Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Όλα τα μέτρα το 2019 ζητούν οι δανειστές: Χωρίς συμφωνία το χθεσινό... δείπνο στις Βρυξέλλες

-->
Με την πλάτη στον τοίχο για άλλη μία φορά η κυβέρνηση - Οι ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων, οι δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις της Αθήνας και οι αλλεπάλληλες παρατάσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο χείλος του γκρεμού - Χωρίς «λευκό καπνό» το δείπνο στις Βρυξέλλες - Όλα τα μέτρα το 2019 ζητούν οι δανειστές
Με δεδομένο εκ των προτέρων ότι είναι αδύνατη μία τεχνική συμφωνία (SLA) έως την Παρασκευή που θα διενεργηθεί η άτυπη υπουργική σύνοδος της Μάλτας και με στόχο την αναζήτηση συγκλίσεων,επιχειρείται νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου κατά της διάρκεια του δείπνου με κορυφαίους παράγοντες των θεσμών στις Βρυξέλλες φέρεται να βρέθηκαν ενώπιον των σκληρών απαιτήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ και του Βερολίνου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση του ΔΝΤ σε συγχορδία με το Γερμανικό υπουργείο οικονομικών αναφορικά με το πλεόνασμα 3,5% για 2019 αποτελεί βασικό αγκάθι, μιας και αξιώνουν τα μέτρα λιτότητας ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις) να μην επιμεριστούν και να εφαρμοστούν όλα μπροστά, το 2019, σε αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, που κρατάει πιο θετική στάση προς την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η Αθήνα ήθελε τα μέτρα να εφαρμοστούν από το 2020 ενώ τώρα φαίνεται η γερμανική πλευρά να απορρίπτει και την προγενέστερη συμφωνία για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων τη διετία 2019-2020.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επιμένει στο πεδίο των εργασιακών και επαναφέρει ως μέσο πίεσης το θέμα των μέτρων ακόμη και το 2018. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει τη συμφωνία για να προλάβει αιτήματα για νέα μέτρα λόγω της κατακλυσμιαίας χειροτέρευσης των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλουεπιστρέφουν σήμερα, Τετάρτη (05/4/2017) στην Αθήνα και όπως διευκρίνισε κυβερνητικός αξιωματούχος η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη.
Παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία σε κάποιο από τα ανοιχτά θέματα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ έγραφε σε tweet ότι έχει επιτευχθεί «καλή πρόοδος» με τις συζητήσεις να συνεχίζονται και σήμερα.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου