Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Mενέλαος Τασιόπουλος: Έκθετος ο Παπούλιας

-->
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια ακόμη φορά κατόρθωσε να εκθέσει το θεσμό που εκπροσωπεί. Το ανώτατο αξίωμα, το πολιτειακό.

Πρώτον γιατί δεν πείθει καθόλου ότι με τις δηλώσεις και τις επιλογές του εκφράζει την ενότητα του Έθνους, Πολύ περισσότερο το εθνικό συμφέρον. Από την άλλη πλευρά ο τρόπος που στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, η απολυτότητα της θέσης του, την ίδια στιγμή που από πολλές πλευρές εκφράζεται η θέση ότι υπάρχει απόκλιση με την κοινωνία ως προς την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο, ανοίγει μέτωπα.
Ο κ. Παπούλιας στην ιδιότυπη φάση για το πολιτικό σύστημα αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή του Μνημονίου 1 και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, συνεχίζει να λειτουργεί με μάλλον κομματικό τρόπο, παρά πολιτειακό να αποδέχεται εκτροπές σε σχέση με το Σύνταγμα, αλλά και την πολιτική τάξη.
Οι νέες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες στην κυβέρνηση Παπαδήμου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία δείχνει να προτίθεται να προχωρήσει χωρίς εκλογές, σε μόνιμες στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές για την Ελλάδα και τους Έλληνες, δεν πρέπει να ασκείται καμία κριτική, εκθέτουν όχι μόνον τον Παπούλια αλλά και την προεδρία της Δημοκρατίας.
Και ο κ. Παπαδήμος αργά ή γρήγορα θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Εκλογές θα γίνουν. Ένας νέος συσχετισμός κομμάτων και προσώπων στο Κοινοβούλιο θα υπάρξει. Αλλά με την έκθετη προεδρία της Δημοκρατίας τι γίνεται;
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν . Το Σύνταγμα αναθεωρείται. Το Πολιτειακό όμως , που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας , είναι πολύ σύνθετη υπόθεση. Και αν ο κ. Παπούλιας , με την τακτική που ακολουθεί από το 2010 ακόμη δεν δικαιωθεί ιστορικά, στο δημοκρατικό και εθνικό επίπεδο, γεγονός που έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί, τότε θα ανοίξει εκ νέου το Πολιτειακό.
Γιατί θα τεθεί το ερώτημα. Ο έμμεσα εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι σήμερα παλαίμαχος Κοινοβουλευτικός , μπορεί να εκπροσωπεί το Έθνος αλλά και τη βούληση των Ελλήνων έναντι ξένης επιβουλής, ακόμη και αν αυτή είναι ευρωπαϊκή; Εννοείται σε αυνθήκες δύσκολες όπως οι σημερινές και όχι των προηγούμενων δεκαετιών.
Πολλά θα κριθούν όχι μόνον στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, τα επόμενα χρόνια. Μετά τη θητεία Παπούλια όμως στην Ηρώδου του Αττικού, ειδικά στην περίπτωση που οι γενικότερες συνθήκες αλλάξουν για την Ελλάδα, δεν είναι καθόλου απίθανο να τεθεί εκ νέου και το Πολιτειακό υπό αναθεώρηση.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου