Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Πρόκληση Ερντογάν για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Χωρίς την άδειά μας δεν γίνεται τίποτα! - Δηλώσεις εν πτήσει σε Τούρκους δημοσιογράφους

-->

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε εμμέσως στον Νίκο Αναστασιάδη ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το «ψευδοκράτος» για το πώς να διεξαχθούν οι έρευνες - Ζητά από κοινού έρευνες και διαμοιρασμό των ορυκτών που θα βρεθούν

Στο επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, εν πτήσει, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Σενεγάλη και το Μάλι. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, το ζήτημα βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη, με τον Ερντογάν να τονίζει ότι «(ο Μακρόν) μού ζήτησε να τηρήσουμε μία πιο ήπια στάση σχετικά με την Κύπρο και την ΑΟΖ. Εγώ από την πλευρά μου τού εξήγησα  ότι συμπεριφερθήκαμε βάσει του διεθνούς δικαίου». 

«Και ο βορράς και ο νότος της Κύπρου έχουν δικαίωμα να κάνουν εκεί έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.  Στο σημείο αυτό δεν δεχόμαστε μονομερείς ενέργειες. Εάν ο Αναστασιάδης επιθυμεί να συμπεριφέρεται έτσι, τότε ένα πράγμα πρέπει να κάνει: Θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Κύπρο για το πώς να διεξαχθούν οι έρευνες.  Πρέπει να κάνουμε μαζί της γεωτρήσεις και να διαμοιραστούμε μεταξύ μας ό,τι προϊόντα εξορυχθούν», πρόσθεσε. 


Σε ερώτηση για το αν το τουρκικό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει έρευνες κοντά στη Μεσόγειο, ο Ερντογάν απάντησε: «Φυσικά και θα κάνει, δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αυτό. Το πλοίοι για αυτό έχει αγοραστεί. Η αγορά αυτού του σκάφους έχει ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό τους Ελληνοκυπρίους. Σε εκείνη την περιοχή δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό βήμα χωρίς να ζητηθεί άδεια από την Τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία. Αυτό φάνηκε στο επεισόδιο με την ΕΝΙ. Αύριο η Γαλλία, με την Total να θελήσουν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ μαζί με την Exxon ίσως να θέλουν να κάνουν το ίδιο. Όμως, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα τόσο της ΤΔΒΚ, όσο και της Τουρκίας»

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου