Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Νταβός: Αρχισε το 43ο Οικονομικό Φόρουμ

-->
Πενήντα και πλέον αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 1.500 επιχειρηματίες, τραπεζίτες και βιομήχανοι και 80 τουλάχιστον οικονομολόγοι από 90 και περισσότερες χώρες θα βρεθούν στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, στο 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Μεταξύ αυτών οι Ντέιβιντ Κάμερον, Ντμίτρι Μεντβέγιεφ, Ανγκελα Μέρκελ, Μάριο Μόντι, ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Μπάν Κι-Μούν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας Τζίμ Γιόνγκ Κιμ.

Δεν αναμένονται εκπλήξεις. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ευρώπης, οι νέες μορφές ενέργειας, ο ρόλος και οι επεμβάσεις της πολιτικής στην οικονομία είναι τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν δημόσια. Η ατζέντα του Φόρουμ αναφέρει επιγραμματικά «συναντήσεις» για τα προβλήματα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, για τον νομισματικό ανταγωνισμό, για τις αλλαγές στις κατευθύνσεις των μεγάλων επενδύσεων και για την «αρρυθμία και ανισότητα στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου».

«Ο κόσμος πέρνα μια πολύμορφη κρίση και το 2013 πρέπει να είναι η χρονιά που θα κάνουμε την επιλογή», γράφει η γαλλική «Le Figaro». Και προσθέτει: «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι το παλιό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης έκλεισε τον κύκλο του αλλά η μεταβατική περίοδος προς κάτι το νέο δεν είναι εύκολη».

Προγραμματίζονται και κατ' ιδίαν συναντήσεις επιχειρηματιών με πολιτικούς από διάφορες χώρες και τραπεζίτες -έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από τριάντα- από τις οποίες «μπορεί να προκύψει κάτι», γράφει η ελβετική «Zuricher Zeitung». Η εφημερίδα σημειώνει ότι το όνομα Κίνα «θα ακουστεί, ασφαλώς, πολλές φορές και από πολλούς στο Φόρουμ του Νταβός».

Ρωσικές πηγές λένε ότι ο κ. Μεντβέγιεφ θα παρουσιάσει στο Νταβός τους στόχους της κυβέρνησης του για την ερχόμενοι δεκαετία, με έμφαση στις επενδύσεις, στον εκσυγχρονισμό, στη νανοτεχνολογία κλπ. Μια «ευρεία συνάντηση με ελεύθερη συζήτηση» έχει τον τίτλο «Σενάρια για τη Ρωσία» αλλά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες.

«Ρώσοι και Δυτικοί πολιτικοί και επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος για προβλήματα που δεν είναι μονό ρωσικά», σημειώνει το πρακτορείο Novosti.


ΠΗΓΗ:http://www.tovima.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου