Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Απογοητευτική θα είναι για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής

-->
Πυρετός διαβουλεύσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, μιας Συνόδου ωστόσο που δεν αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, στοχεύει στην επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 χρόνια, αίτημα όμως το οποίο δεν αναμένεται να εξεταστεί πριν τα τέλη του καλοκαιριού.
Ωστόσο, η ελληνική αποστολή που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής καλείται να θέσει τις βάσεις για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, παρουσιάζοντας κάθε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και πρωτίστως την αδιαμφισβήτητη πρόθεση για την παραμονή της στο ευρώ.
Αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να καταστεί σαφές από την ελληνική πλευρά προς τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς είναι πλέον γεγονός πως η οικονομική και πολιτική αντιμετώπιση της Ελλάδος από την Ευρώπη και κυρίως από τη Γερμανία αλλάζει άρδην.
Διαπιστώνοντας η Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν αθετήσει όλους τους όρους του μνημονίου, φαίνεται ότι αλλάζει πλήρως τα σχέδια της υλοποιώντας το plan Β που περιλαμβάνει ακόμη σκληρότερη αντιμετώπιση.
Το plan B των Ευρωπαίων είναι να εξωθήσουν την Ελλάδα στα όρια της στάσης πληρωμών, δηλαδή η χώρα να φτάσει στο σημείο εκείνο στο οποίο δεν θα έχει να πληρώσει βασικά λειτουργικά έξοδα του προϋπολογισμού, ως σκληρό παραδειγματισμό της Ευρώπης συνολικά. Πλέον οι Ευρωπαίοι πρώτα θα απαιτούν την υλοποίηση των μέτρων και μετά θα χορηγούν τα δάνεια προς την Αθήνα.
Μετά την Σύνοδο Κορυφής - από όπου δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα - η τρόικα θα επισκεφτεί  την Αθήνα ενώ μέσα στις επόμενες 4-5 εβδομάδες θα υπάρξουν και αποφάσεις της Ευρώπης για την Ελλάδα.
Με βάση το κύριο σενάριο που έχει κυκλοφορήσει σε διαδρόμους των Βρυξελλών η Γερμανία έχει προτείνει να ακολουθήσει η τρόικα ένα σκληρό πρόγραμμα τιμωρίας προς την Ελλάδα για παραδειγματισμό της Ευρώπης.

Merkel: Να επιταχυνθεί η αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης - Ναι στην αυστηρότερη τραπεζική εποπτεία 

Την πάγια θέση της πως δεν υπάρχει εύκολη και άμεση λύση στην κρίση χρέους επανέλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Α. Μerkel, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande.
"Η λύση της κρίσης είναι μια συνολική διαδικασία", ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος για να προσθέσει πως αιτία της κρίσης ήταν η μαζική συσσώρευση κρατικών χρεών.
Η Merkel τάχθηκε εκ νέου κατά της έκδοσης ευρωομολόγου, τονίζοντας πως αφορά μια άκρως αντιπαραγωγική λύση, ενώ στον αντίποδα τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως χθες αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή της πως: "Όσο ζω δεν θα υπάρξει ευρωομολόγο".
Η Μerkel κατέστησε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της εποπτείας των τραπεζών, ενώ γνωστοποίησε πως θα ενημερώσει τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη πως ήρθε η ώρα για αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ.
Αναφερόμενη στην ΕΤΕπ η Καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη κεφαλαιακής της ενίσχυσης κατά 10 δισ. ευρώ.

Κύπρος και Ισπανία στο επίκεντρο του Eurogroup

Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup - που βρίσκεται σε εξέλιξη - τίθεται επί τάπητος η προσφυγή της Κύπρου στους ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης. Αναμένεται πως το κυπριακό αίτημα θα έχει τη στήριξη των υπουργών,  ενώ ενδέχεται να ανέλθει από 8 δισ. στα 10 δισ. ως περιθώριο ασφάλειας.
Οι όροι για το πακέτο διάσωσης, πάντως, θα συζητηθούν κατά την αποστολή της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης τίθεται και η προσφυγή της Ισπανίας.
Σε σημερινές του δηλώσεις, μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ρajoy ανέφερε ότι θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής μέτρα χαλάρωσης του κόστους δανεισμού, που για την Ισπανία είναι υψηλότατος.
Το κλειδί για την Ισπανία, είπε, είναι να μπορεί να δανείζεται απευθείας από τις διεθνείς αγορές.
Τόνισε επίσης ότι αναμένει πρόοδο στη Σύνοδο επί της δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Van Rompuy αρκέστηκε να δηλώσει πως προσβλέπει σε ''κοινό έδαφος'' των Ευρωπαίων ηγετών στις προτάσεις για μεγαλύτερη ενοποίηση.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara, δήλωσε ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής είναι πιθανόν η σημαντικότερη από την σύστασή της της ΕΕ.

Συνάντηση Merkel - Hollande στο Παρίσι

Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, θα έχει το απόγευμα στο Παρίσι η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, σε προετοιμασία της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη. Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινών σκληρών δηλώσεων που έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, λέγοντας ότι «όσο ζω η Ευρώπη δεν θα έχει ευρωομόλογα». Μάλιστα, η κ. Merkel απέκλεισε το ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης του χρέους και στο εσωτερικό του ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «οικονομικά λάθος» και «αντιπαραγωγικό».
Γερμανία και Γαλλία έχουν αποκλίνουσες απόψεις για το πώς θα επανέλθει η ανάκαμψη στην Ευρώπη και πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Είχαν μάλιστα την ευκαιρία να τις εκθέσουν στις πολλαπλές μεταξύ τους συναντήσεις στον ενάμιση μήνα θητείας του Hollande.

Μonti: Να μείνουν οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο μέχρι να βρεθεί λύση

«Η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς χρονικό περιορισμό ώσπου να εξευρεθεί λύση, για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα spread και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα».
Αυτά δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Monti,  σε ομιλία του στη βουλή της Ρώμης, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση», ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η σύνοδος να συνεχισθεί ως την Κυριακή, διότι το σημαντικό είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις αγορές την Δευτέρα το πρωί».
Η Ιταλία θα επιμείνει στην πρότασή της για έλεγχο των επιτοκίων διαμέσου της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων του δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Διαδοχικές συναντήσεις Παπούλια - Το απόγευμα αναχωρεί για Βρυξέλλες

Στις 17:00 το απόγευμα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να συμμετάσχει την Πέμπτη και την Παρασκευή, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην Σύνοδο Κορυφής.

Τετ α τετ Κουβέλη - Παπούλια - Κουβέλης: Στόχος η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους

"Διαμορφώσαμε το περιεχόμενο που ο Κ. Παπούλιας θα αναδείξει στη Σύνοδο Κορυφής", ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι "οι απόψεις της Ελλάδας πρέπει να διατυπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος θα το πράξει".
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήγησε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιστεί η ελληνική οικονομία, ενώ πρόσθεσε πως "τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είναι αδυσώπητα και αναποτελεσματικά".
Το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπούλιας είχε νέα σύσκεψη εργασίας με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι στη διάρκεια της Συνόδου πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα μας επέλεξε την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου