Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Έβρος – Ακραία πρόκληση Τουρκίας: Στέλνει στρατιωτικά οχήματα για να συνοδεύσουν τους μετανάστες

-->
Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στον Έβρο – Συνεχίζονται οι απειλές από την Άγκυρα – Νωρίτερα, μια ομάδα μεταναστών έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος – Έχει σφραγιστεί το σημείο και επισκευάζεται ο φράκτης
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις Καστανιές Έβρου, με τα επεισόδια να μαίνονται και χιλιάδες μετανάστες να βρίσκονται στο σημείο. Η Τουρκία όχι μόνο δεν τηρεί την κοινή δήλωση με την ΕΕ, αλλά στέλνει – όπως άλλωστε είχε απειλήσει – και μετανάστες στη χώρα μας βοηθώντας τους, μάλιστα, στις μετακινήσεις.
Λίγες ώρες αφότου Σύρος πρόσφυγας αποκάλυψε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παρέχει λεωφορεία, δωρεάν δηλαδή μετακίνηση, για τους μετανάστες, τουρκικά στρατιωτικά οχήματα – όπως φαίνεται σε βίντεο – συνοδεύουν στη συνοριογραμμή λεωφορεία με μετανάστες.
Το απόγευμα του Σαββάτου η έκρυθμη κατάσταση συνεχίστηκε.
Στις 17.30 μια ομάδα μεταναστών έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.
Άμεσα επενέβησαν δύο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά, όπως θα δείτε στο βίντεο, έπεσαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος
Αυτή τη στιγμή έχει σφραγιστεί το σημείο και επισκευάζεται ο φράκτης.

Τουλάχιστον τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα και άλλες από τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται στον Έβρο για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο με στόχο το «σφράγισμα» των συνόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα σ’ εκείνους που μεταβαίνουν στον Εβρο βρίσκονται και αστυνομικοί από τις διμοιρίες που είχαν πάει τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο και οικειοθελώς διέκοψαν τις άδειές τους δηλώνοντας πρόθυμοι να πάνε στον Έβρο.
Μια πολύ δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή στον Έβρο, με χιλιάδες παράνομους μετανάστες να προσπαθούν να μπουν στην ελληνική επικράτεια προερχόμενοι από την Τουρκία. Πέραν της απόπειρας που καταβάλλουν ορδές παράνομων μεταναστών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στις Καστανιές, μπροστά από το τελωνείο, χιλιάδες ήταν οι μεμονωμένοι μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στην Ελλάδα από περάσματα στο δάσος αλλά μπλοκαρίστηκαν από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούσαν όλη τη νύχτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα σε περισσότερους από 3.000 μετανάστες! Κατά τη διάρκεια του 24ωρου που πέρασε (6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου) 66 παράνομοι μετανάστες κατάφεραν να μπουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς κινούνται όλες οι θεσμικά προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές διαδικασίες.
Οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν το Ιράν και άλλες χώρες. Αυτή την ώρα, περίπου 9 πρωί Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου 2020, υπολογίζονται σε πάνω από 4.000 οι συγκεντρωμένοι παράνομοι μετανάστες στις Καστανιές.
Στην πρωινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που συμμετέχουν στο άτυπο ΚΥΣΕΑ εξέτασαν πρακτικούς τρόπους για να υλοποιηθεί το κλείσιμο των συνόρων για τους παράνομους μετανάστες, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Αθήνα δεν θα ανεχθεί καμία παράνομη είσοδο σε ελληνικό έδαφος. Την Παρασκευή συνεχίστηκαν και οι παράνομες ροές μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου. Περίπου 150 παράνομοι μετανάστες έφτασαν με βάρκες στην Σάμο και την Λέσβο. Το πολύ ανησυχητικό καινούριο στοιχείο είναι η στάση της τουρκικής ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρινόταν στις τηλεφωνικές κλήσεις του ελληνικού Λιμενικού να «μαζέψει» τις βάρκες με τους μετανάστες πίσω στα τουρκικά παράλια.
Η τουρκική ακτοφυλακή δεν απαντούσε ούτε στα τηλεφωνήματα των οικείων λιμεναρχείων από τα ελληνικά νησιά ούτε και στις κλήσεις μέσω ασυρμάτου των πληρωμάτων του Λιμενικού που έβλεπαν τις βάρκες με τους μετανάστες να κατευθύνονται στα ελληνικά νησιά, καταστρατηγώντας πλήρως τα προβλεπόμενα από το μνημόνιο του 2016 μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.
Νέο μήνυμα Χρυσοχοΐδη από τον Έβρο: Η Ελλάδα έχει σύνορα, δεν περνά κανείς χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα
Νέο αυστηρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση δε θα αφήσει κανέναν να περάσει χωρίς νόμιμα έγγραφα έστειλε από τον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στο επιχειρησιακό κέντρο στη Νέα Βύσσα, όπου είχε σύσκεψη με αξιωματούχους του στρατού και της αστυνομίας για την κατάσταση στις Καστανιές.
Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός ανέφερε:
«Είναι δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορα, οι Έλληνες τα φυλάμε. Ευχαριστώ πολύ».

protothema.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου