Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Στα χέρια της Αστυνομίας μεγάλη σπείρα πορτοφολάδων - Είχαν «ξαφρίσει» περισσότερα από 4.000 άτομα

-->
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ Η ΛΕΙΑ ΤΟΥΣ - ΔΡΟΥΣΑΝ ΕΠΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΗΣΑΠ

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται τα κέρδη της πολυετούς δράσης της μεγάλης οργάνωσης πορτοφολάδων, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Μετά από οργανωμένη και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της 16ης Σεπτεμβρίου 2017, με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή ανδρών των τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συνελήφθησαν 31 μέλη σπείρας πορτοφολάδων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε σήμερα Δευτέρα (18/09), ο διευθυντής της ΔΑΑ Χρήστος Παπαζαφείρης, τα μέλη της σπείραςέχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4.000 κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ καθημερινά έκαναν τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών αποκομίζοντας (την ημέρα) ποσό μεγαλύτερο των 3.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 30 αλλοδαποί, οι 27 υπήκοοι Αλβανίας, 30χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, 31χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, 39χρονη υπήκοος Γεωργίας και 49χρονος Έλληνας.

Παράλληλα, ταυτοποιηθήκαν και αναζητούνται επιπλέον 18 μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.

Συνομιλίες των μελών της σπείρας είχε καταγράψει και ο κοριός της Αστυνομίας, ενώ στις συννεοήσεις τους χρησιμοποιούσαν και συνθηματικά.
Πώς δρούσε η σπείρα

Με αφετηρία κεντρικούς σταθμούς του «ΜΕΤΡΟ» και του «Η.Σ.Α.Π.» («Ομόνοια», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Πανόρμου», «Σύνταγμα», «Μεταξουργείο», «Καλλιθέα»), ενώνονταν σε προκαθορισμένες ομάδες, συνήθως των 3 έως 10 ατόμων και εισέρχονταν σε συρμούς, δείχνοντας «ιδιαίτερη προτίμηση» στα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη κίνηση τουριστών.

Για να μην κινούν υποψίες, τηρούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις επικρατούσες συνθήκες και το περιβάλλον και να εκλαμβάνονται ως τουρίστες.

Αναλυτικότερα, μέλη της οργάνωσης κατά τη διάρκεια των δρομολογίωνάλλαζαν συνεχώς συρμούς και βαγόνια, αναζητώντας κατά κύριο λόγοανυποψίαστους τουρίστες ή ηλικιωμένους ή γενικότερα επιβάτες που είχαν το πορτοφόλι ή το κινητό τους σε τσέπη του παντελονιού τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους και προκειμένου να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους, χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια, σακάκια, ζακέτες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα.

Επιπλέον, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί, αποσπούσαν την προσοχή του θύματος με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού, από τη συμμετοχή άλλων μελών της ομάδας, έτσι ώστε ο ένας να δράσει με μεγαλύτερη ευκολία.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της εκάστοτε ομάδας, περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και την στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλο μέλος της ομάδας, συνήθως ο πιο «ελαφροχέρης», το προσέγγιζε και άρπαζε το πορτοφόλι, ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη.

Αυτός που αφαιρούσε το αντικείμενο το παρέδιδε άμεσα σε άλλο μέλος, και με αυτή την μορφή «σκυταλοδρομίας», ο τελευταίος απομακρυνόταν από το βαγόνι και αποβιβαζόταν στην επόμενη στάση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αφού απομακρύνονταν, ερευνούσαν τα πορτοφόλια αφαιρώντας από μέσα χρήματα κ.λπ. έγγραφα και στη συνέχεια τα απέρριπταν σε κάδους ή υπονόμους, κοντά στους σταθμούς και συνέχιζαν τη δράση τους.

Στη συνέχεια έτερα μέλη της οργάνωσης, με υποστηρικτικό ρόλο, έσπευδαν και παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τον εντοπισμό τους με τα κλοπιμαία, σε τυχόν γενόμενο αστυνομικό έλεγχο.

Κατόπιν, τα αρχηγικά μέλη καθόριζαν τα μερίδια που αντιστοιχούσαν για κάθε μέλος της ομάδας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του διευθυντή της ΔΑΑ Χρήστου Παπαζαφείρη σχετικά με την υπόθεση




ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου