Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Οι εφεδρείες του Δεκαπενταύγουστου στην TV - Από τα δελτία ειδήσεων, στα δελτία καιρού και τις εκπομπές

-->

Κάποιοι είδαν φως και μπήκαν... - Αλλοι αξίζουν και τιμούν την ευκαιρία που τους δόθηκε - Τα πρόσωπα που αντικαθιστούν στα κανάλια τους αδειούχους του Αυγούστου και ζητούν την προσοχή μας

Έχει καταρριφθεί εδώ και χρόνια το κλισέ που προήλθε από τίτλο βιβλίου του Ουμπέρτο Εκο ότι τον Αύγουστο δεν έχει ειδήσεις. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα media, ο Αύγουστος την τελευταία διετία είναι ο κατεξοχήν μήνας όχι μόνο των ειδήσεων, αλλά και των σημαντικών γεγονότων. 

Αυτό σημαίνει πως η περίοδος του ελληνικού θέρους δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για διακοπές. Τουλάχιστον όχι στο πρόγραμμα και ειδικά σε ό,τι αφορά την ενημέρωση. Οι άνθρωποι της δημοσιογραφικής πιάτσας, άλλωστε, εδώ και χρόνια, υποστηρίζουν πως ο Αύγουστος είναι ο πιο ανώδυνος μήνας για να μπορέσεις να δοκιμάσεις νεότερους αλλά και αουτσάιντερ που δεν βρίσκουν χώρο κατά τη διάρκεια της κανονικής σεζόν. Και κάπως έτσι, μέσα από τα θερινά τμήματα της δημοσιογραφίας αναδείχθηκαν μικρά αστεράκια, τα οποία στη συνέχεια ανέλαβαν εκπομπές και κεντρικά πόστα παρουσίασης ειδήσεων. Και όχι μόνο βέβαια, καθώς στα μικρότερα κανάλια, τύπου Ε, για παράδειγμα, τα πάνελ και οι παρουσιάστριες του χειμώνα αποσύρονται στις ξαπλώστρες και τις οργανωμένες πλαζ για να δώσουν χώρο και χρόνο στις αντικαταστάτριες, οι οποίες εν μέσω τραγελαφικών καταστάσεων προσφέρουν άφθονο γέλιο.


ΣΚΑΪ: Υπερεντατικά θερινά τμήματα

Το κανάλι του Φαλήρου όχι μόνο έχει τη συνταγή, αλλά και ξέρει να την εφαρμόζει καθώς διαθέτει τα καταλληλότερα πρόσωπα για την εκτελέσουν. Το κεντρικό πρόσωπο του δελτίου ειδήσεων στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν είναι η Σία Κοσιώνη, αλλά η Νίκη Λυμπεράκη, η οποία έχει αποδείξει ότι και με κρύο και με ζέστη είναι επάξια αντικαταστάτρια της προκατόχου της. Μετρημένη, με δημοσιογραφική αντίληψη και σοβαρότητα, άνετη και ιδιαίτερα θηλυκή, η Λυμπεράκη σχεδόν αθόρυβα απέδειξε ότι διαθέτει στόφα παρουσιάστριας και επιπλέον μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά δίχως φασαρία. Είχε δοκιμαστεί φυσικά και στη διάρκεια του χειμώνα, είτε προγραμματισμένα είτε σε έκτακτα γεγονότα.





Η Νίκη Λυμπεράκη (ΣΚΑΪ) αποδεικνύεται άξια αντικαταστάτρια 
της Σίας Κοσιώνη



Το πρόσωπο όμως που αναδείχθηκε φέτος το καλοκαίρι στο Φάληρο είναι η Μάιρα Μπάρμπα. Οχι μόνο λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής της, η οποία αναμφισβήτητα συζητείται και σχολιάζεται, όπως συμβαίνει άλλωστε με τις κυρίες της τηλεόρασης, αλλά γιατί ο ρόλος του δημοσιογραφικού «πολυεργαλείου» τής πήγε πολύ. Είτε ως παρουσιάστρια της εκπομπής που έχει αναλάβει με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, είτε ως ρεπόρτερ σε θέματα οικονομικά και ασφαλιστικά, η νεαρή δημοσιογράφος αποδεικνύεται επαρκής και εντυπωσιακά άνετη με τον φακό. Προς τιμήν της, δεν πουλάει εικόνα ούτε σεξαπίλ. Πουλάει πληροφορία και τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς ασφαλισμένους και πάσης φύσεως χρεωμένους τηλεθεατές.
Δυνατό και με καλή χημεία είναι το πρωινό δίδυμο Νίκου Υποφάντη - Ελενας Παπαδημητρίου, το οποίο σπάει τα στερεότυπα, έχει τηλεοπτική άνεση ενώ μπορεί και να ξεφεύγει λίγο από το αυστηρό πλαίσιο της είδησης και της πληροφορίας.

Φυσικά άξια αναφοράς και η παρουσία της μετεωρολόγου που αντικαθιστά τη Χριστίνα Σούζη. Η Νικολέτα Ζιακοπούλου, κόρη του γνωστού μετεωρολόγου Νίκου Ζιακόπουλου, τα λέει μια χαρά και διαθέτει και αέρα που δεν παραπέμπει σε «ξύλινη» πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων.




Ο ρόλος του δημοσιογραφικού «πολυεργαλείου» ταιριάζει στη Μάιρα Μπάρμπα (ΣΚΑΪ)

Οι πρωτοκλασάτοι παρουσιαστές βέβαια δεν άφησαν μόνο το Φάληρο. Εγκατέλειψαν και το κτίριο της Κηφισιάς, όπου οι αντικαταστάτριες της Μάρας Ζαχαρέα απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν μια χαρά. Το δίδυμο των εντυπωσιακών κυριών Ράνιας Τραγόμαλλου και Κατερίνας Παπακωστοπούλου ανέλαβαν εναλλάξ την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Δεν ανήκουν στην κατηγορία των νέων και άπειρων δημοσιογράφων, αλλά σε μία άλλη, εξίσου χρήσιμη και σημαντική, που αν είχε όνομα θα λεγόταν «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός δεύτερος ρόλος» - παραφράζοντας τον τίτλο της κοινωνικής σάτιρας του Οσκαρ Γουάιλντ. 

Στον ALPHA η Ελίζα Λυμπούση είναι το νέο πρόσωπο που δοκιμάζεται στα μεσημεριανά δελτία προς το παρόν και δείχνει να κερδίζει έδαφος. Η μελαχρινή δημοσιογράφος είναι σε τροχιά εκπαίδευσης και μέχρι στιγμής δείχνει να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να κάνει καριέρα παρουσιάστριας και όχι γλάστρας. 

Η αδράνεια σε σχέση με την παραγωγή ζωντανών ενημερωτικών εκπομπών ίσως στερεί την ευκαιρία σε πολλούς αξιόλογους δεύτερους ρόλους να δοκιμαστούν ως πρωταγωνιστές, ωστόσο σίγουρα αρκετοί από αυτούς που ήδη δοκιμάζονται ίσως βρεθούν ενώπιον κάμερας ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν και η επίσημη σεζόν θα διανύει τις πρώτες μέρες της.

Πλάτσα-πλούτσα και μάτσα-μούτσα


Αφήνοντας λίγο την ενημέρωση και αναζητώντας κάτι φρέσκο σε επίπεδο ψυχαγωγίας, οι μόνες επιλογές αφορούν το Ε και κάποια νέα projects. Σε μία εκλογικευμένη κατάσταση και φυσικά σε μια συνθήκη φυσιολογική, ο τίτλος «Μάτσες μούτσες» δεν θα παρέπεμπε σε τηλεοπτική εκπομπή, αλλά σε ατυχή επιλογή ονομασίας παιδικού σταθμού, άντε μετά βίας και παιδότοπου. Κι όμως, στην ελληνική τηλεόραση όπου όλα επιτρέπονται και όπου ο σουρεαλισμός ενίοτε βαφτίζεται κοινή λογική, υπάρχει εκπομπή με αυτό το όνομα, την οποία παρουσιάζει η Τζορτζέλα Κόσιαβα, πρώην πανελίστρια, νυν παρουσιάστρια, η οποία αναβαθμίστηκε και πλέον είναι επικεφαλής πάνελ. Η κυρία Κόσιαβα ζει το τηλεοπτικό της όνειρο περιστοιχισμένη από πανελίστες που προετοιμάζουν θέματα τα οποία προλογίζουν με εκφράσεις του τύπου «θέλουμε να βλέπουμε ωραίους ποπούς σηκωτούς». Φυσικά το Ε έχει φροντίσει για δροσερή αποκατάσταση σε επίπεδο ψυχρολουσίας και τα Σαββατοκύριακα αναθέτοντας εκπομπή με τίτλο «Summer style» στην παρουσιάστρια Εύη Βατίδου. Και αν και ο τίτλος της εν λόγω εκπομπής παραπέμπει σε θέματα στυλ και αισθητικής, τα άκομψα παραδείγματα τηλεοπτικής απειρίας και έλλειψης τηλεοπτικού ταλέντου μάλλον μέχρι στιγμής επισκιάζουν τις προθέσεις της...

Τρανό παράδειγμα, οι πολυσυζητημένοι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν στη διάρκεια της εκπομπής τόσο από την παρουσιάστρια όσο και από τους συνεργάτες της, οι οποίοι αφορούσαν τη λεύκη που αντιμετωπίζει το μοντέλο Γουίνι Χάρλοου. Ενα μικρό δείγμα: «Ευτυχώς ή δυστυχώς είναι πολύ περίεργη η όψη της», «Α, κοίτα αυτή η κοπέλα είναι σαν αγελάδα», «Είναι λίγο Δαλματίας», «Είναι ασπρόμαυρη»... Τα σχόλια είναι μάλλον περιττά. 






Η Ελίζα Λυμπούση (ALPHA) είναι σε τροχιά εκπαίδευσης και δείχνει να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να κάνει καριέρα παρουσιάστριας




Η Νικολέτα Ζιακοπούλου αποφεύγει 
την ξύλινη γλώσσα και έχει αέρα (ΣΚΑΪ / ΚΑΙΡΟΣ)





Η Κατερίνα Παπακωστοπούλου (STAR) δεν είναι καινούρια στον χώρο και ξέρει να κάνει σωστά αυτό που της αναθέτουν

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου