Την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση ήρθε να εκφράσει στην Αθήνα την Πέμπτη αντιπροσωπεία ιταλών βουλευτών με επικεφαλής τον Ρόκο Μπουτιλιόνε, αντιπρόεδρο της ιταλικής Βουλής. Συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής.
«Η σταθερότητα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο. Ο στόχος είναι η καλή ζωή των ανθρώπων και η ανάπτυξη», είπε ο κ. Μπουτιλιόνε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Μόλις κλείσει η σελίδα της σταθερότητας, πρέπει να ανοίξει η σελίδα της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε από την ΕΕ ν' ανοίξει την σελίδα αυτή».
«Η σταθερότητα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο. Ο στόχος είναι η καλή ζωή των ανθρώπων και η ανάπτυξη», είπε ο κ. Μπουτιλιόνε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Μόλις κλείσει η σελίδα της σταθερότητας, πρέπει να ανοίξει η σελίδα της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε από την ΕΕ ν' ανοίξει την σελίδα αυτή».
Οι ιταλοί βουλευτές τόνισαν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αναγκαία, όμως ήταν πολύ επικριτικοί προς την συνταγή που εφαρμόζεται σήμερα στην Ευρώπη: διαφορετικές οικονομικές πολιτικές, ισχυρές εθνικές κυβερνήσεις και μια ΕΚΤ που δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα όπως άλλες κεντρικές τράπεζες, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στις κυβερνήσεις.
«Πρέπει να κάνουμε το θαρραλέο βήμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μπουτιλιόνε.
Η κυρία Μαργκερίτα Μπόνιβερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Ελεγχο της Εφαρμογής του Συμφώνου Σένγκεν, επέκρινε «αυτή την φάση του αναρχοκαπιταλισμού που κάνει τις χώρες βορά των κερδοσκόπων. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν χρεοκοπούν, οι χώρες ναι. Και την πληρώνουν οι συνταξιούχοι, οι πιο ευάλωτοι, οι νέοι _ ακόμη και στην Αγγλία. Στόχος των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι να σώσουμε τις χώρες μας από την επίθεση των κερδοσκόπων. Η Ευρώπη δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται μόνο από δημοσιονομική δεξιοτεχνία. Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια πολιτική πιο κοντά στις ανάγκες των λαών».
Ο Σάντρο Γκότζι, μέλος της Επιτροπής για τις Πολιτικές της ΕΕ, αναφέρθηκε στα στερεότυπα για τους Ελληνες και τους Ιταλούς που επανήλθαν στο προσκήνιο λόγω της κρίσης. «Δείχνουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα firewall κατά του λαϊκισμού και της δημαγωγίας», είπε. Ζήτησε να ξαναρχίσουμε να μιλάμε για «την κοινωνική Ευρώπη, την οποία ξεχάσαμε τα τελευταία 20 χρόνια λόγω του ότι είχε την πρωτοκαθεδρία η δημοσιονομική σταθερότητα».
Σε ερώτηση του «Βήματος» για τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει η συνταγή που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, οι ιταλοί βουλευτές τόνισαν ότι δεν μπορούν γίνουν εκπτώσεις στη δημοσιονομική υπευθυνότητα αλλά ότι αυτή πρέπει να συνοδευτεί από«μια κοινή πολιτική για την ανάπτυξη, την έκδοση ευρωομολόγων και την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης». Πρόσθεσαν ότι είναι επίσης προς το συμφέρον των Ευρωπαίων«να βοηθήσουμε τον κινέζο εργάτη να αποκτήσει μερικά δικαιώματα γιατί διαφορετικά θα χάσει τα δικά του ο Ευρωπαίος. Μας συμφέρει να πληρώνονται με υψηλότερους μισθούς οι Κινέζοι. Αυτό όμως δεν μπορεί να το πετύχει μόνο μια κυβέρνηση αλλά όλοι μαζί».
ΠΗΓΗ:http://www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου