Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ο Άκης Τσελέντης αναλύει τα ρήγματα που ενεργοποιούνται στην περιοχή του σεισμού στη Λέσβο

-->
«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλα ενεργά ρήγματα, όπως είναι η ρηξιγενής ζώνη βόρεια των ακτών της Χίου και Χερσονήσου της Ερυθραίας με κλίση προς Βορρά και το πολύ μεγάλο ρήγμα »Μάγειρα», νότια των ακτών της νοτιοανατολικής Λέσβου», υπογραμμίζει στο protothema.gr o καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου ΑθηνώνΣε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστήμονες, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα το μεσημέρι, στις 15:28, τη Λέσβο.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, αναλύει στο protothema.gr, τα ρήγματα που ενεργοποιούνται στην περιοχή του σεισμού.

«Η περιοχή αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές σεισμικά μετά από τα Ιόνια Νησιά, με τη μόνη διαφορά ότι τα Ιόνια Νησιά είναι καλά δομημένα. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλα ενεργά ρήγματα, όπως είναι η ρηξιγενής ζώνη βόρεια των ακτών της Χίου και Χερσονήσου της Ερυθραίας με κλίση προς Βορρά και το πολύ μεγάλο ρήγμα «Μάγειρα», νότια των ακτών της νοτιοανατολικής Λέσβου.

Ο κύριος Τσελέντης, επισήμανε, επίσης, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, στις 23 Ιουλίου του 1949, είχαμε έναν σεισμό 6,7 Ρίχτερ με ανθρώπινα θύματα, ενώ προηγήθηκε και τσουνάμι. Μολονότι, όπως προκύπτει, από τις έως τώρα καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα».

16 μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ σε 2 ώρες

Στον ρυθμό του Εγκέλαδου «χορεύουν» οι κάτοικοι της Λέσβου (κατά κύριο λόγο), της Χίου, αλλά και των τουρκικών παραλίων από τις 15:28 που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα δύο μεγάλα ελληνικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε διάστημα μόλις 2 ωρών, έχουν καταγραφεί 10 ισχυροί μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, ο αριθμός των ισχυρών μετασεισμών ανεβαίνει στους 16, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο ένας σημειώθηκε μόλις 3 λεπτά μετά τον κυρίως σεισμό (15:35) και ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος καταγράφηκε στις 15:32, μεγέθους 4 Ρίχτερ. Ο τρίτος σημειώθηκε στις 15:35 και ήταν 4,4 Ρίχτερ. Ο τελευταίος καταγράφηκε στις 17:19 και ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο που έχει κάνει αναφορά για 16 δυνατούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή, δίνει το μέγεθος του κυρίως φαινομένου στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
protothema.gr
katohika.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου