Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Στα 34,7 τρις δολ του παγκόσμιου τραπεζικού πλούτου μόνο 413 δις δολ είναι επενδεδυμένα στην Αφρική κάτι λιγότερο από το χρέος της Ελλάδος…

-->
Που έχουν επενδύσει τα περισσότερα και που τα λιγότερα κεφάλαια παγκοσμίως οι τράπεζες; Αν θέλουμε να κατανοήσουμε με αριθμητικούς όρους την διαφορά των πλουσίων χωρών και των φτωχών αρκεί να αξιολογηθούν οι επενδύσεις των τραπεζών ανά τον κόσμο.
Είναι εντυπωσιακό αλλά παγκοσμίως έχουν επενδυθεί 34,7 δις ευρώ από τις τράπεζες και δυστυχώς μόνο 413 δις δολάρια στην Αφρική.
Εκ των πραγμάτων δεν χρειάζεται πολύ σκέψη ότι οι φτωχότερες χώρες στον πλανήτη βρίσκονται στην Αφρική.
Στο παγκόσμιο banking σε προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Μεγάλη Βρετανία στα 4,8 τρις δολάρια.
Ακολουθούν στα 4,4 τρις δολάρια οι ΗΠΑ.
Η ευρωζώνη έχει προσελκύσει 10,6 τρις δολάρια ενώ η Ευρώπη συγκεντρώνει 16,8 τρις δολάρια.
Η Ιαπωνία 4 τρις δολάρια και η Ελβετία 2,5 τρις δολάρια.
Στον αντίποδα στην Αφρική έχουν επενδυθεί 413 δις δολάρια με επίκεντρο 124 δις στην Νότια Αφρική, 37 δις στην Αίγυπτο και 26 δις στο Μαρόκο.
Όμως σε χώρες όπως η Eritrea, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Λεσότο, Σομαλία οι επενδύσεις μόλις που φθάνουν τα 10-20 εκατ δολάρια.
Στην Παλαιστίνη έχουν επενδυθεί από τις τράπεζες 55 εκατ και στο Ισραήλ 19 δις δολάρια.
Από τις χώρες της Μέσης Ανατολής παραδόξως ενώ η Σ. Αραβία λόγω του πετρελαίου θεωρείται ιδιαίτερα πλούσια χώρα οι επενδύσεις λόγω του κρατισμού είναι περιορισμένες μόλις 68 δις δολάρια.
Επίσης παραδόξως οι τραπεζικές επενδύσεις στο Ιράν είναι περισσότερες από το Ιράκ στα 3,5 και 1,9 δις δολάρια αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου