Ένα ντιμπέιτ αλλιώτικο από τα άλλα θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Το θέμα του θα είναι η στάση πληρωμών στην Ελλάδα και η επιστροφή της στη δραχμή και θα μεταδοθεί ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC World με συντονίστρια τη Σουδανή δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του ΒΒC World News, Ζεϊνάμπ Μπατάουι.
Στο ντιμπέιτ με θέμα «Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών και να φύγει από το ευρώ»θα πάρουν μέρος 4 ομιλητές, που θα καθίσουν αντικριστά και θα υποστηρίζουν τις απόψεις τους.
- Ομιλητές υπέρ της πρότασης είναι ο Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Stern Business School της Νέας Υόρκης και ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών του School of Oriental and African Studies στο Λονδίνο.
- Ομιλητές κατά της πρότασης είναι ο Ντένις Μακσέιν, βουλευτής (Εργατικό Κόμμα) και πρώην υπουργός για την Ευρώπη, η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, πρόεδρος της EF Consulting.
Το ενδιαφέρον ντιμπέιτ -όπως διαβάζουμε στο espressonews.gr- που θα γίνει στην αγγλική γλώσσα, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, και διοργανώνεται από την Intelligence Squared Greece και το BBC World News.
Το σενάριο που θα απασχολήσει το ντιμπέιτ είναι το εξής:
«Η κλιμάκωση του ελληνικού εθνικού χρέους σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας από όταν τέθηκε σε κυκλοφορία το ενιαίο νόμισμα το 2002.
»Μέσα σε λίγους μήνες η Ελλάδα έπαψε να είναι μια χώρα στο περιθώριο της ευρωζώνης και έγινε η πηγή των μεγαλύτερων φόβων των Ευρωπαίων ηγετών. Παρά τα πακέτα διάσωσης της τρόικας και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ. Ολο και περισσότεροι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αρχίζουν να υποστηρίζουν μια λύση που έμοιαζε αδιανόητη πριν από λίγο καιρό: ότι η Ελλάδα οφείλει να χρεοκοπήσει και να επιστρέψει στη δραχμή.
»Χρειάζεται η Ελλάδα να έχει περισσότερο έλεγχο του νομίσματός της; Πώς θα επηρέαζε η επιστροφή στη δραχμή τις διεθνείς και εγχώριες αγορές, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων; Είναι η Ελλάδα το πρώτο ντόμινο; Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία; Θα επιβίωνε η ευρωζώνη ενός τέτοιου σοκ;»
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΠΗΓΗ:http://www.defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου