Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Κάτοικοι της Φλόριντα αντιδρούν σε σχέδιο απελευθέρωσης μεταλλαγμένων κουνουπιών.

-->
Εκατό χιλιάδες πολίτες της Φλόριντα έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής αίτηση για την ακύρωση ενός πειράματος με στόχο την καταπολέμηση του δάγγειου πυρετού, στο οποίο θα απελευθερωθούν κουνούπια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να πεθαίνουν πριν μεταδώσουν την ασθένεια.
Όπως και η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός μεταδίδεται από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών -συνήθως κουνούπια του είδους Aedes aegypti, το οποίο απαντάται και στην Ελλάδα.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και θεραπείας, επιδημιολόγοι, εντομολόγοι και γενετιστές φλερτάρουν εδώ και χρόνια με την ιδέα της απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, σχεδιασμένων να μειώνουν τους πληθυσμούς του εντόμου.
Τέτοια κουνούπια έχουν ήδη απελευθερωθεί στη φύση πρώτα στην Καραϊβική και αργότερα στο κρατίδιο Μπαχία της Βραζιλίας, όπου ο πληθυσμός του εντόμου μειώθηκε έως και 85% σε διάσημα ενός έτους. Το ίδιο σκέφτονται τώρα να κάνουν η Μαλαισία και ο Παναμάς.
Τόσο στην Καραϊβική όσο και στη Βραζιλία χρησιμοποιήθηκαν κουνούπια της Oxitec, μιας εταιρείας που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Έπειτα από την επανεμφάνιση του δάγγειου πυρετού στη Φλόριντα το 2009, έπειτα από 70 χρόνια απουσίας, οι αρχές των Φλόριντα Κιζ ζήτησαν από την Oxitec να προχωρήσει σε μια δοκιμή πεδίου.
Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αρσενικά κουνούπια στα οποία έχει εισαχθεί ένα γονίδιο που προκαλεί πρόωρο θάνατο. Η ιδέα είναι ότι τα κουνούπια αυτά θα προλάβουν να ζευγαρώσουν με θηλυκά κουνούπια στη φύση, οι απόγονοί τους όμως θα πεθάνουν λόγω του θνησιγόνου γονιδίου.
Η δοκιμή πεδίου απαιτεί άδεια από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία δεν αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της σύντομα (η FDA είναι αρμόδια για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή επηρεάζουν άλλα ζώα. Αρμόδιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που επηρεάζουν φυτά είναι το υπουργείο Γεωργίας).
Θορυβημένη από την είδηση, η επιχειρηματίας Μίλα ντε Μίερ, κάτοικος των Φλόριντα Κιζ, άρχισε να μαζεύει υπογραφές για να ακυρώσει το σχέδιο. «Άρχισα να αναρωτιέμαι:τι θα συμβεί αν αυτά τα κουνούπια τσιμπήσουν τα παιδιά ή τα σκυλιά μου; Τι θα κάνουν στο οικοσύστημα λέει η ίδια στο Nature.com.
Όπως φαίνεται, πολλοί ανησυχούν ότι τα «μεταλλαγμένα» κουνούπια βλάπτουν τον άνθρωπο, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νέων στελεχών του δάγγειου πυρετού που μεταδίδονται χωρίς το Aedes aegypti, ή ακόμα ότι μπορούν να έχουν επιπτώσεις σε είδη που τρέφονται κυρίως με κουνούπια.
Από την πλευρά της, η Oxitec απαντά ότι ο ιός εξελίσσεται σε νέα στελέχη ούτως ή άλλως, και επισημαίνει ότι τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπούν. Οι εντομολόγοι, επίσης, διαβεβαιώνουν ότι στη Φλόριντα δεν υπάρχουν ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με κουνούπια Aedes aegypti.
Όπως φαίνεται, η τύχη του πειράματος θα κριθεί όχι μόνο από την απόφαση της FDA αλλά και από τους κατοίκους της Φλόριντα. Ουσιαστικά, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι αν ανησυχούν περισσότερο για τους δυνητικούς κινδύνους της απελευθέρωσης τροποποιημένων κουνουπιών, ή για τον πραγματικό κίνδυνο της εγκατάστασης του δάγγειου πυρετού στην περιοχή τους.
12.10.2010
Πείραμα στην ύπαιθρο : Μεταλλαγμένα κουνούπια  στη Μαλαισία.
Βλέποντας τα κρούσματα δάγγειου πυρετού να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, η κυβέρνηση της Μαλαισίας θα προσπαθήσει να εμποδίσει την εξάπλωση της ασθένειας με τη μαζική απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών.Τα «μεταλλαγμένα» αρσενικά κουνούπια Aedes aegypti θα διασταυρώνονται με τα θηλυκά στο περιβάλλον και θα δίνουν απογόνους που ζουν πολύ λιγότερο από το κανονικό. Αυτό θα περιόριζε δραστικά τον πληθυσμό των εντόμων που μεταδίδουν την ασθένεια, ελπίζουν οι Μαλαίσιοι ερευνητές.
«Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και ελπίζουμε να δουλέψει» δήλωσε ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιεί στη Μαλαισία οΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το σχέδιο έλαβε πράσινο φως από την επιτροπή βιοασφάλειας, εκκρεμεί όμως η τελική έγκριση από το υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το ευρύτερο υπουργικό συμβούλιο.
Την αντίθεσή τους εκφράζουν ωστόσο ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούν για απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον.
Θα είναι η πρώτη φορά που γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώνονται στο περιβάλλον στην Ασία.
Το εγχείρημα χαιρέτισε πάντως ο Σιν Γιούνγκ-Σου, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ: «Τα τελευταία δέκα χρόνια τα κρούσματα δάγγειου πυρετού έχουν διπλασιαστεί και η κατάσταση φέτος είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι. Καλωσορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο η Μαλαισία αντιδρά σε αυτή την απειλή» δήλωσε.
Σε πρώτη φάση, δύο με τρεις χιλιάδες γενετικά τροποποιημένα αρσενικά κουνούπια θα απελευθερωθούν σε δύο περιοχές της Μαλαισίας.
Οι απόγονοί τους θα πεθαίνουν όταν βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης. Η μόνη περίπτωση να επιζήσουν θα ήταν η ύπαρξη του αντιβιοτικού τετρακυκλίνης στο περιβάλλον.
Ο δάγγειος πυρετός μεταδίδεται από τα θηλυκά κουνούπια Aedes aegypti και είναι συχνή ασθένεια στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Προκαλεί πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και ναυτία, σε σοβαρές όμως περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε υπετροφία του ήπατος, κυκλοφορικά προβλήματα και θάνατο.
Εμβόλιο ή θεραπεία δεν υπάρχει.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου