Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: Η πρόβλεψη για Λεπέν και Μακρόν

-->
Άνοδο σημείωσαν τα ποσοστά της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όπως φαίνεται στην πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά από τη χθεσινοβραδινή επίθεση στο Παρίσι.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν διατηρεί εντούτοις το προβάδισμά του, εν όψει του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εξασφαλίζοντας, καθώς φαίνεται, τη νίκη στον β’ και τελικό γύρο, δύο εβδομάδες αργότερα. Διαφορετική δημοσκόπηση, πάντως, δείχνει τους δύο πολιτικούς να ισοψηφούν στην πρώτη θέση.
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Emmanuel Macron προβλέπεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση.
Η Le Pen καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.
Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Francois Fillon και ο αριστερός Jean-Luc Melenchon βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.
Ο Μακρόν «έχει καλές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο και επομένως είναι απίθανο να αποκλειστεί» επισήμανε ο Gael Sliman  του Odoxa στο κείμενο που επεξηγεί τα στοιχεία της δημοσκόπησης.
Στον β΄ γύρο ο Macron προβλέπεται ότι θα νικήσει με άνεση τη Le Pen, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση.
Από την άλλη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, ο Macron και η Le Pen ισοψηφούν, με ποσοστό 23% στην πρόθεση ψήφου.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά χθες και σήμερα. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες απάντησαν στα ερωτήματα μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός.
Ο Jean-Luc Melenchon βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% ενώ ο συντηρητικός Fillon έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%.
Η συμμετοχή αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 76-80%.
Η εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα προβλέψεις για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Η Le Pen δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία πρέπει να επαναφέρει άμεσα τους ελέγχους στα σύνροα και να αποβάλει τους ξένους που περιλαμβάνονται στις λίστες διεθνώς υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι αυτά τα βήματα είναι που θα λάβει, εάν η ίδια εκλεγεί.
Σημειωτέον, μάλιστα, πως έμμεση στήριξη στην υποψηφιότητα της Le Pen παρείχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump που δήλωσε ότι η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι θα επηρεάσει τις εκλογές της Κυριακής στη χώρα.
Συγκεκριμένα ο Trump με ανάρτησή του στα social media όπως συνηθίζει εξέφρασε την άποψη ότι η δολοφονία ενός αστυνομικού στο κέντρο του Παρισιού θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
«Άλλη μία τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Ο λαός της Γαλλίας δεν θα το ανέχεται αυτό για πολύ ακόμη. Θα έχει μεγάλη επίπτωση στις προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την επίθεση στα Ηλύσια Πεδία που κόστισε χθες βράδυ τη ζωή ενός αστυνομικού.

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου