Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Με stand by agreement για το χρέος η Ελλάδα, εκτός το ΔΝΤ - Καμία από τις λύσεις για το χρέος δεν «δίνει» QE πριν τις 7 Δεκεμβρίου

-->
Ως προς την ποσοτική χαλάρωση, δεν θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σους μηχανισμούς της ΕΚΤ πριν τις 7 Δεκεμβρίου του 2017 στο πιο αισιόδοξο σενάριο.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την SLA την staff level agreement δηλαδή την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα. 
Στις 15 Ιουνίου του 2017 οι έλληνες θα μάθουν μια νέα ορολογία stand by agreement για το χρέος που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε αναμονή για μήνες όσον αφορά την διευθέτηση του χρέους και σίγουρα πρέπει να αποκλειστεί η ποσοτική χαλάρωση.  
Πλέον η ημερομηνία ορόσημο που θα μπορούσε να επαναφέρει το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο και να οριοθετήσει ένα πλαίσιο επαναξιολόγησης για το ελληνικό χρέος είναι η 6 Νοεμβρίου του 2017. 
Ως προς την ποσοτική χαλάρωση, δεν θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σους μηχανισμούς της ΕΚΤ πριν τις 7 Δεκεμβρίου του 2017 στο πιο αισιόδοξο σενάριο. 

Τι θα πάρει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου;
 

Μέχρι τις 15 Ιουνίου στο ερχόμενο τακτικό Eurogroup η Ελλάδα θα πρέπει να έχει νομοθετήσει το πολυνομοσχέδιο νούμερο 3 όπου θα κλείσουν ακόμη 20 προαπαιτούμενα μέτρα. 
Εάν και εφόσον τα μέτρα ψηφιστούν τότε στις 15 Ιουνίου θα δοθεί το πράσινο φως για το κλείσιμο της αξιολόγησης και της δόσης των 10 με 10,3 δισεκ. ευρώ που θα σπάσει σε δύο υποδόσεις μια την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου με 7,2 δισεκ. και 2,8 με 3,1 δισεκ. τον Σεπτέμβριο του 2017 . 

Το ΔΝΤ με stand by agreement χωρίς νέο δάνειο 

Η έννοια stand by agreement σημαίνει συμφωνία σε αναμονή και αυτό θα συμβεί στην Ελλάδα και στην περίπτωση του ΔΝΤ το οποίο δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και δεν πρόκειται να δανείσει εκ νέου την Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα καθεστώς αναμονής ώστε η Γερμανία να μπορεί να «πουλάει» αυτή την αναμονή στους γερμανούς πολίτες που είναι ιδιαίτερα επικριτικοί. 

Στις 15 Ιουνίου η μεγάλη αποκάλυψη…. 

Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017 στην τακτική συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών θα υπάρξει μια αποκάλυψη που θα αφορά τον βασικό προβληματισμό της Γερμανίας, του ESM και συνολικά των ευρωπαίων αξιωματούχων. 
Η αποκάλυψη θα αφορά ένα ευρύτερο σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί η Γερμανία σε συνεργασία με τον ESM και είναι σε γνώση της ΕΚΤ που αφορά τον μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018.
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα καταρρεύσει ο μύθος της διευθέτησης του χρέους, της συμμετοχής του ΔΝΤ και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
Τίποτε από αυτά δεν θα συμβούν το 2017. 
Ωστόσο στο τακτικό Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα μπορούσε να επανακαθοριστεί το πλαίσιο δράσης για την Ελλάδα με επίκεντρο το 2018. 
Η βασική ανησυχία της Γερμανίας δεν είναι το χρέος. 
Εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση στο χρέος αναφέρει μονίμως οι Γερμανοί. 
Η βασική ανησυχία της Γερμανίας είναι με ποιο μηχανισμό θα δανείζεται η Ελλάδα μετά το 2018. 
Η λύση που προκρίνεται και αυτό θα εξυφαίνεται στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017 είναι ότι η Ευρώπη μαζί με τον ESM και την ΕΚΤ θα πρέπει να σχεδιάσουν τον μοντέλο χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018. 
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να αποτρέπουν ουσιαστική επίλυση του χρέους αλλά ταυτόχρονα μειώνουν και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος. 
Με βάση εκτιμήσεις για το διάστημα 2018 με 2019 η Ελλάδα θα χρειαστεί 10 με 11 δισεκ. ευρώ κεφάλαια. 
Μια πρόταση που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός υποστήριξης – νέο μνημόνιο – το 4ο μνημόνιο – το οποίο θα χρησιμοποιήσει περίπου 30 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο που δεν θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με πολύ στοχευμένες εκδόσεις ομολόγων κυρίως re opening επανεκδόσεις μεσοχρόνιων ομολόγων. 
Το νέο 4ο μνημόνιο δεν θα έχει την δομή των 3 προηγούμενων μνημονίων καθώς δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ και τα κεφάλαια θα έχουν επικουρικό ρόλο θα λειτουργούν ως capital buffer ως κεφάλαιο ασφαλείας και όχι ως ο κλασσικός χρηματοδοτικός μηχανισμός με δόσεις που γνωρίζουμε με τα 3 πρώτα μνημόνια. 
Με βάση έγκυρες πηγές το 2018 όπου θα κλειδώσει και ο νέος μηχανισμός υποστήριξης στα σχέδια χρηματοδότησης της Ελλάδος δεν θα αποκλειόταν να υπάρξουν και κάποιες παρεμβάσεις στο χρέος μικρής ωστόσο κλίμακας. 
Μέσα στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδος με ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε την Ελλάδα να βγει πολύ στοχευμένα στις αγορές περιλαμβάνεται και το rollover ορισμένων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ το 2018. 
Π.χ. όταν λήγει ένα γερμανικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης να αντικαθίσταται από ένα αντίστοιχο ελληνικό.
Για το ζήτημα του rollover η ΕΚΤ μελετάει ορισμένα σχέδια τα οποία ωστόσο θα έχουν εφαρμογή από το 2018 όχι το 2017. 

Συμπέρασμα 

Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει επίσημα από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να παραμείνει…φεύγοντας.
Η φόρμουλα αυτή ονομάζεται stand by agreement χωρίς νέο δάνειο.
Και δεν θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα δοθεί νέο δάνειο από το ΔΝΤ και θα υπάρξει προνόηση το 2018 να αποπληρωθεί το Ταμείο από τον ESM. 
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει χορηγήσει δάνεια προς την Ελλάδα τα οποία την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 12,76 δισεκ. ευρώ. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου