Στάση αναμονής σε θολό τοπίο τηρεί το ΧΑ στο -0,25% στις 753 μονάδες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μετά την κατ' αρχήν συμφωνία που ανακοίνωσαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς τρεις μέρες πριν την άφιξη της Τρόικας, ακόμη παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.
Η αγορά συντηρείται από τον ΟΠΑΠ με +4% λόγω αποκρατικοποίησης και η ΜΙΓ με +3,6% λόγω deal με το Αμπού Ντάμπι ξεχωρίζουν και πιέζεται από τις μετοχές των τραπεζών αλλά και άλλων δεικτοβαρών τίτλων του εικοσάρη. Ο όγκος 18,2 εκατ και ο τζίρος 26 εκατ ευρώ.
Από την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προέκυψε ότι υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία στο νέο πακέτο λιτότητας, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά ορισμένα ζητήματα. Το κλίμα στην αγορά έχει αρχίσει να θολώνει καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα ανοιχτά αυτά ζητήματα είναι και τα αγκάθια που βρίσκονται στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση. Πλέον, η κρίσιμη συνάντηση με την Τρόικα είναι τη Δευτέρα, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, να επισημαίνει ότι έλαβε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, την συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, στα χέρια του ώστε να παρουσιάσει το συνολικό πακέτο στους εταίρους.
Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση έναρξης της διαδικασίας πώλησης του ΟΠΑΠ έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα στην αγορά το οποίο όμως δεν είναι σαφές πόσο και αν θα συντηρηθεί. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ξεκινάει και στις 19 Οκτωβρίου θα υποβληθούν οι προσφορές για το 33% των μετοχών.
Σύμβουλοι στην διαδικασία αποκρατικοποιήσεων θα είναι η Deutsche Bank και η Εθνική τράπεζα.
Οι ξένοι επενδυτές για μια ακόμη μέρα απέχουν από τις τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μια συναλλαγή στην Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Στην Κύπρου συναλλαγή αγοράς 100 χιλ μετοχών από την Cheuvreux.
Στην Λαική καμία συναλλαγή ξένων
Στον ΟΤΕ 175 χιλ η Citigroup και 290 χιλ μετοχές η Bank of America που εμφανίζεται πωλητής. Να σημειωθεί ότι χθες πούλησε στην Εθνική 1,3 εκατ μετοχές.
Στον ΟΠΑΠ 400 χιλ μετοχές αγορά από Goldman Sachs, 170 χιλ η Deutsche bank και 150 χιλ η UBS.
Για την αγορά οι 790 μονάδες φαίνεται ότι αποτελούν ένα δύσκολο στόχο για την αγορά και χρειάζονται όχι απλά πυρομαχικά αλλά στρατηγικό σχέδιο από τους long και βεβαίως καλές ειδήσεις για να ξεπεραστεί ο στόχος.
Έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση πλασματικής ευφορίας καθώς υιοθετεί επικίνδυνους συνδυασμούς.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει παράταση του μνημονίου κατά 2 χρόνια αλλά αποκαλύπτεται ότι παρασκηνιακά παρά τις διαψεύσεις έχει ζητήσει ή θα ζητήσει και νέο δάνειο για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό των 15 δις ευρώ για την 2ετή επιμήκυνση ενώ φέρεται να έχει ζητήσει και νέα αναδιάρθρωση χρέους ειδικά του νέου δανείου των 109 δις ευρώ.
Δηλαδή να υποστεί haircut το δάνειο της Τρόικα.
Είναι προφανές ότι αυτό το πακέτο λύσεων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Ο συνδυασμός των προτεινόμενων λύσεων είναι επικίνδυνος και σίγουρα αμφισβητήσιμος.
Τα νέα μέτρα τα 11,9 δις ευρώ θα εγκριθούν και προσωρινά μπορεί να ειπωθεί η ΕΕ να επιχειρήσει να παράξει θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα.
Ωστόσο φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες.
Μεγάλη προσοχή η τύχη της Ελλάδος σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεκαθαρίσει. Χρήζει τεράστιας προσοχής η χώρα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τουλάχιστον τις αμερικανικές εκλογές όπου εν συνεχεία θα κριθεί η πραγματική τύχη της Ελλάδος.
Στις 18 Οκτωβρίου στην Σύνοδο Κορυφής θα κριθούν πολλά αλλά οι αμερικανικές εκλογές παραμένουν το μεγάλο στοίχημα καθώς μετά τις αμερικανικές εκλογές θα κριθεί η τύχη της χώρας.
Ξεχάστε την ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα είναι παταγώδης η αποτυχία
Η σχέση δανεικών κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών ως προς το χρέος και ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδος μόνο ανησυχία προκαλεί.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί 50 δις ευρώ κεφάλαια – διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες – καθώς και 131 δις ευρώ ρευστότητα μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος όπως το ELA της ΤτΕ.
Ταυτόχρονα διατηρούν ενεργά ορισμένα τιτλοποιημένα δάνεια και πάσης φύσεως ομολογιακά που λήγουν μέσα στα επόμενα 1-5 χρόνια.
Συνολικά όλα μαζί 196 δις ευρώ. Τα 196 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 65% του συνολικού χρέους της Γενικής κυβέρνησης στα 305 δις ευρώ και στο 90% του ΑΕΠ της χώρας.
Η σχέση αυτή είναι η πλέον δυσμενής ιστορικά που καταγράφεται στον τραπεζικό κλάδο καθώς ενδεικτικά ήταν πάντα κοντά στο 10% του χρέους.
Τι μας δείχνουν τα στοιχεία αυτά ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών είναι τέτοιας κλίμακας που ο τραπεζικός κλάδος είναι καταδικασμένος και παγιδευμένος.
Η πολιτική επιχειρηματολογία ότι μπορεί να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδος είναι διάτρητη όσο η εξάρτηση παραμένει σε τέτοια κλίμακα για τις ελληνικές τράπεζες.
Το τραπεζικό σύστημα που είναι ο διαχειριστής των κεφαλαίων της κοινωνίας και ενίοτε του κράτους χρειάζεται πολύ μεγάλη ανεξαρτησία σε κεφάλαια και ρευστότητα.
Οι πιο εύρωστες τράπεζες στο πλανήτη είναι αυτές που διαθέτουν μετόχους που στηρίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και πελάτες – καταθέτες που παρέχουν φθηνή ρευστότητα.
Η σχέση αυτή έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες οι μέτοχοι και οι διοικήσεις θα χρωστούν 196 δις ευρώ ενώ ταυτόχρονα οι πελάτες απέσυραν 84 δις ευρώ σε καταθέσεις.
Δηλαδή προκύπτει ένα θεωρητικό έλλειμμα – χάσμα 270 δις ευρώ που τείνει να φθάσει το 100% του χρέους.
Δηλαδή οι τράπεζες υπέστησαν πλήγμα που με τα τωρινά δεδομένα έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία.
Η αγορά με τεχνικούς όρους
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε κρισιμότατα τεχνικά σημεία. Το ΧΑ έχει επανέλθει στις 760 μονάδες που είναι ένα οριοθετημένο τεχνικό σημείο στήριξης.
Εφόσον διασπάστηκαν οι 750 μονάδες και πλέον βρίσκεται πέριξ των 750-760 μονάδων, το ΧΑ θα επιχειρήσει να δοκιμάσει εκ νέου τις 790 μονάδες που έχουν αποδειχθεί κρίσιμο τεχνικό σημείο αντίστασης και εν συνεχεία οι 850 μονάδες.
Ωστόσο πριν ξεκινήσουν οι αισιόδοξες προσεγγίσεις για τις 850 μονάδες θα πρέπει να διασπαστούν οι 790 μονάδες επίπεδα που αναμένεται να βγουν πολλοί πωλητές εντείνοντας τις ρευστοποιήσεις.
Αν αντιθέτως οι 750 μονάδες δεν κρατήσουν και η διόρθωση συνεχιστεί με όγκους ο επόμενος στόχος για το ΧΑ θα είναι οι 715 μονάδες παρά τους ενδιάμεσους στόχους.
Όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης της αγοράς ομολόγων που έχει επεξεργαστεί η ΕΚΤ αποδεικνύεται ότι έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.
Οι ελληνικές και Ισπανικές τράπεζες χρησιμοποιούν την ρευστότητα του ELA από τις εθνικές τους κεντρικές τράπεζες και αγοράζουν ομόλογα ανεβάζοντας τις τιμές και ρίχνοντας τις αποδόσεις, ωστόσο επειδή στην Ευρώπη εμφανίστηκαν πάλι σκιές το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ μπορεί να μην είναι ικανό να αλλάξει το κλίμα.
Η Ιταλική 10ετία 5,08% η Ισπανική 6,02% με ιστορικό υψηλό πριν λίγες εβδομάδες 7,62%. Η Ιρλανδική 10ετία 5,03%.
Στα νέα ελληνικά ομόλογα καταγράφεται στάση αναμονής στα υψηλά.
Οι τιμές έφθασαν έως τις 28,90 μονάδες βάσης χθες επίπεδα υψηλότερα του Μαρτίου 2012 ενώ σήμερα υποχώρησαν στις 27,75 μ.β.
Η απόδοση στο ομόλογο λήξης 2023 διαμορφώνεται στο 19,60%. Το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά ελαφρώς πτωτικά 1,2879 δολάρια με χαμηλό ημέρας 1,2867 δολάρια και υψηλό 1,2901 δολ.
Αναμονή στο ΧΑ – ΟΠΑΠ, τράπεζες, ΔΕΗ, ΜΙΓ στο επίκεντρο
Σε στάση αναμονή εισήλθε το ΧΑ στις 756 μονάδες στο +0,1% με τον ΟΠΑΠ να συνεχίζει ανοδικά λόγω της έναρξης διαδικασίας πώλησης του 33% των μετοχών.
Επίσης ανοδικά η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΜΙΓ ενώ οι τραπεζικές μετοχές κινούνται ανοδικά αλλά άτονα.
Μετά από μια γρήγορη και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολική αντίδραση η αγορά συσσωρεύει δυνάμεις αλλά το κυριότερο αναμένει νέα κερδοσκοπικά κεφάλαια ειδικά των ξένων που μέχρι τώρα π.χ. στις τράπεζες δεν τα έχουμε δει και αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι.
Οι ξένοι δεν θα έρθουν στις τράπεζες λόγω των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου.
Άτονες οι τραπεζικές μετοχές
Ήπια πτωτικά κινούνται οι μετοχές των τραπεζών αλλά χωρίς ακρότητες και παλμό, ενώ πιέσεις εκδηλώνονται σε Eurobank και ΕΤΕ.
Η Εθνική στα 1,95 ευρώ +0,5% με αποτίμηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank στα 1,65 ευρώ +0,6% με αποτίμηση 881 εκατ. ευρώ.
Στο -1,7% και στα 1,14 ευρώ η Eurobank, με κεφαλαιοποίηση στα 630 εκατ. ευρώ, αν και εκδηλώνονται σημαντικές πιέσεις.
Η Πειραιώς στα 0,3690 ευρώ +1,65% και κεφαλαιοποίηση στα 421 εκατ. ευρώ.
Στο +0,8% η τράπεζα Κύπρου στα 0,2360 ευρώ με αποτίμηση 423 εκατ.
Η Λαϊκή στα 0,0360 ευρώ σταθεροποιητικά με κεφαλαιοποίηση 126 εκατ.
Η Attica bank 0,2760 ευρώ +1,1% με κεφαλαιοποίηση 67 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης και θα παραμείνει ακόμη για εβδομάδες. Η τελευταία τιμή στα 0,1680 ευρώ.
Η εικόνα της μετοχής της Geniki bank στα 4,35 ευρώ χαρακτηρίζεται τουλάχιστον απαράδεκτη.
Ο ΟΠΑΠ, ΜΙΓ, ΟΤΕ, ΕΕΕΚ, ΔΕΗ επιδρούν στον FTSE 20
Ανοδικά κινείται ο εικοσάρης πλην τραπεζών με τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ο ΟΠΑΠ στο +4,2% στα 4,22 ευρώ. Η συμπεριφορά της μετοχής χρήζει τεράστιας προσοχής μετά το φιάσκο των τελευταίων ημερών. Ο στόχος των 3,5 ευρώ μάλλον αίρεται λόγω ιδιωτικοποίησης.
Η ΕΕΕΚ +0,07% στα 15,00 ευρώ, στον ψυχολογικό στόχο των 15 ευρώ.
Ο ΟΤΕ +1% στα 3,04 ευρώ με την Goldman Sachs και γενικά τους ξένους να δραστηριοποιούνται στον τίτλο.
Η ΔΕΗ +3,6% στα 3,97 ευρώ πλησιάζοντας το τεχνικό σημείο των 4,30 ευρώ.
Στο +3,9% η MIG στα 0,2870 ευρώ. Κινείται ανοδικά έκλεισε η Vivartia deal με το Αμπού Ντάμπι ενώ κρύβει αρκετά αξιόλογες ειδήσεις, όπως την μείωση της ονομαστικής της αξίας στα 0,30 ευρώ.
Η Ελλάκτωρ -0,7% στα 1,42 ευρώ με σχετικά περιορισμένο όγκο.
Ανοδικά οι αποδόσεις στα ομόλογα στην Ευρώπη και στα CDS
Οι ανησυχίες για την πορεία της Ευρώπης αλλά και οι αμφισβητήσεις του σχεδίου της ΕΚΤ επιδρούν και σήμερα στα ομόλογα.
Σήμερα καταγράφεται άνοδος στα CDS.
Στα CDS στην Ελλάδα 74% ή 7.400 μονάδες βάσης.
Στην Ιρλανδία τα CDS στις 315 μ.β. στην Πορτογαλία 520 μονάδες βάσης.
Στην Ισπανία που βρίσκεται στο επίκεντρο 400 από 388 μ.β.
Στην Ιταλία 365 από 355 μ.β. στην Γαλλία 122 μ.β. και στην Γερμανία 57 μ.β.. Στην Κύπρο το CDS στην 5ετία στο 40%.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη κινούνται ανοδικά.
Στην Ισπανία η απόδοση στο 6,02% με πρόσφατο ιστορικό υψηλό στο 7,62% στην 10ετία.
Στην Ιταλία 5,08% από 5,03%.
Στην Γαλλία 2,20%, στην Πορτογαλία 8,73% από 8,62%, στο Βέλγιο 2,42% και στην Ιρλανδία 5,03% από 4,98% χθες.
Η Γερμανική 10ετία κινείται πτωτικά όσον αφορά τις αποδόσεις στο 1,45%.
Οριακά πτωτικά οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων...
Οριακά πτωτικά κινούνται οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων συντηρώντας ωστόσο την εικόνα βελτίωσης των τελευταίων εβδομάδων.
Να σημειωθεί όμως ότι αγοραστές είναι κατά βάση οι ελληνικές τράπεζες που ανεβάζουν τεχνικά την αγορά αλλά και μικροεπενδυτές.
Το ελληνικό ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 25,5 μονάδες βάσης με 27,75 μ.β. και μέση απόδοση 19,60% από 19,08% χθες.
Το ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 17 μονάδες βάσης με 18,5 μ.β. με απόδοση 17,66%.
Μεσοσταθμικά η τιμή όλων των νέων ομολόγων βρίσκεται στις 20,2 μονάδες βάσης δηλαδή στα επίπεδα υψηλότερα του α΄ τριμήνου του 2012 στις 19 μ.β.
ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr
Η αγορά συντηρείται από τον ΟΠΑΠ με +4% λόγω αποκρατικοποίησης και η ΜΙΓ με +3,6% λόγω deal με το Αμπού Ντάμπι ξεχωρίζουν και πιέζεται από τις μετοχές των τραπεζών αλλά και άλλων δεικτοβαρών τίτλων του εικοσάρη. Ο όγκος 18,2 εκατ και ο τζίρος 26 εκατ ευρώ.
Από την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προέκυψε ότι υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία στο νέο πακέτο λιτότητας, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά ορισμένα ζητήματα. Το κλίμα στην αγορά έχει αρχίσει να θολώνει καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα ανοιχτά αυτά ζητήματα είναι και τα αγκάθια που βρίσκονται στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση. Πλέον, η κρίσιμη συνάντηση με την Τρόικα είναι τη Δευτέρα, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, να επισημαίνει ότι έλαβε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, την συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, στα χέρια του ώστε να παρουσιάσει το συνολικό πακέτο στους εταίρους.
Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση έναρξης της διαδικασίας πώλησης του ΟΠΑΠ έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα στην αγορά το οποίο όμως δεν είναι σαφές πόσο και αν θα συντηρηθεί. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ξεκινάει και στις 19 Οκτωβρίου θα υποβληθούν οι προσφορές για το 33% των μετοχών.
Σύμβουλοι στην διαδικασία αποκρατικοποιήσεων θα είναι η Deutsche Bank και η Εθνική τράπεζα.
Οι ξένοι επενδυτές για μια ακόμη μέρα απέχουν από τις τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μια συναλλαγή στην Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Στην Κύπρου συναλλαγή αγοράς 100 χιλ μετοχών από την Cheuvreux.
Στην Λαική καμία συναλλαγή ξένων
Στον ΟΤΕ 175 χιλ η Citigroup και 290 χιλ μετοχές η Bank of America που εμφανίζεται πωλητής. Να σημειωθεί ότι χθες πούλησε στην Εθνική 1,3 εκατ μετοχές.
Στον ΟΠΑΠ 400 χιλ μετοχές αγορά από Goldman Sachs, 170 χιλ η Deutsche bank και 150 χιλ η UBS.
Για την αγορά οι 790 μονάδες φαίνεται ότι αποτελούν ένα δύσκολο στόχο για την αγορά και χρειάζονται όχι απλά πυρομαχικά αλλά στρατηγικό σχέδιο από τους long και βεβαίως καλές ειδήσεις για να ξεπεραστεί ο στόχος.
Έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση πλασματικής ευφορίας καθώς υιοθετεί επικίνδυνους συνδυασμούς.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει παράταση του μνημονίου κατά 2 χρόνια αλλά αποκαλύπτεται ότι παρασκηνιακά παρά τις διαψεύσεις έχει ζητήσει ή θα ζητήσει και νέο δάνειο για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό των 15 δις ευρώ για την 2ετή επιμήκυνση ενώ φέρεται να έχει ζητήσει και νέα αναδιάρθρωση χρέους ειδικά του νέου δανείου των 109 δις ευρώ.
Δηλαδή να υποστεί haircut το δάνειο της Τρόικα.
Είναι προφανές ότι αυτό το πακέτο λύσεων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Ο συνδυασμός των προτεινόμενων λύσεων είναι επικίνδυνος και σίγουρα αμφισβητήσιμος.
Τα νέα μέτρα τα 11,9 δις ευρώ θα εγκριθούν και προσωρινά μπορεί να ειπωθεί η ΕΕ να επιχειρήσει να παράξει θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα.
Ωστόσο φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες.
Μεγάλη προσοχή η τύχη της Ελλάδος σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεκαθαρίσει. Χρήζει τεράστιας προσοχής η χώρα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τουλάχιστον τις αμερικανικές εκλογές όπου εν συνεχεία θα κριθεί η πραγματική τύχη της Ελλάδος.
Στις 18 Οκτωβρίου στην Σύνοδο Κορυφής θα κριθούν πολλά αλλά οι αμερικανικές εκλογές παραμένουν το μεγάλο στοίχημα καθώς μετά τις αμερικανικές εκλογές θα κριθεί η τύχη της χώρας.
Ξεχάστε την ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα είναι παταγώδης η αποτυχία
Η σχέση δανεικών κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών ως προς το χρέος και ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδος μόνο ανησυχία προκαλεί.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί 50 δις ευρώ κεφάλαια – διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες – καθώς και 131 δις ευρώ ρευστότητα μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος όπως το ELA της ΤτΕ.
Ταυτόχρονα διατηρούν ενεργά ορισμένα τιτλοποιημένα δάνεια και πάσης φύσεως ομολογιακά που λήγουν μέσα στα επόμενα 1-5 χρόνια.
Συνολικά όλα μαζί 196 δις ευρώ. Τα 196 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 65% του συνολικού χρέους της Γενικής κυβέρνησης στα 305 δις ευρώ και στο 90% του ΑΕΠ της χώρας.
Η σχέση αυτή είναι η πλέον δυσμενής ιστορικά που καταγράφεται στον τραπεζικό κλάδο καθώς ενδεικτικά ήταν πάντα κοντά στο 10% του χρέους.
Τι μας δείχνουν τα στοιχεία αυτά ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών είναι τέτοιας κλίμακας που ο τραπεζικός κλάδος είναι καταδικασμένος και παγιδευμένος.
Η πολιτική επιχειρηματολογία ότι μπορεί να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδος είναι διάτρητη όσο η εξάρτηση παραμένει σε τέτοια κλίμακα για τις ελληνικές τράπεζες.
Το τραπεζικό σύστημα που είναι ο διαχειριστής των κεφαλαίων της κοινωνίας και ενίοτε του κράτους χρειάζεται πολύ μεγάλη ανεξαρτησία σε κεφάλαια και ρευστότητα.
Οι πιο εύρωστες τράπεζες στο πλανήτη είναι αυτές που διαθέτουν μετόχους που στηρίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και πελάτες – καταθέτες που παρέχουν φθηνή ρευστότητα.
Η σχέση αυτή έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες οι μέτοχοι και οι διοικήσεις θα χρωστούν 196 δις ευρώ ενώ ταυτόχρονα οι πελάτες απέσυραν 84 δις ευρώ σε καταθέσεις.
Δηλαδή προκύπτει ένα θεωρητικό έλλειμμα – χάσμα 270 δις ευρώ που τείνει να φθάσει το 100% του χρέους.
Δηλαδή οι τράπεζες υπέστησαν πλήγμα που με τα τωρινά δεδομένα έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία.
Η αγορά με τεχνικούς όρους
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε κρισιμότατα τεχνικά σημεία. Το ΧΑ έχει επανέλθει στις 760 μονάδες που είναι ένα οριοθετημένο τεχνικό σημείο στήριξης.
Εφόσον διασπάστηκαν οι 750 μονάδες και πλέον βρίσκεται πέριξ των 750-760 μονάδων, το ΧΑ θα επιχειρήσει να δοκιμάσει εκ νέου τις 790 μονάδες που έχουν αποδειχθεί κρίσιμο τεχνικό σημείο αντίστασης και εν συνεχεία οι 850 μονάδες.
Ωστόσο πριν ξεκινήσουν οι αισιόδοξες προσεγγίσεις για τις 850 μονάδες θα πρέπει να διασπαστούν οι 790 μονάδες επίπεδα που αναμένεται να βγουν πολλοί πωλητές εντείνοντας τις ρευστοποιήσεις.
Αν αντιθέτως οι 750 μονάδες δεν κρατήσουν και η διόρθωση συνεχιστεί με όγκους ο επόμενος στόχος για το ΧΑ θα είναι οι 715 μονάδες παρά τους ενδιάμεσους στόχους.
Όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης της αγοράς ομολόγων που έχει επεξεργαστεί η ΕΚΤ αποδεικνύεται ότι έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.
Οι ελληνικές και Ισπανικές τράπεζες χρησιμοποιούν την ρευστότητα του ELA από τις εθνικές τους κεντρικές τράπεζες και αγοράζουν ομόλογα ανεβάζοντας τις τιμές και ρίχνοντας τις αποδόσεις, ωστόσο επειδή στην Ευρώπη εμφανίστηκαν πάλι σκιές το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ μπορεί να μην είναι ικανό να αλλάξει το κλίμα.
Η Ιταλική 10ετία 5,08% η Ισπανική 6,02% με ιστορικό υψηλό πριν λίγες εβδομάδες 7,62%. Η Ιρλανδική 10ετία 5,03%.
Στα νέα ελληνικά ομόλογα καταγράφεται στάση αναμονής στα υψηλά.
Οι τιμές έφθασαν έως τις 28,90 μονάδες βάσης χθες επίπεδα υψηλότερα του Μαρτίου 2012 ενώ σήμερα υποχώρησαν στις 27,75 μ.β.
Η απόδοση στο ομόλογο λήξης 2023 διαμορφώνεται στο 19,60%. Το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά ελαφρώς πτωτικά 1,2879 δολάρια με χαμηλό ημέρας 1,2867 δολάρια και υψηλό 1,2901 δολ.
Αναμονή στο ΧΑ – ΟΠΑΠ, τράπεζες, ΔΕΗ, ΜΙΓ στο επίκεντρο
Σε στάση αναμονή εισήλθε το ΧΑ στις 756 μονάδες στο +0,1% με τον ΟΠΑΠ να συνεχίζει ανοδικά λόγω της έναρξης διαδικασίας πώλησης του 33% των μετοχών.
Επίσης ανοδικά η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΜΙΓ ενώ οι τραπεζικές μετοχές κινούνται ανοδικά αλλά άτονα.
Μετά από μια γρήγορη και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολική αντίδραση η αγορά συσσωρεύει δυνάμεις αλλά το κυριότερο αναμένει νέα κερδοσκοπικά κεφάλαια ειδικά των ξένων που μέχρι τώρα π.χ. στις τράπεζες δεν τα έχουμε δει και αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι.
Οι ξένοι δεν θα έρθουν στις τράπεζες λόγω των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου.
Άτονες οι τραπεζικές μετοχές
Ήπια πτωτικά κινούνται οι μετοχές των τραπεζών αλλά χωρίς ακρότητες και παλμό, ενώ πιέσεις εκδηλώνονται σε Eurobank και ΕΤΕ.
Η Εθνική στα 1,95 ευρώ +0,5% με αποτίμηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank στα 1,65 ευρώ +0,6% με αποτίμηση 881 εκατ. ευρώ.
Στο -1,7% και στα 1,14 ευρώ η Eurobank, με κεφαλαιοποίηση στα 630 εκατ. ευρώ, αν και εκδηλώνονται σημαντικές πιέσεις.
Η Πειραιώς στα 0,3690 ευρώ +1,65% και κεφαλαιοποίηση στα 421 εκατ. ευρώ.
Στο +0,8% η τράπεζα Κύπρου στα 0,2360 ευρώ με αποτίμηση 423 εκατ.
Η Λαϊκή στα 0,0360 ευρώ σταθεροποιητικά με κεφαλαιοποίηση 126 εκατ.
Η Attica bank 0,2760 ευρώ +1,1% με κεφαλαιοποίηση 67 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης και θα παραμείνει ακόμη για εβδομάδες. Η τελευταία τιμή στα 0,1680 ευρώ.
Η εικόνα της μετοχής της Geniki bank στα 4,35 ευρώ χαρακτηρίζεται τουλάχιστον απαράδεκτη.
Ο ΟΠΑΠ, ΜΙΓ, ΟΤΕ, ΕΕΕΚ, ΔΕΗ επιδρούν στον FTSE 20
Ανοδικά κινείται ο εικοσάρης πλην τραπεζών με τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ο ΟΠΑΠ στο +4,2% στα 4,22 ευρώ. Η συμπεριφορά της μετοχής χρήζει τεράστιας προσοχής μετά το φιάσκο των τελευταίων ημερών. Ο στόχος των 3,5 ευρώ μάλλον αίρεται λόγω ιδιωτικοποίησης.
Η ΕΕΕΚ +0,07% στα 15,00 ευρώ, στον ψυχολογικό στόχο των 15 ευρώ.
Ο ΟΤΕ +1% στα 3,04 ευρώ με την Goldman Sachs και γενικά τους ξένους να δραστηριοποιούνται στον τίτλο.
Η ΔΕΗ +3,6% στα 3,97 ευρώ πλησιάζοντας το τεχνικό σημείο των 4,30 ευρώ.
Στο +3,9% η MIG στα 0,2870 ευρώ. Κινείται ανοδικά έκλεισε η Vivartia deal με το Αμπού Ντάμπι ενώ κρύβει αρκετά αξιόλογες ειδήσεις, όπως την μείωση της ονομαστικής της αξίας στα 0,30 ευρώ.
Η Ελλάκτωρ -0,7% στα 1,42 ευρώ με σχετικά περιορισμένο όγκο.
Ανοδικά οι αποδόσεις στα ομόλογα στην Ευρώπη και στα CDS
Οι ανησυχίες για την πορεία της Ευρώπης αλλά και οι αμφισβητήσεις του σχεδίου της ΕΚΤ επιδρούν και σήμερα στα ομόλογα.
Σήμερα καταγράφεται άνοδος στα CDS.
Στα CDS στην Ελλάδα 74% ή 7.400 μονάδες βάσης.
Στην Ιρλανδία τα CDS στις 315 μ.β. στην Πορτογαλία 520 μονάδες βάσης.
Στην Ισπανία που βρίσκεται στο επίκεντρο 400 από 388 μ.β.
Στην Ιταλία 365 από 355 μ.β. στην Γαλλία 122 μ.β. και στην Γερμανία 57 μ.β.. Στην Κύπρο το CDS στην 5ετία στο 40%.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη κινούνται ανοδικά.
Στην Ισπανία η απόδοση στο 6,02% με πρόσφατο ιστορικό υψηλό στο 7,62% στην 10ετία.
Στην Ιταλία 5,08% από 5,03%.
Στην Γαλλία 2,20%, στην Πορτογαλία 8,73% από 8,62%, στο Βέλγιο 2,42% και στην Ιρλανδία 5,03% από 4,98% χθες.
Η Γερμανική 10ετία κινείται πτωτικά όσον αφορά τις αποδόσεις στο 1,45%.
Οριακά πτωτικά οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων...
Οριακά πτωτικά κινούνται οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων συντηρώντας ωστόσο την εικόνα βελτίωσης των τελευταίων εβδομάδων.
Να σημειωθεί όμως ότι αγοραστές είναι κατά βάση οι ελληνικές τράπεζες που ανεβάζουν τεχνικά την αγορά αλλά και μικροεπενδυτές.
Το ελληνικό ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 25,5 μονάδες βάσης με 27,75 μ.β. και μέση απόδοση 19,60% από 19,08% χθες.
Το ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 17 μονάδες βάσης με 18,5 μ.β. με απόδοση 17,66%.
Μεσοσταθμικά η τιμή όλων των νέων ομολόγων βρίσκεται στις 20,2 μονάδες βάσης δηλαδή στα επίπεδα υψηλότερα του α΄ τριμήνου του 2012 στις 19 μ.β.
ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου