Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Δέκα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να αποθηκεύσουμε σε περίπτωση διατροφικής κρίσης

-->
Πολύ ενδιαφέρον το παρακάτω άρθρο από το "Οδηγός επιβίωσης για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε" για όσους ενδιαφέρονται να αποθηκεύσουν τρόφιμα για το διάστημα 1 έτους. Όλοι ετοιμάζονται για την κρίση που έρχεται και δεν μιλάω για την οικονομική κρίση που έχει "χτυπήσει" την χώρα μας, αλλά για την παγκόσμια διατροφική κρίση που είναι στα πρόθυρα να ξεσπάσει.
Τι πρέπει να αποθηκεύσετε στο κελλάρι σας; 
Το κελλάρι σας θα πρέπει να αποτελείται από τρεις βασικές κατηγορίες τροφίμων: ξηρά τροφή, κονσερβαρισμένη τροφή, και βοηθητικά τρόφιμα.

Για τα τρόφιμα σε κονσέρβες, να ακολουθείτε μονίμως τον κανόνα Ότι Μπαίνει Πρώτο Βγαίνει Πρώτο, ώστε να τα ανανεώνετε. Πάντα να τοποθετείτε τις νεώτερες κονσέρβες στο πίσω μέρος του ραφιού, και να μετακινείτε τις παλιότερες μπροστά. Να τρώτε τα παλιότερα τρόφιμα πρώτα.

Είναι καλή ιδέα να βάζετε ημερομηνία σε κάθε αποθηκευμένο τρόφιμο. Εγώ χρησιμοποιώ έναν μαρκαδόρο με μύτη μέσου πάχους. Αν έχετε πολλές κονσέρβες να σημαδέψετε, χρησιμοποιείτε μία σφραγίδα χρονολόγησης. Για να είστε πάντα ενήμεροι, να χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο πολλαπλών ετών.
Πέρα από τά αντικείμενα πού αναφέρονται στό κεφά­λαιο 2, να μερικά ακόμα πράγματα που θα χρειαστείτε στο κελλάρι σας: 

• Καπάκια κονσερβοποίησης και δαχτυλίδια σύσφιξης. Αγοράστε πολλά επιπλέον για να τα χρησιμοποιήσε­τε ως ανταλλάξιμο είδος.
• Αλάτι. Αποθηκεύστε το σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά αν το καταφύγιό σας βρίσκεται περισσότερο από πε­νήντα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές.
• Θειάφι για να αποξηραίνετε φρούτα
• Ξύδι. Αγοράστε ένα - δύο κιβώτια με δίλιτρες μπουκάλες.
• Καρυκεύματα
• Μαγειρική σόδα
• Μαγιά
• Σακκούλες αποθήκευσης τροφίμων (για ψυγείο και αεροστεγείς).
• Αλουμινόχαρτο. Να αγοράσετε πολλά ρολλά. Έχει 101 χρήσεις, και μία από αυτές είναι οι πρόχειροι ηλιακοί φούρνοι.
• Μεγάλες σακκούλες γιά αποθήκευση κυνηγιού.


Τα Δέκα Βασικά 
01) Αλάτι: Πρέπει να αποθηκεύσετε πολύ αλάτι, τόσο για την γεύση όσο και για την συντήρηση των τροφίμων, αλλά και ως έναν πρακτικό τρόπο για να ελκύετε άγρια ζώα στο κυνήγι. Σε πολλές περιοχές, οι εκτάσεις με φυσικό αλάτι είναι απαγορευμένες στους κυνηγούς, αφού το κυνήγι εκεί είναι υπερβολικά εύκολο και δεν θεωρείται άθλημα. Αυτό θα πρέπει να σας λέει κάτι. Σας συστήνω λοιπόν να αποθηκεύσετε πολλαπλάσια ποσότητα αλατιού από αυτήν πού φαντάζεστε πώς μπορείτε να χρειαστείτε. Εκτός και αν ζείτε κοντά σε αλυκή ή άλλο τόπο μέ φυσικό αλάτι, δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο μεγάλη σημασία έχει η αποθήκευση αλατιού. Το αλάτι είναι φτηνό και άφθονο τώρα, αλλά σε περίπτωση κρίσης, θα είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο αγαθό στις περισσότερες περιοχές μακριά από τήν θάλασσα. Επίσης, το αλάτι έχει μία σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής.
Κάντε μία έρευνα πάνω στα αποθέματα φυσικού αλατιού που υπάρχουν στην περιοχή όπου σκοπεύετε να κάνετε το καταφύγιό σας. Αυτή μπορεί να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα πολύτιμη γνώση σε πε­ρίπτωση κρίσης.

Αποθηκεύστε περίπου πέντε κιλά αλάτι για κάθε μέλος της οικογένειά σας. Μπορεί να σας φαίνετε πολύ, αλλά πε­ριλαμβάνει και επιπλέον για να προσελκύσετε άγρια ζώα στο κυνήγι. Όσο θα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα και στο τραπέζι πρέπει να είναι ιωδιούχο.

02) Ρύζι: Προτιμώ τοο καστανό ρύζι για τα διατροφικά του πλεονεκτήματα, έστω και αν ο χρόνος συντήρη­σης του είναι μικρότερος από εκείνον του λευκού. Το συνδυασμένο βάρος θα πρέπει να είναι περίπου δε­καπέντε κιλά άνά ενήλικο άτομο ανά έτος. Ο χρόνος που μπορεί να διατηρηθεί είναι περίπου οκτώ έτη.

03) Σιτάρι (ή άλλα δημητριακά): Η αποθήκευση δημη­τριακών είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικογενειακής προετοιμασίας. Τα σιτηρά μπορεί σύντομα να μην είναι τόσο φτηνά ή άφθονα, για αυτό αποθηκεύστε. Αγοράστε 100 κιλά ανά ενήλικα ανά έτος. (Ένα μέρος από αυτά μπορεί να είναι με την μορφή ζυμαρικών). Μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και τριάντα ή και πα­ραπάνω χρόνια. Συστήνω επίσης την αγορά επιπλέον κιλών για ανταλλαγές και αγαθοεργίες.

Δεν σας συστήνω νά αποθηκεύσετε αλεύρι, αφού αυτό διατηρείται μόνο για δύο ή τρία χρόνια. Το σιτάρι που δεν έχει υποστεί επεξεργασία διατηρεί το 80% της θρεπτικής του αξίας για τριάντα και πλέον χρόνια. Αγοράστε λοιπόν μή επεξεργασμένο σιτάρι και έναν χειρόμυλο για να το αλέθετε.
Μη παραβλέψετε την ευκολώτερη μέθοδο προετοιμα­σίας: τους μουλιασμένους σπόρους. Αν μουλιάσετε σε νερό για εικοσιτέσσερις έως τριάντα έξι ώρες το σιτάρι, αυτό φουσκώνει και μαλακώνει, ενώ στην συνέχεια, αν το ζεστά­νετε, φτιάχνετε με αυτό ένα θρεπτικό πρωινό.

04) Καλαμπόκι: Τα ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα σπυριά του καλαμποκιού ή το καλαμποκάλευρο. γι' αυτό να αποθηκεύετε ολόκληρα καλαμπόκια και να αλέθετε μόνοι σας όσα χρειάζεστε. Υπολογίστε 25 κιλά ανά ενήλικα τον χρόνο. Ο χρόνος αποθήκευσης του ολόκληρου καλαμποκιού είναι οκτώ έως δώδεκα χρόνια, αλλά το σπασμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι διατηρείται μόνο δεκαοκτώ με τριάντα έξι μήνες.

05) Βρώμη: Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Ο χρόνος αποθήκευσης της βρώμης είναι τρία μέ έπτά χρόνια, ανάλογα με την ποικιλία και την μέθοδο συσκευασίας.

06) Λίπη και έλαια: Σας συστήνω να αποθηκεύετε κυ­ρίως ελαιόλαδο (παγωμένο, σέ πλαστικά μπουκάλια), μαγιονέζα, βούτυρο σέ σφραγισμένα δοχεία, καί φυστικοβούτυρο. Τό συνδυασμένο βάρος όλων αυτών πρέπει νά είναι γύρω στά πενήντα κιλά άνά ενήλικα, ανά χρόνο. Τά συσκευασμένα προϊόντα θά πρέπει νά ανανεώνονται συνεχώς, ή διαφορετικά νά δωρίζονται σέ φιλανθρωπικές οργανώσεις ανά δύο χρόνια. Το παγωμένο λάδι πρέπει επίσης να ανανεώνεται ή να δωρίζεται κάθε τέσσερα χρόνια.

07) Γάλα σε σκόνη: Αγοράστε την ποικιλία χωρίς λίπος. Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αγοράστε γάλα σε σκόνη συσκευασμένο μέ άζωτο, από έναν πωλητή τροφίμων μακράς διαρκείας. Αυτό το είδος μπορεί να κρατήσει για πέντε και πλέον χρόνια.

08) Φρούτα και Λαχανικά σε Κονσέρβες: Είναι πιό οικο­νομικό (καί μία καλή εξάσκηση) νά κονσερβοποιείτε τα δικά σας. Εφόσον ανανεώνετε συνεχώς το απόθεμά σας, πρέπει να ετοιμάζετε αρκετές ώστε νά καλύ­πτουν τίς ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας για δύο χρόνια. Οι ποσότητες θα ποικίλλουν ανάλογα με το πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνετε στο διαιτολόγιό σας.

09) Κρέας σε Κονσέρβες: Και πάλι, θα πρέπει να ανα­νεώνετε το απόθεμα συνεχώς, και δεν θα πρέπει να αποθηκεύετε περισσότερο από όσο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα σε δύο χρόνια. Εγώ προτιμώ τά κονσερβαρισμένα χοιρινά της μάρκας DAK.

10) Σάκχαρα: Προτιμώ τό μέλι (εκτός, ασφαλώς, για τα βρέφη), αλλά ανάλογα με τα γούστα σας μπορεί επίσης νά θέλετε νά δημιουργήσετε ένα απόθεμα μέ ζάχαρη, μελάσσα, σόργον, σιρόπι σφένδαμου, καί διά­φορες μαρμελάδες καί ζελέδες. Τό συνδυασμένο βά­ρος όλων αυτών θά πρέπει νά είναι περίπου είκοσι πέντε κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος.
Τό πραγματικό κλειδί της αυτάρκειας είναι να διαθέτετε όχι μόνο αποθηκευμένα τρόφιμα αλλά και την δυνατότητα καλλιέργειας των δικών σας δημητριακών και λαχανικών. 

Αν ανησυχείτε γιά τήν διατροφική αξία τών τροφίμων, τότε τίποτα δεν ξεπερνά σε αξία τα φρέσκα καλλιεργημένα τρό­φιμα. Θα πρέπει να σκεφτείτε πως η αποθήκευση σπόρων που δεν ανήκουν στα υβρίδια έχει ίση, ίσως και μεγαλύτερη σημασία από τήν αποθήκευση τροφίμων. 
Η καλλιέργεια ενός δικού σας λαχανόκηπου και η εκτροφή οικόσιτων ζώων είναι τα σημαντικότερα πράγματα που θα εξασφαλίσουν την διατροφή μας στην περίπτωση ενός σεναρίου ιδιαίτερα μακρόχρονης κατάρρευσης.
 
πηγη


Διαβάστε περισσότερα εδώ 

ΠΗΓΗ:http://www.katohika.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου