Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Βρετανία: Η Μέι σχηματίζει κυβέρνηση με τους Βορειοϊρλανδούς του DUP - Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ

-->

Η Τερέζα Μέι θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός για 5 χρόνια ακόμη - «Η κυβέρνησή μου θα παράσχει βεβαιότητα» δήλωσε έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με τη βοήθεια των ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας για να παράσχει πολιτική βεβαιότητα και να οδηγήσει τη Βρετανία σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία μιας συμφωνίας για το Brexit.

Η Μέι ζήτησε σήμερα από τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ την άδεια για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση αφού το Συντηρητικό Κόμμα της έχασε στις εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του μερικές ημέρες πριν από την ημερομηνία που επρόκειτο να αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι δήλωσε πως μπορεί να βασιστεί στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη των «φίλων» της του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος», δήλωσε.

«Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Τερέζα Μέι απορρίπτει έτσι τις εκκλήσεις να υποβάλει την παραίτησή της που διατυπώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων εκλογών.

Το DUP είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως δεν σχολιάζει πληροφορίες ότι συμφώνησε να στηρίξει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς της Μέρκελ.

Μερικοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών με τη στήριξη του DUP μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστεύουν πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές.



Το κόμμα των Τόρις της κυρίας Μέι έλαβε 318 έδρες και μαζί με τους δέκα βουλευτές του ιρλανδικού DUP θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός ότι δεν κατάφερε το κόμμα της να λάβει αυτοδυναμία, η Tερέζα Μέι υποστήριξε ότι οι Συντηρητικοί κέρδισαν παρά το γεγονός ότι απώλεσαν έδρες, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση. 

"Το Συντηρητικό Κόμμα έχει λάβει το μεγαλύτερο αριθμό των εδρών, είναι σαφές ότι μόνο το Συντηρητικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) θα έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων».

"Αγωνιζόμαστε ενάντια στις εξτρεμιστικές ιδεολογίες και σε όλους όσοι τις υποστηρίζουν. 
Η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθώ θα διέπεται από Δικαιοσύνη και ισότητα" προσέθεσε. 

- H πρωθυπουργός της Σκοτίας και ηγέτης του κόμματος SNP, Νικόλα Στέρτζεον , δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να εγκαταλείψει το σχέδιο της για ένα "σκληρό" Βrexit. 

Στο γράφημα που ακολουθεί βλέπετε τις έδρες που καταλαμβάνουν οι Τόρις, οι Εργατικοί και τα άλλα κόμματα της Βρετανίας:



ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου