Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Βρετανικές εκλογές: Νίκη της Μέι με 314 έδρες, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, δείχνει το exit poll - Δύσκολος ο σχηματισμός Κυβέρνησης

-->

Πρόβλεψη «θρίλερ» αφού απαιτούνται 326 έδρες για την αυτοδυναμία - H επικεφαλής των Τόρις δεν φαίνεται να λαμβάνει τη λαϊκή εντολή που ήθελε για να μπει δυναμικά στη διαπραγμάτευση για το Brexit - Σοκ για τη στερλίνα, μετά τις προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος

Δύσκολος διαφαίνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης για την Τερέζα Μέι εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του exit poll, που δίνει προβάδισμα 48 εδρών στους Τόρις, μια «αδύναμη» λαϊκή εντολή συγκριτικά με αυτή στην οποία στόχευαν οι Συντηρητικοί.

Ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (22:00 ώρα Βρετανίας) έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκε από BBC και Sky News το exit poll .

Το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εξασφαλίζει 314 έδρες στο 650-μελές κοινοβούλιο και κατά συνέπεια δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Νίκολα Στέρτζον εξασφαλίζει 54 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του exit poll.

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.


Τα αναλυτικά αποτελέσματα σύμφωνα με το exit poll της Ιpsos Mori:

Συντηρητικοί: 314
Εργατικοί: 266
Εθνικό Κόμμα Σκωτίας: 34
Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί: 14
Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας: 6
Oι Ουαλοί του Plaid Cymru: 3
Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP): 0
Πράσινοι: 1

Εάν επιβεβαιωθούν τα exit polls, αυτό θα είναι ένα άκρως απογοητευτικό αποτέλεσμα για την «Ομάδα της Τερέζα Μέι» που θα την καταστήσει ευάλωτη απέναντί σε μία αμφισβήτηση της ηγεσίας της κατά τη διάρκεια των δύο ευαίσθητων χρόνων των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αναφορικά με το σχέδιό της για το Brexit, σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί στο έλεος των ευρωσκεπτικιστών που ακολουθούν σκληρή γραμμή, περιορίζοντας το περιθώριό της να κάνει τις παραχωρήσεις που η ΕΕ μπορεί να ζητήσει για μία εμπορική συμφωνία ή για την μεταβατική περίοδο. 

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να νιώσουν την αδυναμία της και να επιδιώξουν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της.«Οτιδήποτε λιγότερο από μια πλειοψηφία των 50 εδρών μοιάζει με στοίχημα που δεν έχει αποπληρωθεί και θα ήταν λιγότερο πιθανό να διαγωνιστεί (η Μέι) στις επόμενες εκλογές», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Bloomberg δήλωσε ο Αντριου Ράσελ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν προκήρυξε εκλογές η Τερέζα Μέι, το κόμμα της είχε δημοσκοπικό προβάδισμα 24 μονάδων, ποσοστό που πλέον μοιάζει αδύνατο να διατηρήσει.





Τζορτζ Όσμπορν: «Απόλυτη καταστροφή»

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που βασίζονται στο exit poll που μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
Οι Τόρις εξασφαλίζουν 314 έδρες, έναντι 330 εδρών που κατείχαν στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν εξασφαλίζει 266 έδρες , ενισχύοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 32 έδρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ipsos/MORI.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll , αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου