Όταν η ασφάλεια μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης αρχίζει να αμφισβητείται, τότε αναλαμβάνουν δράση… οι άντρες με τα χακί. Δεν φτάνει το ότι οι ίδιοι οι Λονδρέζοι δεν δείχνουν κανέναν ενθουσιασμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν φτάνει που ο τρόπος διαχείρισης της κίνησης τις ημέρες της διοργάνωσης φαίνεται ότι θα προκαλέσει ουρές – εφιάλτες για όλους , η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση απέκτησε έναν ακόμη –και αισθητά σημαντικότερο- εφιάλτη: Η ασφάλειά της τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.
Η εταιρεία security G4S που την έχει αναλάβει, δείχνει ανέτοιμη σε πολλούς τομείς. Και ο μόνος εναλλακτικός τρόπος για να μην κινδυνεύσουν πραγματικά οι αθλητές και το κοινό είναι ο στρατός. Ναι, υπάρχει τεράστια πιθανότητα σε δύο εβδομάδες από τώρα όσοι βρίσκονται στο Λονδίνο να επιτηρούνται από άντρες ντυμένους στα χακί, οπλισμένους σαν αστακούς!
Η εταιρεία security G4S που την έχει αναλάβει, δείχνει ανέτοιμη σε πολλούς τομείς. Και ο μόνος εναλλακτικός τρόπος για να μην κινδυνεύσουν πραγματικά οι αθλητές και το κοινό είναι ο στρατός. Ναι, υπάρχει τεράστια πιθανότητα σε δύο εβδομάδες από τώρα όσοι βρίσκονται στο Λονδίνο να επιτηρούνται από άντρες ντυμένους στα χακί, οπλισμένους σαν αστακούς!
Πώς φθάσαμε ως εδώ
Θα θυμάστε, φυσικά, τα υπερβολικά δημοσιεύματα των Βρετανών για την ασφάλεια και γενικότερα την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Σήμερα λούζονται οι ίδιοι όλα αυτά που ειρωνεύονταν πριν 8 χρόνια τους Έλληνες. Τα προβλήματα στην διοργάνωση είναι τεράστια και μόλις 15 μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων οι υπεύθυνοι προσπαθούν να μπαλώσουν τις τρύπες με όποιον τρόπο μπορούν.
Η πιο εντυπωσιακή –και πιο καταθλιπτική- τους κίνηση μέχρι σήμερα ήταν η απόφαση να χρησιμοποιήσουν 3.500 στρατιώτες για να βοηθήσουν την G4S στην ασφάλεια των Αγώνων. Το νούμερο είναι τεράστιο και η απόφαση της τελευταίας στιγμής είναι ενδεικτική για το πόσο τραγική ήταν η κατάσταση. Τι έχει ακριβώς συμβεί;
Πριν από μερικές ημέρες συζητούσα με ένα φίλο που δουλεύει για το Λονδίνο 2012 την πιθανότητα να ανεβώ στην βρετανική πρωτεύουσα για κάποια σύντομη απασχόληση, κατά την διάρκεια των Αγώνων. Έχοντας δουλέψει για το Αθήνα 2004 και έχοντας κάνει πρωταθλητισμό την δεκαετία του ’90 στον στίβο, ήλπιζα ότι θα μπορούσα να βγάλω ένα καλό καλοκαιρινό χαρτζιλίκι σε κάποια εταιρεία που θα είχε ανάγκη για έξτρα προσωπικό που να ξέρει από αθλητικές διοργανώσεις. «Ξέχασέ το», μου είπε. «Το Λονδίνο έχει κλείσει. Είναι πλήρως οργανωμένοι σε όλα». Για να συμπληρώσει: «Εκτός αν θες να δουλέψεις στο security»…
Η G4S από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την υπογραφή του συμβολαίου με το Λονδίνο 2012 έδειξε μια απελπιστική αβελτηρία στους ρυθμούς με τους οποίους έκλεινε προσωπικό για τις ημέρες των Αγώνων. Εδώ και μήνες είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν η εταιρεία θα προλάβαινε να στελεχώσει το team της για τους Αγώνες ή –αν τελικά τα κατάφερνε- αν θα προλάβαινε να εκπαιδεύσει όλον αυτόν τον κόσμο στην πολύ σημαντική δουλειά που θα έπρεπε να κάνει. Κι αυτό, γιατί σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, δεν μπορείς να περιμένεις όλοι σου οι εργαζόμενοι να έχουν προϋπηρεσία στο security –και υπάρχει πάντα η έξτρα δυσκολία των ειδικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς.
Τι σημαίνει το πρόβλημα για τους Αγώνες
Τα στελέχη της G4S επέμεναν όλον αυτόν τον καιρό ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και ότι η στελέχωση και εκπαίδευση συνεχίζεται κανονικά. Προφανώς και έλεγαν ψέματα. Ξαφνικά οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Αμύνης και 3.500 στρατιώτες διατάχθηκαν να μπουν στο team της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν προσθέσει κανείς το πόσοι αστυνομικοί είχαν ήδη εμπλακεί στην διαδικασία αυτή, θα ανακαλύψει πόσα πολλά προβλήματα δημιουργούνται.
Κατ’ αρχάς πολλές επαρχίες της Μεγάλης Βρετανίας, απ’ όπου έχουν γίνει μεταθέσεις αστυνομικών ειδικά για τους Αγώνες (και απ’ όπου, πλέον θα λείπει και ο στρατός) έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το πώς θα αστυνομεύονται κατά την διάρκεια των δύο εβδομάδων που θα διαρκέσει η διοργάνωση.
Από ‘και και πέρα, τίθεται το θέμα του χρόνου: Θα προλάβουν οι στρατιώτες να εκπαιδευτούν στην τεχνολογία της G4S; Στους τρόπους της; Είναι άλλο πράγμα να χρησιμοποιεί ένας στρατιώτης έναν ανιχνευτή μετάλλων και άλλο να το κάνει έχοντας την συμπεριφορά ενός… στρατιώτη. Τι εντύπωση θα αφήσει όλο αυτό στο κοινό;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι τόσο η ασφάλεια, όσο οι καθυστερήσεις. Αν προσθέσετε το χαμένο χρόνο από τις εφιαλτικές μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στον χρόνο που θα σπαταλιέται στις περιοχές ελέγχου ασφάλειας επειδή το προσωπικό θα είναι λίγο ή μη εκπαιδευμένο, θα συνειδητοποιήσετε πως για να πάει κανείς να απολαύσει ένα άθλημα, θα πρέπει να ξεκινήσει πολλές ώρες πριν. Και όλο αυτό, όπως και να το κάνουμε, στερεί πολλή λάμψη από την μεγάλη γιορτή που θεωρητικά είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες…
Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου