Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Φονικός ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ σε Ιράν - Ιράκ: 336 νεκροί και 3.950 τραυματίες

-->

Μεγάλες καταστροφές στην ιρανική επαρχία Κερμανσάχ - Εικόνες απόλυτης καταστροφής - Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα

«Κρανίου τόπος» τα σύνορα του Ιράκ και του Ιράν από το πέρασμα του φονικού Εγκέλαδου. 

Σε 336 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,3 βαθμών ο οποίος έπληξε περιοχές στα σύνορα του Ιράκ και του Ιράν χθες Κυριακή, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην ιρανική επαρχία Κερμανσάχ, μετέδωσε πριν από λίγο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.


Ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 3.950. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 328 νεκρούς και πάνω από 2.530 τραυματίες στην επικράτεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το πρακτορείο επικαλείται την ιατροδικαστική υπηρεσία στην επαρχία αυτή και προσθέτει ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Οι διασώστες αναζητούν τυχόν εγκλωβισμένους στην ορεινή περιοχή.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές δυτικές επαρχίες του Ιράν, αλλά περισσότερο επλήγη η Κερμανσάχ, οι αρχές της οποίας κήρυξαν τριήμερο πένθος. Τουλάχιστον 236 από τα θύματα βρίσκονταν στην κομητεία Σαρπόλ-ε-Ζαχάμπ της Κερμανσάχ, η οποία απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την ιρακινή μεθόριο.

Ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των διασωστών, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στην κρατική ιρανική τηλεόραση. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 14 επαρχίες του Ιράν έχουν πληγεί.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του και κάλεσε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους.
 
Τα κτίρια «χόρευαν» 
Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,3 βαθμών, αλλά ένας αξιωματούχος της ιρακινής μετεωρολογικής υπηρεσίας είπε ότι είχε μέγεθος 6,5 βαθμούς και επίκεντρο το Πεντζουίν στην επαρχία Σουλεϊμανίγια της περιοχής του Κουρδιστάν, κοντά στην κυριότερη συνοριακή διάβαση με το Ιράν.

Κούρδοι αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ και 50 τραυματίστηκαν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βαγδάτη όπου πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και τα ψηλά κτίρια όταν άρχισε να τρέμει το έδαφος στην ιρακινή πρωτεύουσα.

"Ετρωγα μαζί με τα παιδιά μου και ξαφνικά το κτίριο άρχισε να χορεύει", λέει η Ματζίντα Αμίρ, η οποία έσπευσε να εγκαταλείψει το σπίτι της στη συνοικία της Βαγδάτης Σαλιχίγια μαζί με τα τρία παιδιά της.

"Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ισχυρή βόμβα. Αλλά μετά άκουσα τον κόσμο γύρω μου να φωνάζει: 'Σεισμός' ".

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ημι-αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, και κατά μήκος άλλων πόλεων του βορείου Ιράκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
 
 
Δριμύ Ψύχος 
Σε πολλές πόλεις του Ιράν και του Ιράκ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και εξαιτίας του φόβου για μετασεισμούς χιλιάδες κάτοικοι και των δύο χωρών κοιμήθηκαν στους δρόμους και στα πάρκα υπό σφοδρό κρύο.

Το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο κατέγραψε περίπου 118 μετασεισμούς και ανακοίνωσε ότι αναμένονται και άλλοι. Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για καταφύγιο.

Ο Χοτζάτ Γκαριμπιάν είναι ένας από τους εκατοντάδες άστεγους σεισμόπληκτους στο Ιράν, ο οποίος διανυκτέρευσε στον δρόμο μέσα στο κρύο μαζί με την οικογένειά του, στο Κασρ-ε-Σιρίν.

"Τα δύο μου παιδιά κοιμούνταν όταν το σπίτι άρχισε να γκρεμίζεται μετά τον σεισμό. Τα πήρα και βγήκαμε έξω στον δρόμο. Μείναμε επί ώρες έξω μέχρι που τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων μας μετέφεραν σε ένα σχολείο", είπε τηλεφωνικώς στο Reuters.

Η αστυνομία του Ιράν, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και οι πολιτοφύλακες Μπασίτζ που συνδέονται με αυτούς μετέβησαν στη διάρκεια της νύχτας στις πληγείσες περιοχές, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί δήλωσε ότι κάποιοι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι και οι αρχές ανησυχούν για την μεταφορά των τραυματιών από απομακρυσμένα χωριά. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πετρελαιαγωγοί και τα διυλιστήρια της περιοχής έχουν μείνει ανέπαφα.

Το Ιράν βρίσκεται πάνω σε μεγάλα τεκτονικά ρήγματα και είναι επιρρεπές σε σεισμούς. Στις 26 Δεκεμβρίου 2003 σεισμός 6,6 βαθμών που σημειώθηκε στην ιστορική πόλη Μπαμ, 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, στοίχισε τη ζωή σε 31.000 ανθρώπους.
 
 
Σοβαρές καταστροφές σε νοσοκομείο
 
Στην ιρακινή πλευρά, οι σοβαρότερες ζημιές σημειώθηκαν στην πόλη Νταρμπαντικάν, 75 χιλιόμετρα ανατολικά της Σουλεϊμανίγια.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη αυτή, σύμφωνα με τον κούρδο υπουργό Υγείας Ρεκάουτ Χαμά Ρασίντ, ο οποίος χαρακτήρισε "πολύ κρίσιμη" την κατάσταση στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές και διακοπή της ηλεκτροδότησης, είπε ο Ρασίντ, και έτσι οι τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομείο της Σουλεϊμανίγια.

Στην Χαλάμπτζα, τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας 12χρονος έχασε τη ζωή του όταν υπέστη ηλεκτροπληξία από καλώδιο που έπεσε.
Το μετεωρολογικό κέντρο του Ιράκ συμβούλευσε τους πολίτες να παραμείνουν μακριά από τα ψηλά κτίρια και να μην χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες.
 
Τουρκία και Ισραήλ 
Οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής πόλης της Τουρκίας Ντιγιάρμπακιρ ένιωσαν και εκείνοι τον ισχυρό σεισμό, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ δήλωσε στο NTV ότι συνεργεία του οργανισμού στην Αρμπίλ ετοιμάζονται να μεταβούν στον τόπο της καταστροφής και ότι η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας, η AFAD, και η Εθνική Ιατρική Ομάδα Διάσωσης (UMKE) σπεύδουν επίσης στο Ιράκ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο ίδιος είπε ότι η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος συγκεντρώνει 3.000 σκηνές και θερμάστρες, 10.000 πτυσσόμενα κρεβάτια και κουβέρτες για να τα μεταφέρει στην ιρακινή μεθόριο.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές του Ισραήλ.

Βαθιά λύπη και αλληλεγγύη εκφράζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας 

Βαθιά λύπη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη για τον τραγικό απολογισμό του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε το Ιράν και το Ιράκ τις βραδινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Απευθύνουμε», τονίζει το ΥΠΕΞ, «τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τους φίλους λαούς και τις κυβερνήσεις του Ιράν και του Ιράκ, σε αυτές τις δύσκολες ώρες».














ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου