Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Fitch: Υποβάθμισε 5 ευρωπαϊκές χώρες

-->
Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων 5 ευρωπαϊκών χωρών προχώρησε η Fitch. Η κίνηση αυτή ήταν σχεδόν προεξοφλημένη καθώς στα τέλη Ιανουαρίου αναμενόταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης από την πλευρά του οίκου. Ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των εξής χωρών: Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβενία, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ιρλανδίας.
Οι αξιολογήσεις των κρατών είχαν τεθεί σε rating watch negative στις 16 Δεκεμβρίου.
Αναλυτικότερα:

- Βέλγιο: Υποβάθμιση σε 'AA' από 'AA+' προηγουμένως, αρνητικό Outlook.
- Κύπρος: Υποβάθμιση σε 'BBB-' από 'BBB' προηγουμένως, αρνητικό Outlook.
- Ιρλανδία: Επιβεβαίωση 'ΒΒΒ+', αρνητικό Outlook.
- Ιταλία: Υποβάθμιση σε 'A-' από 'A+' προηγουμένως, αρνητικό Outlook.
- Σλοβενία: Υποβάθμιση σε 'A' από 'AA-' προηγουμένως, αρνητικό Outlook.
- Ισπανία: Υποβάθμιση σε 'A' από 'AA-' προηγουμένως, αρνητικό Outlook.

Το αρνητικό οutlook αντανακλά ότι υπάρχει πιθανότητα άνω του 50% νέας υποβάθμισης σε ορίζοντα 2ετίας.

Για την υποβάθμιση της Κύπρου και της Σλοβενίας ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα των δύο χωρών, για την Ιταλία εστιάζει στην αυξανόμενη τάση του δημοσίου χρέους, ενώ για την Ισπανία κάνει λόγο για την επιδείνωση του δημοσιονομικού της outlook.
Σύμφωνα με τον οίκο, η σημερινή κίνηση αντανακλά την επιδείνωση στο οικονομικό outlook των εν λόγω χωρών, ενώ εστιάζει και στις πολιτικές των αρχών για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Κατά τη Fitch, η ένταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους είχε σοβαρό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και αύξησε τους οικονομικούς κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο οίκος, στην έκθεσή του, αναγνωρίζει τις σημαντικές, όπως τις χαρακτηρίζει, δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 9ης -10ης Δεκεμβρίου, αλλά και στις προηγούμενες. Παράλληλα, εκτιμά ότι σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης θα σημειωθεί και στη νέα Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.
"Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων να επισπεύσουν την εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) αλλά και να ενισχύσουν τις πηγές του ΔΝΤ, εάν υλοποιηθούν αποτελεσματικά, είναι ένα βήμα μπροστά στην ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωζώνης να απορροφήσει τα αρνητικά οικονομικά σοκ, όπως την πιθανότητα άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, πιθανότητα ωστόσο η οποία δεν αποτελεί προσδοκία του οίκου", σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή της η Fitch.
"H ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα επιλυθεί όταν και αν υπάρξει ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη. Είναι εμφανές ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως και μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση", υποστηρίζει η Fitch.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου