Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Παγκόσμιο ξεπούλημα με επίκεντρο την ευρωπαϊκή κρίση

-->
Φωτιά στις αγορές βάζει η Ευρώπη! Η αναζωπύρωση των φόβων για την τύχη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα σενάρια για «χρεοκοπία» της Ισπανίας και η ανησυχία ότι τα κεφάλαια για τις ισπανικές τράπεζες δεν θα αποδειχθούν αρκετά, όχι μόνο οδηγούν σε βίαιη έξοδο των επενδυτών από τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα των χωρών της Ευρωπεριφέρειας, αλλά παράλληλα προσθέτουν πιέσεις και στις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται, με επίκεντρο την Αθήνα και την Μαδρίτη, ή και την Ρώμη.
Όλα αυτά συνέθεσαν ένα παζλ που αποτυπώθηκε σε ένα πραγματικό κραχ στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, σε εκτόξευση των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων και εν τέλει «κοκκίνισαν» όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Εξέλιξη που συζητούνταν ευρέως και φωναχτά τις τελευταίες ημέρες. Απλώς τώρα συνέτρεξαν μαζί δυο- τρεις από τους παράγοντες που προκαλούν την παγκόσμια ύφεση: Το ισπανικό επιτόκιο έφθασε το πρωί της Δευτέρας στο 7,52% και το Ιταλικό στο 6,39% ενώ στην Αθήνα το κλίμα ήταν ήδη επιβαρυμένο εξαιτίας της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Την ίδια ώρα οι τιμές των Γερμανικών ομολόγων ανέβαιναν και έπεφτε η απόδοση η οποία βρέθηκε στο 1,14% - που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.

Οι βίαιες ρευστοποιήσεις ομολόγων και μετοχών στην Ισπανία ( 2,98% έπεφτε η Μαδρίτη το απόγευμα ) ακριβώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών Τραπεζών δείχνουν ότι οι αγορές δεν πείθονται. Τα κεφάλαια δεν επαρκούν για τις Ισπανικές Τράπεζες και αυτό ήταν γνωστό όταν πρωτοβγήκε η απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Ο δεύτερος λόγος ανησυχίας στις αγορές είναι η Ελλάδα – η οποία παρόλο που είχε καταφέρει να μείνει στην «γωνία» δίχως να πολυαπασχολεί, τώρα επανέρχεται με τις ίδιες επικλήσεις από τους γερμανικούς και ευρωπαϊκούς κύκλους που θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Με όλη αυτή την εικόνα τελικώς έπεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την πτώση να ξεπερνά το 3% στο Παρίσι και το 3,4% στη Φρανκφούρτη. 


Βουτιά στην Αθήνα
Μέσα σ αυτό το κλίμα η Αθήνα ξεκίνησε με πτώση 2,5% και οι αγοραστές την εγκατέλειψαν νωρίς αφού από τις μια το μεσημέρι η Αθήνα έχανε 7%. Τελικά, στο κλείσιμο επικράτησαν οι πωλητές με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ουσιαστικά ένα κράχ 7,10% φθάνοντας τις 586,04 μονάδες. Όμως, η πτώση η σημερινή πραγματοποιήθηκε σχεδόν με τζίρο αξίας ο οποίος είναι τετραπλάσιος σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις ( 36,2 εκατ. ευρώ) Ισχυρές ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ και ΟΤΕ με βουτιά και των δυο μετοχών κατά 16,67%. Πτώση 11,29% για την Εθνική η οποία έφθασε στα 1,10 ευρώ. Πτώση 10,55% για τον Μυτιληναίο, 10,91% για την Εurobank, 9,32% για την Ελλάκτωρ, 9,59% για την Τράπεζα Πειραιώς και 10,40% για την Βιοχάλκο.


ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου