Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Handelsblatt - Προσφυγική κρίση: «Η ευθύνη της Αθήνας»

-->

H αυστριακή εφημερίδα Der Standard επισημαίνει: «Είκοσι μήνες μετρά πλέον η προσφυγική συμφωνία. Σκοπός της να ξεφορτωθούν οι Ευρωπαίοι την προσφυγική κρίση. Η συμφωνία ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενη. Και τώρα αρχίζει να τρίζει»

Mε αφορμή τη μεταφορά επιπλέον 270 προσφύγων και μεταναστών από τους καταυλισμούς της Λέσβου και της Χίου στον Πειραιά, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την δύσκολη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, όπου ζουν συνολικά 15.000 άνθρωποι. Οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μιας και οι κατάμεστοι καταυλισμοί δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τον χειμώνα που πλησιάζει. Έτσι στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές 6.500 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν μόλις 2.300 θέσεις».

«Η ευθύνη της Αθήνας» τιτλοφορεί σχόλιό της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η οποία επισημαίνει: «Είκοσι μήνες μετρά πλέον η προσφυγική συμφωνία. Σκοπός της να ξεφορτωθούν οι Ευρωπαίοι την προσφυγική κρίση. Η συμφωνία ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενη. Και τώρα αρχίζει να τρίζει.

Περισσότερα από 1 δις ευρώ διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης το 2015: τα μισά πήγαν στο κράτος και τα άλλα μισά σε οργανώσεις αρωγής. Η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία δεν σταμάτησε τις προσφυγικές ροές, αλλά τις περιόρισε, με τίμημα υπερπλήρη καταλύματα, στα οποία κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες έως ότου παραιτηθούν και επιστρέψουν οικειοθελώς στην Τουρκία. Την ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες στα καταλύματα και τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου φέρει κυρίως η Ελλάδα. Με την μεταφορά 5.000 ατόμων στην ηπειρωτική χώρα διευκολύνεται η αντιμετώπιση του χειμώνα στα προσφυγικά καταλύματα. Την ίδια στιγμή όμως δίνεται κίνητρο σε νέους πρόσφυγες να έρθουν στα νησιά». 


Πηγή: Deutsche Welle

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου