο που υποστήριζε σε πάρα πολλές υποθέσεις τον βασικό μέτοχο και πωλητή των μετοχών της Finansbank, Χουσνί Οζιεγκίν.
Επιβάλλεται επίσης, να αξιολογηθεί ποινικά η συμπεριφορά υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας οι οποίοι ως εκ της θέσεώς τους είχαν προνομιακή πληροφόρηση σε σχέση με την εξαγορά (κ.κ. Πεχλιβανίδης, Θωμόπουλος κ.α.) οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα πριν την ανακοίνωση της εξαγοράς, όπως έχει δημοσιευθεί στον τύπο και ανακοινώθηκε στο Χ.Α.Α., αγόραζαν μετοχές της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, αν και κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.
Υπήρξαν παράλληλα καταγγελίες για παράνομη συμπεριφορά εκ μέρους των εποπτικών οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικότερα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα έπρεπε να είχε ζητήσει τις σχετικές διευκρινίσεις από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και να μεριμνήσει για την αποφυγή κερδοσκοπικών πρακτικών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε ενημέρωση που έκανε προς τη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος, κατά τη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου του 2006, παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό να υπήρξε προνομιακή πληροφόρηση στο διάστημα πριν την εξαγορά της FINANSBANK και προανήγγειλε τη διενέργεια σχετικής έρευνας. Η εκ των υστέρων όμως προφορική δέσμευση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη λήψη μέτρων σε σχέση με την παράβαση των διατάξεων του Νόμου για την εμπιστευτική πληροφόρηση δεν απαλλάσσουν αυτόν και τα λοιπά μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τις ευθύνες τους ως προς την εσκεμμένη παράλειψη άσκησης των καθηκόντων τους.
Ομοίως δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους, η επιβολή κατά την 28.12.06 προστίμου ύψους 100.000 Ευρώ στην Εθνική Τράπεζα «διότι δεν επιβεβαίωσε με την προσήκουσα πληρότητα και ευκρίνεια πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με την πρόθεση εξαγοράς της Finansbank». Το αντίθετο, το πρόστιμο που επιβλήθηκε επιβεβαιώνει ότι η σχετική επιχειρηματική πράξη εξαγοράς, χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και παραπληροφόρηση.
2. Στις 3-4-2006 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπέγραψε συμφωνία με τις FIBA Holding και Greecing Factoring και FIBA Factoring, προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό 46% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας “FINANSBANK”, στην Τουρκία, καθώς και το 100% των ιδιωτικών προνομιακών τίτλων. Το τίμημα συμφωνήθηκε σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια και για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Η επιχειρηματική αυτή πράξη της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, η οποία επηρεάζει τον ελληνικό χρηματιστηριακό δείκτη κατά 50%, έγινε με ευθύνη του διορισμένου από την Κυβέρνηση, μέσω των μετόχων-ασφαλιστικών ταμείων, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ κ. Αράπογλου, πρώην στελέχους της CITY GROUP, ύστερα από ενημέρωση της Κυβέρνησης, όπως ομολόγησε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Τράπεζας και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Η δήθεν «επιχειρηματική» αυτή πράξη, όχι μόνον δεν προήγαγε την μακροπρόθεσμη εμπορική αξία της Εθνικής Τράπεζας, αλλά έβλαψε συνειδητά και φαλκίδευσε τα συμφέροντα της Εταιρείας και των μετόχων της και μεταξύ αυτών τα συμφέροντα των μετόχων – Ασφαλιστικών Ταμείων, για τους εξής λόγους:
α) Η εξαγορά «κλείστηκε» με την τιμή της μετοχής της “FINANSBANK” και την τουρκική λίρα, στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδά τους και στις αιτίες αυτές αντιστοιχεί υπερτίμημα 2,1 δις. δολαρίων ΗΠΑ. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε μόνον η Εθνική Τράπεζα, ενώ η αρχικώς συμμετέχουσα City Group, της οποίας υψηλόβαθμο στέλεχος διετέλεσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Αράπογλου, απεσύρθη από τη διαδικασία και συνέχισε τη «συμμετοχή» της ως σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης στην συγκεκριμένη εξαγορά!!!
β) Στις αρχές του 2004 η χρηματιστηριακή αξία της “FINANSBANK” ήταν 286 εκατ. ευρώ. Στις 31-12-2004 αποτιμήθηκε από την ΕΤΕ σε 4,5 δις. ευρώ. Την ίδια περίοδο ο δείκτης τραπεζικών συμμετοχών στην Τουρκία αυξήθηκε μόνον 3 φορές και της “FINANSBANK” κατά 16 φορές, ενώ τα κέρδη της μόνον 1,6 φορές.
γ) Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες καταστάσεις της “FINANSBANK”, η λογιστική καθαρή θέση ανερχόταν σε 1.397.275 δις. Τουρκικές Λίρες ή 856,5 εκατ. ευρώ (με ισοτιμία 1 ευρώ= 1,6311 Τ.Λ., που έλαβε υπόψη της η ΕΤΕ).
Η αποτίμηση για την εξαγορά συμφωνήθηκε στο ύψος των 5,5 δις. δολ. ΗΠΑ ή 4,541 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), ανήλθε σε 5,3 φορές. Κάθε εξαγορά (συνεπώς και η εξαγορά της “FINANSBANK”) με τίμημα πολλαπλάσιο της καθαρής θέσης, δικαιολογείται στο μέτρο και το βαθμό που υπάρχουν υπεραξίες στο ενεργητικό της.
Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα ανέφερε ο κ. Αράπογλου στη Βουλή, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (30-5-2006), η ΕΤΕ δεν προσδιόρισε το πολλαπλάσιο της καθαρής θέσης με βάση τα ίδια κεφάλαια, όπως εμφανίζονται στον δημοσιευμένο ισολογισμό, αλλά στα ίδια κεφάλαια, όπως αναπροσαρμόστηκαν μεταξύ άλλων και με την πρόσθεση της υπεραξίας των συμμετοχών π[ου θα πουληθούν στον κύριο μέτοχο, ύψους 309 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Έτσι εμφανίστηκε λογιστική καθαρή θέση της “FINANSBANK” 1.514 δις. δολ. ΗΠΑ και ο λόγος P/BV ως δήθεν 3,6 φορές.
Όμως, το ποσό των 1.514 δις. δολ. ΗΠΑ είναι μια αναπροσαρμοσμένη με ποσά υπεραξιών καθαρή θέση και όχι η πραγματική λογιστική καθαρή θέση. Οι υπεραξίες που προστέθηκαν στην λογιστική αξία των ιδίων κεφαλαίων της “FINANSBANK” αλλοίωσαν το δείκτη P/BV, αφού αύξησαν τον παρονομαστή του. Έτσι, με το διπλό υπολογισμό των υπεραξιών αυτών, η αλλοίωση του δείκτη έγινε σκόπιμα, ώστε να εμφανιστεί το τίμημα της εξαγοράς ως εύλογο προκειμένου να παραπλανηθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας και οι μέτοχοί της.
δ) Παρά το γεγονός ότι, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Αράπογλου στη Βουλή, της εξαγοράς προηγήθηκε επί ενάμισι χρόνο έρευνα της αγοράς και ότι η υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας είχε προβλεφθεί από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και λήφθηκε υπ’ όψιν για την υποβολή προσφοράς της, η καταβολή του τιμήματος συμφωνήθηκε σε δολάρια. Λίγες ημέρες μετά την εξαγορά τόσο η αγορά συναλλάγματος όσο και η αγορά κεφαλαίου στην Τουρκία κατέρρευσαν, συνεπεία βαθυτέρων διαρθρωτικών προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας και η Τουρκική Λίρα υποτιμήθηκε κατά 18% σε σχέση με το δολάριο. Αν υπολογισθεί το συνδυασμένο αποτέλεσμα της καθίζησης της συναλλαγματικής αγοράς και της χρηματιστηριακής πτώσης των κυριότερων τουρκικών τραπεζών, η τιμή της μετοχής της FINANSBANK θα ήταν μετά την ημερομηνία υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος 35% χαμηλότερη του ύψους που συμφώνησε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Το κλείσιμο της εξαγοράς με την υψηλότερη δυνατή τιμή της μετοχής και την μεγαλύτερη αξία της Τουρκικής Λίρας λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση της αγοράς στην Τουρκία, αποδόθηκε από τον κ. Αράπογλου σε «σατανική συγκυρία». Ωστόσο, για όσους δεν πιστεύουν σε «σατανικές συγκυρίες» δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες για τη χρονική συγκυρία της εξαγοράς. Τις υπόνοιες αυτές ενισχύει το γεγονός ότι για την εξαγορά η Διοίκηση της ΕΤΕ χρησιμοποίησε ως νομικό σύμβουλο στην Τουρκία την κόρη της δικηγόρου του πραγματικού πωλητή της FINANSBANK του κ. Χουσνί Οζιεγκίν. Δηλαδή αγοράστρια τράπεζα και πωλητής χρησιμοποιούσαν το ίδιο δικηγορικό γραφείο, το γραφείο Πεκίν-Μπαγιάρ.
ε) Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (αρχές 2006) έγινε διαπραγμάτευση για την αγορά της Τουρκικής Τράπεζας DENIZBANK, από τη Γαλλο-Βελγική Τράπεζα DEXIA. Η τράπεζα DENIZBANK είναι τράπεζα παρομοίου μεγέθους με την FINANSBANK και το τίμημα εξαγοράς της συγκρινόμενο με το τίμημα εξαγοράς της FINANSBANK είναι κατά πολύ μικρότερο. Την 31-5-06 ανακοινώθηκε η εξαγορά της DENIZBANK αντί 2,44 δις. δολ. ΗΠΑ για την αγορά του 75% του μετοχικού κεφαλαίου. Το τίμημα είναι χαμηλότερο κατά 80% από το τίμημα που συμφωνήθηκε από τη Διοίκηση της ΕΤΕ για την εξαγορά της FINANSBANK.
στ) Το τίμημα για το 46% του μετοχικού κεφαλαίου, αντιστοιχεί στο 38% των ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ και το τίμημα για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου θα υπερβεί το 70% των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι πρόκειται για επιχειρηματική πράξη εξαιρετικού ρίσκου, που σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της ρευστής οικονομικοπολιτικής κατάστασης της γειτονικής χώρας, ενδέχεται να κλονίσει τα οικονομικά θεμέλια της ΕΤΕ και συνακόλουθα των Ασφαλιστικών Ταμείων-μετόχων.
Γνώριζαν κατά την υπογραφή της συμφωνίας οι Διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων-μετόχων, τους κινδύνους που συνεπάγεται για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που διοικούν η ανάληψη ενός τέτοιου σημαντικού «ρίσκου»; Σταθμίστηκαν οι κίνδυνοι αυτοί από τους εποπτεύοντες και ελέγχοντες τις διοικήσεις τους, πολιτικούς προϊσταμένους και τη Κυβέρνηση;
Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2007
Με τιμή
Οι Βουλευτές
Βάσω Παπανδρέου
Γιώργος Φλωρίδης
Δημήτρης Κουσελάς
Δημήτρης Γεωργακόπουλος
Απόστολος Φωτιάδης
Κώστας Σπηλιόπουλος
Ανδρέας Μακρυπίδης
ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου