Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Capital Waves: Σε παγκόσμια τραγωδία επικών διαστάσεων τείνει να εξελιχθεί η ελληνική υπόθεση

-->
Θεωρητική, αλλά όχι τεχνική χρεοκοπία συνιστούν οι όροι αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI+), όπως αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή του ο Shah Gilani, της Capital Waves, σχολιάζοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Κατά τον Gilani, όλη αυτή η διαδρομή προς το νέο πακέτο διάσωσης συνιστά μια κατάσταση καθόλου αστεία και ιδιαιτέρως σοβαρή για τους κατόχους CDS. 
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η Ελλάδα δεν έχει επίσημα χρεοκοπήσει ακόμη, αλλά πλειάδα αγοραστών CDS ισχυρίζεται πως οι όροι του PSI+ συνιστούν πιστωτικό γεγονός.
Eάν υπάρχει credit event, συνεχίζει, είναι λογικό οι κάτοχοι CDS να επιθυμούν να πληρωθούν.
Σύμφωνα με τον Gilani, αν και επιφανειακά η κατάσταση αυτή μοιάζει με μάχη ορισμού του όρου χρεοκοπία, υποβόσκουν επί της ουσίας πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, όπως... ποιο είναι το μέλλον της αγοράς CDS.
Υπό το πρίσμα αυτό ο ίδιος θεωρεί πως η ελληνική τραγωδία έχει αρχίσει να γίνεται παγκόσμια τραγωδία επικών διαστάσεων. 

Ποια είναι η επόμενη σκηνή στο σήριαλ "διάσωση της Ελλάδας;"

Στις 20 Μαρτίου λήγει το περίφημο ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ. To πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα να το αποπληρώσει, παρά τα 110 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου διάσωσης. Eάν τα χρήματα δεν βρεθούν μέχρι τότε, η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Oι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πληγούν όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η μετάδοση της ελληνικής κρίσης θα λάβει σάρκα και οστά. O πανικός των καταθετών να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες θα τρομάξει τις αγορές.
H βασική παραδοχή της τρόικα είναι πως δεν έχει νόημα η Ελλάδα να λαμβάνει φρέσκο χρήμα, εάν δεν διαθέτει αρκετά για την αποπληρωμή του χρέους της.
H ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αποκαλείται εθελοντική. Eάν δεν είναι εθελοντική συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Xρήσιμες ερωτήσεις που αφορούν στο θέμα χρεοκοπία 

Η Determination Committee της ISDA είναι εκείνη που αποφασίζει αν υπάρχει ή όχι πιστωτικό γεγονός. Eάν υπάρχει, τότε συνίσταται χρεοκοπία. Αυτό είναι είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με το οποίο κανείς δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα να βρεθεί αντιμέτωπος.
Ποιος έχει αγοράζει τα CDS; Οι τράπεζες που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα.
Aπό ποιους τα αγόρασαν; Είτε μεταξύ τους, είτε από διάφορα hedge funds.

Mια άσχημη κατάσταση που μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη

Στην τρέχουσα συγκυρία κανείς δεν νοιάζεται για το πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να κερδίσει τα χρήματα του πακέτου διάσωσης. Aυτό που μετράει είναι να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και να μην ενεργοποιηθούν τα CDS. Aλλά η κατάσταση μπορεί να γίνει να γίνει ακόμη χειρότερη. Πως; Mέσω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs). Eάν ενεργοποιηθούν, τότε οι κάτοχοι ελληνικών CDS θα εξοργιστούν...
Την Πέμπτη η ISDA απεφάνθη πως το ελληνικό PSI δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός. Να πως μια χρεοκοπία δεν συνιστά credit event. Αλλά η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει...
Ποιος όμως θα εμπιστευθεί την αγορά των CDS όταν μια χρεοκοπία δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός; Tι επιφυλάσσει το μέλλον για την αγορά των CDS;
"To καλύτερο για το οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι πως υπάρχει χρόνος να απαντηθούν όλα τα ανωτέρω προτού οι επενδυτές χάσουν την πλήρη πίστη τους" σημειώνει ο Gilani.
Για αυτόν, η ελληνική τραγωδία αποτελεί μόνο την πρώτη πράξη του δράματος που έρχεται...

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου