Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στις 13 Δεκεμβρίου η τελική απόφαση για τη δόση - Παραιτείται ο Γιούνκερ – «Δίδυμο» στην προεδρία του Eurogroup Σόιμπλε-Μοσκοβισί

-->
Ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερεις μόλις ώρες το Εurogroup της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου, με τις ειδήσεις που βγήκαν από αυτήν την ασυνήθιστα μικρής διάρκειας συνεδρίαση να είναι σημαντικές. Πρώτον, αποφασίστηκε πως η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα ληφθεί στις 13 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρέπεμψαν μεν στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, την συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης και την εκτίμηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, πλην όμως ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επεσήμανε ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον Γιάννη Στουρνάρα για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ και ο Επίτροπος Όλι Ρεν απέφυγε να σχολιάσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων καθώς αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως ο κ. Γιούνκερ, σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε πως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση στις 13 Δεκεμβρίου…

Πέραν του ελληνικού ζητήματος στο Eurogroup αποφασίστηκε πως το μνημόνιο ανάμεσα σε τρόικα και Κύπρο θα ολοκληρωθεί και τυπικά μόλις δημοσιοποιηθεί η τελική έκθεση η έρευνα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Pimco για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. (διαβάστε εδώ)

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου – μακροβιότερος πρωθυπουργός χώρας – μέλους της ευρωζώνης Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κεφαλή του κονκλάβιου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις αρχές του 2013. (διαβάστε εδώ)
Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είχε εκφράσει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την προεδρία του eurogroup αρκετούς μήνες πριν, όμως δέχθηκε να παραμείνει στη θέση του έπειτα από πιέσεις του Βερολίνου και των Παρισίων. Τη θέση του, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα αναλάβουν από κοινού ο Βόλφανγκ Σόιμπλε και ο Πιερ Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Όρι Ρεν αστειεύτηκε με δημοσιογράφους πως αυτό ήταν ένα από τα πιο σύντομα Εurogroup των τελευταίων μηνών .


ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου