Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Soros: Να δημιουργηθεί «λατινικό ευρώ», χωρίς τη Γερμανία

-->
Έκκληση να μην διαλυθεί η Ευρώπη έκανε ο Soros – Προτρέπει να δημιουργηθεί «λατινικό ευρώ», χωρίς τη Γερμανία, για να ανακάμψει η Λέσχη της Μεσογείου – Οι Γερμανοί πέφτουν στον ίδιο λάθος που έκαναν οι Γάλλοι μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ένθερμος ευρωπαϊστής εμφανίστηκε και πάλι ο George Soros, λίγες μόνο μέρες μετά την προτροπή του προς τη Γερμανία ή να ηγηθεί ή να φύγει από την ευρωζώνη, επικαλούμενος την ιστορική εμπειρία για να αποδείξει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη μια ενωμένη Ευρώπη.
Έξω από τη Γερμανία, τα υπόλοιπα κράτη έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο αν μία μεγάλη δύναμη της Ένωσης παρέχει πιο αποφασιστική ηγεσία ασκώντας μεγαλύτερο έλεγχο, ανέφερε. Ένα από τα συμπεράσματα της κρίσης είναι ότι η υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιαίτερα οι χώρες της λεγόμενης Λέσχης της Μεσογείου, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξαναγκάσουν το Βερολίνο να κάνει κάτι. Κι εδώ έρχεται ο Soros να επισημάνει ότι η Νότια Ευρώπη θα πρέπει να θέσει το δίλημμα στη Γερμανία ή να ηγηθεί ή να φύγει από την Ευρώπη. Πρόβλεψη του είναι ότι αυτά τα κράτη, τα οποία σήμερα έχουν προβλήματα, στο μέλλον θα γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη.
Αν η Γερμανία φύγει, η κοινή αγορά θα μπορούσε να ανακουφιστεί πραγματικά. Το ευρώ θα υποχωρήσει, ώστε το χρέος που είναι εκφρασμένο σε ευρώ θα υποτιμηθεί και η ανταγωνιστικότητα των χωρών σε σύγκριση με τη Γερμανία και τις άλλες πιστώτριες χώρες θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, ανέφερε ο Soros.
Σε αυτό το σενάριο, οι χώρες της Λέσχης της Μεσογείου θα ωφεληθούν εν μέρει από την υποτίμηση του νομίσματος και του πληθωρισμού, από ότι τώρα με την υπάρχουσα γερμανική πολιτική. Η αναγέννηση τους θα πρέπει να βασίζεται σε οικονομικά μεγέθη, που τώρα προεξοφλούνται με το πλέον αρνητικό τρόπο λόγω της υφιστάμενης δημοσιονομικής και νομισματικής λιτότητας.
Σύμφωνα με τον Soros, εάν δημιουργηθεί το «λατινικό ευρώ», δηλαδή το ευρώ εκτός από τη Γερμανία, τότε η οικονομία μπορεί να συγκριθεί πολύ θετικά, όχι μόνο με τη Βρετανία, αλλά και με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. "Ένα λατινικό ευρώ, όπου τα μέλη του σχηματίσουν μια δημοσιονομική ένωση και ως εκ τούτου θα προωθήσουν την εισαγωγή των ευρωομολόγων, θα είναι σε θέση να δανείζονται σε τιμές συγκρίσιμες με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα κατατάσσονται στην ίδια μακροοικονομική βάση, αν τα συγκρίνουμε από την άποψη του συνολικού χρέους και του ελλείμματος", ανέφερε ο Soros.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από την έξοδο μίας από τις πιο αδύναμες χώρες, αλλά θα μπορούσε να ξεπεράσει μια "φιλική" αναχώρηση της Γερμανίας, παρά το σοκ και τις αναταράξεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο με την Ιταλία ή την Ισπανία, όχι μόνο το ευρώ, αλλά και η κοινή αγορά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε διαλυθεί, υποστήριξε.
Τέλος, καθώς υπάρχει αρνητικό ιστορικό προηγούμενο στην Ευρώπη, το γεγονός ότι ο υφιστάμενος διαχωρισμός της ηπείρου σε πιστωτές και οφειλέτες είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. "Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Γαλλία επέβαλε την πληρωμή αποζημιώσεων από τη Γερμανία, αυτή κατέλαβε το Σάαρ, και το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος του Χίτλερ. Πραγματικά θα ήταν τραγωδία αν η Γερμανία τώρα έπεσε στην ίδια παγίδα", ανέφερε.
Όμως ο Soros παραμένει αφοσιωμένος ευρωπαϊστής. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν γραφτό να γίνει μια ένωση, μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, καθένα από τα οποία είναι αφιερωμένο στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θυσιάζοντας μέρος της κυριαρχίας τους για το κοινό καλό», ανέφερε.
Εκατομμύρια άσχημες εμπειρίες, ήταν ο πιο ισχυρός λόγος που οι Ευρωπαίοι ξεκίνησαν το φιλόδοξο σχέδιο της ενοποίησης τους. «Μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη, που είναι αφιερωμένη στις αρχές της ανοικτής κοινωνίας, είναι πολύ αναγκαία για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε.
Καθώς η Ευρώπη παραπαίει από τη μια κρίση στην άλλη, ο Soros θύμισε σε όλους ότι στην καρδιά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι περισσότερο από τα ελλείμματα, τα νομίσματα και τα ομόλογα. Η Ευρώπη είναι επίσης μια πολιτική και ηθική ιδέα, η οποία αξίζει να διατηρηθεί, δήλωσε.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου