Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Το Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας

-->
Η ανάγκη αναμόρφωσης του καθεστώτος όσον αφορά τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η διασφάλιση του δικαιώματος χιλιάδων πολιτών να κυκλοφορούν, να εργάζονται και να δραστηριοποιούνται στην πόλη, ελεύθερα και με ασφάλεια, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με θέμα «Το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών. Νέο καθεστώς για τις πορείες διαμαρτυρίας και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας».
Κεντρικοί ομιλητές, ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κυρία Κατερίνα Μπατζελή, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ κ. Ανδρέας Ψυχάρης, και ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Δημήτρης Ζαφειριάδης (ο υπουργός Υποδομών κ. Μάκης Βορίδης δεν κατέστη δυνατό να παραστεί, λόγω της συμμετοχής του στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς δεν απεδέχθησαν την πρόσκληση). Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.
Ολοι οι ομιλητές υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη διαδήλωση τόνισαν, ωστόσο τόνισαν την ανάγκη «ανάληψης του πολιτικού κόστους», έτσι ώστε να επιτραπεί στην ΕΛ.ΑΣ. «να κάνει τη δουλειά της».


«Η ασφάλεια δεν είναι αντίβαρο της ανάπτυξης», σημείωσε από την πλευρά της η κυρία Μπατζελή, επισημαίνοντας ότι κακώς οι παρεμβάσεις εκλαμβάνονται ως καταπάτηση δικαιωμάτων. Η πρώην υπουργός έκανε λόγο για καθυστέρηση πρωτοβουλιών και αποφάσεων ελέω πολιτικού κόστους, ενώ έφερε το παράδειγμα της Ρώμης, στο κέντρο της οποίας έφθασαν να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις - μετά τις συγκρούσεις με τους Αγανακτισμένους -, προκειμένου να προστατευθούν τόσο η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, όσο και ο τουρισμός.


«Το πολιτικό κόστος μετριέται με λάθος τρόπο. Θα είναι κερδισμένο το κόμμα που θα βάλει τάξη. Αντιθέτως, πολιτικό κόστος έχει αυτό το μπάχαλο», δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου. Κάνοντας λόγο για κατάσταση που έχει φθάσει στο «και μη παρέκει», ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «στο όνομα του λαού και των εργαζομένων, έχουν κυριαρχήσει φωνές, και μία ρητορική, που εκφράζουν τις πιο ανεύθυνες απόψεις». Θύμισε ότι στη Μεγάλη Βρετανία, έχει καθοριστεί χώρος στο Hyde Park για τη διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων, αλλά και ότι στη Γερμανία η Αστυνομία κάνει χρήση του ιππικού της για να παρέμβει αποτελεσματικά. «Είναι λιγότερο δημοκράτες οι Γερμανοί;», διερωτήθηκε, χωρίς να διστάσει να υπερθεματίσει για τις κάμερες στους δρόμους_ ζήτημα που τόσο θόρυβο είχε προκαλέσει στο παρελθόν.


«Τα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν άφηναν την αστυνομία, να λειτουργήσει και στην Ελλάδα ως αστυνομία…Στην Ελλάδα έχουμε 65.000 αστυνομικούς, η Μεγάλη Βρετανία έχει πολύ λιγότερους. Αλλά στη Βρετανία τους αστυνομικούς τους σέβονται όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως», επεσήμανε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ψυχάρης.


Ο ίδιος σημείωσε ότι «αν θέλουμε να μην ξανασυμβούν γεγονότα όπως αυτά της 12ηςΦεβρουαρίου, θα πρέπει τα κόμματα αλλά και η ελληνική κοινωνία να θωρακίσει ξανά την αστυνομία. Να την εξοπλίσει, να την ενισχύσει οικονομικά και όχι να την αναγκάζει να λειτουργεί με μισθούς πείνας».
Στο «ενοχικό σύνδρομο», βάσει του οποίου «όλα μας παραπέμπουν στην εποχή της Δικτατορίας», απέδωσε τη σημερινή στάση απέναντι στη δράση της Αστυνομίας, ο κ. Ζαφειριάδης. Καθιστώντας σαφές ότι η Αστυνομία είναι σύμμαχος και όχι εχθρός του πολίτη, ζήτησε την «κάλυψη προς τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, έτσι ώστε να κάνουν αυτό που πρέπει». Ο ίδιος έθεσε ωστόσο και μία οικονομική παράμετρο για την πάταξη της ανομίας. «Κανείς επενδυτής δεν θα έλθει να βάλει λεφτά σε αυτή τη χώρα, σε ένα τέτοιο σκηνικό. Η τάξη, η ευνομία, η ασφάλεια θα λύσουν το πρόβλημα του να βρούμε δουλειά, τα επόμενα χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.


«Δεν θέλει κανείς τη Δημοκρατία του καναπέ»

«Η κατάχρηση των δικαιωμάτων οδηγεί στην αποδυνάμωσή τους», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης. «Όπως έγινε με το πανεπιστημιακό άσυλο, έτσι θα γίνει και με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Και δεν νομίζω ότι θέλει κανείς τη δημοκρατία του καναπέ». Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου, μίλησε για διάλογο που υποτίμησε τη νοημοσύνη των πολιτών, ενώ δήλωσε αισιόδοξος μετά τη συνάντηση, το πρωί της Τετάρτης, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.


Η μετεγκατάσταση της Βουλής

Πρόταση για τη μετεγκατάσταση της Βουλής, του Πρωθυπουργικού Γραφείου και του υπουργείου Οικονομικών, διατύπωσε ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης, λέγοντας ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν οι πορείες προς το Σύνταγμα και πάντως θα περιοριστούν δραστικά. Επικαλούμενος το παράδειγμα του υπουργείου Παιδείας, και την αναχαίτιση των διαδηλώσεων από τη στιγμή που μεταφέρθηκε από τη Μητροπόλεως στα βόρεια προάστια, διευκρίνισε ότι η Βουλή μπορεί να παραμείνει στο Σύνταγμα μόνον για τις πανηγυρικές συνεδριάσεις της, ενώ εισηγήθηκε την πώληση ή ενοικίαση των κτιρίων που στεγάζουν σήμερα υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μετεγκατάσταση.


Η πρόταση συνάντησε τις αντιρρήσεις τόσο του κ. Ζαφειριάδη, όσο και της κυρίας Μπατζελή. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την πόλη», αντέτεινε χαρακτηριστικά ο πρώτος.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου