Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

To δεξιό AfD παίρνει 1 στους 4 ψηφοφόρους της Μέρκελ και μπαίνει πανηγυρικά στην Βουλή CDU: 32,5% - SPD 20% - AfD: 13,5%

-->
Έκλεισαν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία, αλλά και το δεξιό AfD νε κερδίζει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους των χριστιανοδημοκρατών
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.
Μέχρι τις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013, δηλαδή κατά ελάχιστα μικρότερο, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους. 
Ωστόσο, αυτό διέφερε σημαντικά ανάλογα με τις διάφορες περιοχές της χώρας καθώς νωρίτερα η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο στη χώρα, ανέφερε αύξηση 3% στο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων.
Στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.
Με τη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ να θεωρείται προδιαγεγραμμένη, ωστόσο  αυτή τη φορά τα ποσοστά που θα πάρει κάθε κόμμα έχουν τεράστια σημασία, καθώς θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας και τη γραμμή που θα έχει στα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και στο ζήτημα της Ελλάδας. 
Το σημείο-κλειδί είναι τα ποσοστά που θα πάρει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε μείνει εκτός Βουλής, αλλά τώρα, με επικεφαλής τον 38χρονο Κρίστιαν Λίντνερ, φλερτάρει με ποσοστά άνω του 8% στις δημοσκοπήσεις. 
Εάν το FDP συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τα πολιτικά σχέδια της κυρίας Μέρκελ σε σχέση με την Ευρώπη δυσχεραίνονται, ενώ είναι βέβαιο ότι θα καταστούν πιο δύσκολες οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αφού ο κ. Λίντνερ είναι όχι απλώς αντίθετος με οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τη χώρα μας, αλλά υποστηρίζει ότι το Grexit είναι η καλύτερη λύση.
Εντύπωση βέβαια προκαλεί και το ποσοστό του δεξιού AfD το οποίο εάν καταφέρει να πάρει το 13+% των ψήφων θα πρόκειται μια μεγάλη νίκη παρά την εντονότατη πολεμική που έχει δεχθεί.
Σύμφωνα με το exit poll του ARD
Χριστιανοδημοκράτες 32,5%
Σοσιαλδημοκράτες 20%
ΑfD 13,5%
Φιλελεύθεροι 10,5%
Αριστερό Κόμμα 9%
Πράσινοι 9,5%
Σύμφωνα με το exit poll του ZDF
Χριστιανοδημοκράτες 33,5%
Σοσιαλδημοκράτες 21%
AfD 13%
Φιλελεύθεροι 10%
Αριστερό Κόμμα 9%
Πράσινοι 9%

Το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, που φαίνεται να συγκεντρώνει το 13,5% των ψήφων, δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα», σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου του μετά το πρώτο exit poll.  
Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο ένας εκ των προέδρων του εθνικιστικού κόμματος δεσμεύθηκε σήμερα «να αλλάξει αυτή τη χώρα». «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».
Ήδη πριν από την ανακοίνωση του πρώτου exit poll, το στρατόπεδο των ακροδεξιών είχε ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς, με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ να εξηγεί ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με τα κόμματα του κατεστημένου.
Βασικό αίτημα στο μανιφέστο να απαγορευτούν όλα τα ισλαμικά τεμένη και οι μιναρέδες, να σταματήσουν οι προσευχές των μουεζίνηδων και να απαγορευτεί η μπούρκα. 
Η συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Αλεξάντρα Βάιντελ είπε στις δηλώσεις της ότι το κόμμα της ήρθε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας για να παραμείνει και θα παραμείνει. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε είπε στα συγκεντρωμένα στελέχη του κόμματος
H  συμπρόεδρος του AfD Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.
«”Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ #Btw17#AfD»,έγραψε η Πέτρι στο Twitter.
Το δεξιό κόμμα AfD σημείωσε τρομακτική άνοδο και μπαίνει δυναμικά στην πολιτική ζωή της Γερμανίας. l».
Κανείς δεν περίμενε ότι το περιπετειώδες συνέδριο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) θα αναδείκνυε ως κεντρικό πρόσωπο για την ηγεσία -εκτός από τον σκληρό Αλεξάντερ Γκάουλαντ- την Αλίς Βάιντελ.
Μια οικονομολόγο και τραπεζικό που έχει τη βάση της στην Ελβετία -άρα δεν αποδίδει φόρους στο γερμανικό κράτος- και μεγαλώνει δύο παιδιά μαζί με τη λεσβία σύντροφό της, ενώ έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα - μιλάει μάλιστα και τη γλώσσα.
Ανέκαθεν ήταν κατά του ενιαίου νομίσματος.
Η ίδια έχει ανακηρύξει τους μουσουλμάνους σε Νο 1 εχθρούς της, κυρίως λόγω της στάσης που δείχνουν απέναντι στις γυναίκες, «τις οποίες αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο αναγκάζοντάς τες να κρύβουν το σώμα τους κάτω από μαντίλες».
Είναι προφανές πως το Μεταναστευτικό έχει δώσει πόντους στην δεξιά και το συμπαθητικό προφίλ της Βάιντελ καθιστά ακόμα πιο ελκυστική την παρουσία του στη γερμανική πολιτική σκηνή. 

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου