Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ! Αγοράζουν χρυσό και κονσέρβες υπό το φόβο της Βόρειας Κορέας

-->
Οι Νοτιοκορεάτες αγοράζουν χρυσό και έτοιμα γεύματα, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επεκτείνει σε εθνικό επίπεδο την άσκηση ετοιμότητας που σχεδίαζε αυτόν τον μήνα, οπότε και ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters.
Συνηθισμένοι να ζουν στο βεληνεκές του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας, οι Νοτιοκορεάτες δεν έδιναν μέχρι πρότινος σημασία στην επιθετικότητά της και τις πυρηνικές δοκιμές της.
Αλλά αυτή την εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ είχε μία έντονη διαμάχη με τις ΗΠΑ και υπάρχουν ανησυχίες για μία σύγκρουση στο βαριά στρατικωποιημένο συνοριακό μέτωπο της Βόρειας με τη Νότια Κορέα.
Η εταιρία Combat Ration Inc με ετήσια έσοδα 2 δισ. γουόν (1,75 εκ. δολ.), που πουλάει έτοιμα γεύματα, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 50% την τελευταία εβδομάδα.
Από το 2006 που η Βόρεια Κορέα έκανε την πρώτη πυρηνική της δοκιμή, οι Νοτιοκορεάτες είχαν ανοσία στη συγκεκριμένη απειλή, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκτιμά ο Yoon Hee- yeul, εκτελεστικός διευθυντής της Combat Ration.
Άλλες δύο αλυσίδες παραγωγής έτοιμων γευμάτων, οι Babmart και jun2food.com στην πρωτεύουσα Σεούλ, ανέφεραν επίσης ότι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν εξαιτίας της έντασης που επικρατεί.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι στα μέσα Αυγούστου θα κάνει δοκιμές πυραύλων που θα περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και θα πέσουν στη θάλασσα, κοντά στο Γκουάμ, που είναι στρατιωτική περιοχή των ΗΠΑ.
O Trump δήλωσε ότι ο Kim Jong – un δεν θα πάει μακριά με τέτοια απαίσια σχόλια, που δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς την Αμερική.
«Οι Κορεάτες είναι συνηθισμένοι στις απειλές της Βόρειας Κορέας, αλλά αυτή τη φορά της παίρνουν σοβαρά» είπε ο Song Jong – il, υπεύθυνος του ανταλλακτηρίου χρυσού της Κορέας 3Μ, όπου πωλήθηκαν πέντε φορές περισσότερες πλάκες χρυσού από τις 9 Αυγούστου.
Μετά την απειλή που εκτόξευσε ο Trump o καθημερινός μέσος όρος πωλήσεων έφτασε τις 250 πλάκες χρυσού, βάρους από 10 ως 100 γραμμάρια, έναντι 50 που ήταν νωρίτερα, εξήγησε ο Song.
Οι επενδυτές θεωρούν τον χρυσό ένα σίγουρο περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους κρίσης και οι Νοτιοκορεάτες που τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, αντιμετωπίζουν μία τέτοια κατάσταση.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι αν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πυραύλους προς το Γκουάμ, τότε και όλα τα άλλα οπλικά της συστήματα θα είναι έτοιμα για χρήση.
Χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα, ενώ 1.000 κομμάτια πυροβολικού της Βόρειας Κορέας μπορούν να πλήξουν τη Σεούλ και τα περίχωρά της, όπου ζουν 25 εκ. άνθρωποι.
Η Σεούλ επεκτείνει τη συμμετοχή της στο πανεθνικό σχέδιο αυτοάμυνας με άσκηση που θα γίνει στις 23 Αυγούστου.
Η πεντάλεπτη άσκηση ετοιμότητας θα αρχίσει με τις σειρήνες να σημαίνουν συναγερμό, τα αυτοκίνητα να σταματούν σε συγκεκριμένα σημεία και οι πεζοί να φεύγουν από τους δρόμους και να βρίσκουν καταφύγιο στον υπόγειο σιδηρόδρομο.
Και οι 25 περιοχές της Σεούλ θα πάρουν μέρος σε αυτή την άσκηση, ενώ ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Park Won – soon δήλωσε ότι «η Βόρεια Κορέα πάει για πρώτη φορά να περάσει τις κόκκινες γραμμές και πρέπει να εξασκήσουμε όλα τα αμυντικά μας μέσα ενάντια σε αυτή την απειλή».
Η άσκηση συμπίπτει με τις τετραήμερες στρατιωτικές επιδείξεις (21-24 Αυγούστου) και τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, αλλά και με ασκήσεις για επείγουσες καταστάσεις.
Πολλοί αξιωματούχοι λένε ότι ο δρόμος είναι μακρύς για να ενημερωθεί το κοινό για την πολιτική του προστασία.
Σε δύο σταθμούς του υπόγειου που βρέθηκε το Reuters και πήρε μίνι συνεντεύξεις από τον κόσμο, οι περισσότεροι αγνοούσαν που βρίσκονται τα 3.200 καταφύγια για το ενδεχόμενο επίθεσης.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου