Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Συνεχίζεται ανεξέλεγκτη παγκοσμίως η εξάπλωση του κορωνοϊού σε 90 χώρες - Στους 3.347 οι νεκροί, στα 97.841 τα κρούσματα - Δραματική έκκληση ΠΟΥ

-->
Δραματική έκκληση ΠΟΥ προς όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν την επιδημία
Εκτός ελέγχου παραμένει η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο ιός εξακολουθεί να πλήττει ολοένα και περισσότερες χώρες με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται καθημερινά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλα τα κράτη παγκοσμίως να κάνουν ό,τι είναι δυνατό και να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο στην μάχη που δίνεται για περιορισμό της επιδημίας του COVID-19.

Κράτη και κυβερνήσεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της επιδημίας προκειμένου να μπορέσουν τα υγειονομικά τους συστήματα να αντέξουν και να διαχειριστούν τα αυξανόμενα περιστατικά.
Μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός έχει πλήξει 90 κράτη και έχει αφήσει πίσω του 3.347 νεκρούς, εκ των οποίων οι 3.013 έχουν καταγραφεί στην Κίνα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 97.841, εκ των οποίων τα 80.422 στην ηπειρωτική Κίνα ενώ συνολικά 53.786 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Παρόλο αυτά τα ανησυχητικά νέα δεν έχουν τέλος.
Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του κορωνοϊού, εκ των οποίων το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο και το οποίο είναι αυτό που ευθύνεται για το 70% των περιστατικών.
Αυτή η διαπίστωση, ότι δηλαδή ο κορωνοϊός έχει δύο "πρόσωπα" εκτιμάται ότι θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την ανάπτυξη εμβολίου.
Την ίδια στιγμή, η επιδημία του κορωνοϊού προκαλεί τεράστια νευρικότητα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσο βαρύ θα είναι το "χτύπημα" του κορωνοϊού.
Ενδεικτικό του μεγέθους της κρίσης είναι πως το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 50 δισεκ. δολάρια για να στηρίξει όσες χώρες χρειάζονται βοήθεια ενώ και η World Bank ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι θα εισφέρει 12 δισεκ. δολάρια για τον ίδιο σκοπό. 
Οι παρεμβάσεις αυτές σχετίζονται και με τις συντονισμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών που προβαίνουν σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. 

Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 97.841
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 3.347 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 53.786 άνθρωποι.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 11 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 177.
- Μόνο στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 2.902.
- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.
- Η επιδημία του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- Σε 85 χώρες έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 80.422 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 6.088 κρούσματα και 35 νεκρoύς - Έκλεισε τις εκκλησίες.
- Στα 3.858 τα κρούσματα στην Ιταλία, στους 148 οι νεκροί.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 107 και τα κρούσματα σε 3.513.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 360 και οι νεκροί σε 6.
- Στα 377 τα κρούσματα στη Γαλλία, στα 482 στη Γερμανία, στα 259 στην Ισπανία.
- Στα 55 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 115 στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 114 στην Ελβετία και στα 37 στον Καναδά.
- Διαβεβαιώσεις από την Ιαπωνία ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά τον Ιούλιο και δεν θα ακυρωθούν.
- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.
- 35 κρούσματα στο Ιράκ, 58 κρούσματα στο Κουβέιτ, 55 στο Μπαχρέιν, 28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα στο Αφγανιστάν.
- 22 χώρες έχουν αναφέρει από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Image

Πατήστε εδώ για να δείτε το διαδραστικό χάρτη με την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού


Κίνα: Έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά ο κορωνοϊός
Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, από τα οποία το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά. 
Θεωρούν μάλιστα δυνατό ένας άνθρωπος να μολυνθεί και από τα δύο στελέχη. 
Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "National Science Review" της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Times» και «Telegraph», εκτιμούν ότι μετά τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού από τα ζώα στους ανθρώπους, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε ένα νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους. 
Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος.
Το επιθετικό στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S. 
Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι στην αρχή της εξάπλωσης της νόσου, οι ασθενείς τύπου L είχαν εντονότερα συμπτώματα και έσπευσαν πρώτοι στα νοσοκομεία, γι' αυτό διαγνώσθηκαν συχνότερα. 
Οι ερευνητές θεωρούν επίσης πιθανό ότι τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών είχαν μεγαλύτερη επίπτωση στο επιθετικό στέλεχος L, με αποτέλεσμα το ηπιότερο στέλεχος S να κερδίσει έδαφος στην πορεία.
Λόγω του μικρού δείγματος των ασθενών (103), στους οποίους βάσισαν τις εκτιμήσεις τους, οι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματα τους είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται επιβεβαίωση από μεγαλύτερη μελέτη, με συνδυασμό γενετικών, επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων. 
'Άλλοι επιστήμονες στη Βρετανία χαρακτήρισαν ενδιαφέροντα τα πρώτα αυτά ευρήματα, αλλά εξέφρασαν την επιφύλαξη τους για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. 
Εφόσον όντως ο νέος κορωνοϊός έχει διπλό «πρόσωπο», η ανάπτυξη ενός μελλοντικού εμβολίου - κάτι που πλέον αναμένεται από το 2021 - θα είναι πιο δύσκολη.

Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση ΠΟΥ προς όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν την επιδημία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλα τα κράτη παγκοσμίως να κάνουν ό,τι είναι δυνατό και να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο στην μάχη που δίνεται για περιορισμό της επιδημίας του COVID-19.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε σήμερα (5/3) σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη:
«Αυτή η επιδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συντονισμένες ενέργειες και την συνειδητοποίηση ότι χρειάζεται η ενεργοποίηση ολόκληρου του κυβερνητικού μηχανισμού».
«Καλούμε κάθε κράτος να δράσει με ταχύτητα, σχέδιο και ξεκάθαρη βούληση».
Ο Tedros Ghebreyesus δήλωσε πως οι αξιωματούχοι του Οργανισμού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν κρούσματα του κορωνοϊού, ιδιαίτερα αυτές που έχουν αδύναμο σύστημα Υγείας.
Επισήμανε ακόμη ότι προκαλεί περαιτέρω ανησυχία το γεγονός πως ορισμένα κράτη δεν έχουν πάρει το ζήτημα στα σοβαρά και δεν κάνουν τίποτα για να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Στους 3.347 οι νεκροί, στα 97.841 τα κρούσματα

Την επέλαση σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει αφήσει πίσω της 3.347 νεκρούς, εκ των οποίων οι 3.013 στην Κίνα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 97.841 κρούσματα ενώ 53.786 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης καταγράφηκαν 139 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, από 119 μία ημέρα νωρίτερα, και 31 νέοι θάνατοι. 
Όλοι οι νέοι θάνατοι διαπιστώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, ενώ στην μεγαλούπολη Ουχάν, την πρωτεύουσά της, υπέκυψαν 23 ασθενείς. 
Ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανήλθε σε 3.013 νεκρούς.
Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ανήλθε σε 80.409 στην ηπειρωτική Κίνα αφότου εμφανίστηκε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. 
Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Νότια Κορέα, όπου έχουν καταγραφεί 35 θάνατοι και 6.088 κρούσματα, στην Ιταλία όπου οι θάνατοι έχουν εκτοξευθεί σε 148 ενώ έχουν αναφερθεί 3.858 κρούσματα αλλά και στο Ιράν όπου μετρά 107 θανάτους και 3.513 κρούσματα.

Πρώτος νεκρός στην Ελβετία, τρεις νεκροί στο Ιράκ

Η Ελβετία κατέγραψε σήμερα τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Μια 74χρονη γυναίκα στη δυτική Ελβετία απεβίωσε αφού προσβλήθηκε από τον ιό. 
Η γυναίκα νοσηλευόταν από την Τρίτη στον καντόνι Βο, ανακοίνωσε η αστυνομία. 
Ήταν ασθενής υψηλού κινδύνου καθώς έπασχε από χρόνια νόσο, πρόσθεσαν οι αρχές.
Εξάλλου στο Ιράκ καταγράφηκαν χθες, Τετάρτη, τρεις θάνατοι από τον νέο κοροναϊό, οι πρώτοι στη χώρα αυτή, γειτονική του Ιράν, στο οποίο η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους.
Η Βαγδάτη έχει ανακοινώσει 35 κρούσματα, όμως είναι η πρώτη φορά που η επιδημία της Covid-19 ευθύνεται για νεκρούς σε αυτή τη χώρα των 40 εκατομμυρίων κατοίκων που πλήττεται από χρόνια έλλειψη γιατρών, φαρμάκων και νοσοκομείων.
Το Ιράκ ακύρωσε τις αυριανές προσευχές της Παρασκευής στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα εξαιτίας των ανησυχιών για τον κορωνοϊό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια λόγω κορωνοϊού – Στους 11 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Πολιτεία της Καλιφόρνια λόγω της επέλασης του κορωνοϊού.
Οι υγειονομικές αρχές της Πολιτείας κάνουν λόγο για έναν νεκρό και για 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Όπως αναφέρεται το θύμα, ήταν ένας ηλικιωμένος με προβλήματα υγείας, ο οποίος πρόσφατα είχε λάβει μέρος σε μια κρουαζιέρα από το Σαν Φρανσίσκο στο Μεξικό.
Επρόκειτο για το πρώτο θύμα εκτός της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, όπου έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι και τουλάχιστον 39 κρούσματα.
«Η Πολιτεία της Καλιφόρνια ξεδιπλώνει κάθε είδους κυβερνητικής βοήθειας προκειμένου να συνδράμει στον εντοπισμό των κρουσμάτων και στην καθυστέρηση της εξάπλωσης της νόσου» είπε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom.
Κρούσματα καταγράφηκαν και στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη, ενώ αναφέρεται ότι συνολικά τα κρούσματα στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 177 μετά και το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια λόγω κορωνοϊού – Στους 11 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Ιαπωνία: Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αναβληθούν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού οι προγραμματισμένοι για τον Ιούλιο Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο παρείχε η αρμόδια υπουργός Seiko Hashimoto, η οποία υποστήριξε πως ότι η κυβέρνηση Abe παραμένει δεσμευμένη στην ομαλή διεξαγωγή της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
«Η ακύρωση ή η καθυστέρηση των Αγώνων θα ήταν απαράδεκτη για τους αθλητές.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι αθλητές θα μπορούν να νιώθουν ήρεμοι και συγκεντρωμένοι» τόνισε η Hashimoto, η οποία είχε αναφέρει σε προηγούμενες δηλώσεις της πως «η σύμβαση» που έχει υπογραφτεί για τη διοργάνωση «θα μπορούσε να ερμηνευθεί πως επιτρέπει την αναβολή τους» για αργότερα μέσα στο 2020.
Σημειώνεται πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιαπωνία ανέρχονται σε 360 ενώ όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στην χώρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο  Υγείας της Ιαπωνίας, 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού.
Η Hashimoto διαβεβαίωσε την άνω Βουλή ότι η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, ενώ διευκρίνισε ότι την τελευταία λέξη για την διοργάνωση και το εάν θα γίνει κανονικά ή όχι την έχει η ΔΟΕ.

Κίνα: Η μέση περίοδος επώασης του κορωνοϊού είναι 5 έως 7 ημέρες

Τη θέση ότι η μέση περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού είναι 5 έως 7 ημέρες και ότι ο ανώτατος χρόνος επώασης είναι 14 ημέρες διατύπωσε ο Du Bin, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Εντατικής Θεραπείας της Κινεζικής Ιατρικής Ένωσης.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο, ο Du Bin υποστήριξε ότι αν και στην επαρχία Χουμπέι διαπιστώθηκε πως ορισμένα άτομα βρέθηκαν θετικά στο ιό μετά την αποθεραπεία και την έξοδό τους από το νοσοκομείο, δεν υπάρχουν στοιχεία στην παρακολούθηση τέτοιων περιπτώσεων.
Ο Κινέζος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτοί οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CHARTFOUR.png?itok=M-GpzpNQ
Εκτός σχολείων περίπου 300 εκατομμύρια μαθητές

Περισσότεροι από 290 εκατομμύρια μαθητές σε όλον τον κόσμο δεν πηγαίνουν στο σχολείο, με την Ιταλία να είναι η τελευταία χώρα που κλείνει τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Χθες Τετάρτη 4/3 η UNESCO ανακοίνωσε ότι σε 13 χώρες έχουν κλείσει τα σχολεία, γεγονός που επηρεάζει 290,5 εκατομμύρια παιδιά, ενώ εννέα άλλες χώρες έχουν κλείσει σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές.
Σε δηλώσεις της η γενική διευθύντρια της UNESCO υποστήριξε πως «ο αριθμός των σχολείων που έχουν κλείσει παγκοσμίως και η ταχύτητα με την οποία διαταράσσεται το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν έχουν προηγούμενο και αν αυτό συνεχιστεί θα απειλείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση».
Υπενθυμίζεται πως χθες 4/3 η Ιταλία αποφάσισε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμείνουν κλειστά ως τις 15 Μαρτίου αυξάνοντας τα μέτρα καταπολέμησης του ιού καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη φθάσει τους 107, ο οποίος αποτελεί και τον υψηλότερο εκτός Κίνας.
Η Νότια Κορέα, η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός Κίνας,ανέβαλε την έναρξη του νέου εξαμήνου για όλα τα σχολεία για τις 23 Μαρτίου ενώ στην Ιαπωνία, ανακοινώθηκε το κλείσιμο σχεδόν όλων των σχολείων από τις 2 Μαρτίου έως τις επικείμενες εαρινές διακοπές που τελειώνουν στις αρχές Απριλίου.
Στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα έκλεισαν περίπου 120 σχολεία σε περιοχές όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, ενώ στο Ιράν όπου έχουν πεθάνει 92 άνθρωποι από τον ιό, τα σχολεία έκλεισαν και ματαιώθηκαν μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε προσωρινά το προσκύνημα στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα για τους πολίτες της και τους υπόλοιπους πιστούς.
bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου