Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 2015 ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ! Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις φέρνει ανατροπές

-->
Νέα πρόταση καταθέτει απόψε η ελληνική πλευρά, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να κλείσει η αξιολόγηση.
Την ίδια στιγμή, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, μετά από αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού και στη συνέχεια ο επικεφαλής της Κομισιόν να επικοινωνήσει με την Ανγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ.
Εξάλλου, συνάντηση αναμέται να έχουν μία ημέρα πριν το Eurogroup στις 6 Απριλίου, με θέμα την Ελλάδα, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ενώ την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μια παρέμβαση Μέρκελ για να ανοίξει το δρόμο προς την αξιολόγηση.
Η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη μείωση των συντάξεων, από το 2019 που ζητούν εμφατικά οι δανειστές.
Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετέχουν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Από τους εκπροσώπους των δανειστών θα παρευρεθούν οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κλάους Ρέγκλινγκ και Ντέγκλαν Κοστέλλο, καθώς και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, μετά από αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ είχε το πρωί τετ α τετ στο Στρασβούργο με τον Πιερ Μοσκοβισί, αποκλειστικά και μόνο για να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στην ελληνική διαπραγμάτευση, ενόψει του τηλεφωνήματος με τον κ. Τσίπρα, του κρίσιμου Eurogroup αλλά και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί ο επικεφαλής της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι βαθύτατα ενοχλημένος και ανήσυχος «για τις αλλοπρόσαλλες και αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων εντός και εκτός Ελλάδος», οι οποίες κατά τον κ. Γιούνκερ «μπερδεύουν τον κ. Τσίπρα ως προς τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών».
Ο κ. Γιούνκερ μετά το τηλεφώνημα με τον κ. Τσίπρα αναμένεται να έχει και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Αγκ. Μέρκελ καθώς και με την Κρ. Λαγκάρντ για το ελληνικό θέμα.
Συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ
Στο μεταξύ, έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Γερμανού υπουργού οικονομικών Σόιμπλε, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου με επίκεντρο την αξιολόγηση, χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδος.
Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη καθώς όπως επισημαίνει το bankingnews.gr, πραγματοποιείται μόλις μια ημέρα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου και επίσης μια ημέρα μετά τις επαφές που θα έχει ο Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών και η ελληνική αντιπροσωπεία με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Με βάση πληροφορίες στόχος αυτής της συνάντησης είναι να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει υπάρξει στο ελληνικό ζήτημα και να διερευνηθεί εάν μπορεί να υπάρξει έστω και προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας SLA.
Πάντως οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι τεχνική συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει στις 7 Απριλίου και θα χρειαστεί έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου ή 5 Μαίου ώστε να επιτευχθεί τελικώς η περιβόητη τεχνική συμφωνία.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου