Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Spiegel: Παρά την οικονομική σταθερότητα, το 2017 ίσως είναι το έτος διάλυσης της ΕΕ

-->
Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι οι λόγοι αυτήν την φορά δεν είναι οικονομικοί, αλλά πολιτικοί, καθώς υπάρχει πλέον φανερός ο φόβος του «Nexit», του «Frexit» και του «Itexit»
Αν και οικονομικά η Ευρωζώνη εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο ποτέ μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το 2017 ίσως είναι το έτος διάλυσης του νομισματικού μπλοκ, σχολιάζει σε άρθρο του (θα δημοσιευθεί στο 11/3/2017 τεύχος) το Spiegel.
Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι οι λόγοι αυτήν την φορά δεν είναι οικονομικοί, αλλά πολιτικοί καθώς υπάρχει πλέον φανερός ο φόβος του «Nexit» (έξοδος Ολλανδίας), του «Frexit» (έξοδος Γαλλίας) και του «Itexit» (έξοδος Ιταλίας).
«Ενδεχόμενη έξοδος της Ολλανδίας από το ευρώ δεν θα προκαλούσε οικονομική κατάρρευση, τους κραδασμούς θα μπορούσαν να απορροφήσουν οι υπόλοιπες χώρες, αλλά θα ήταν μια λυπηρή εξέλιξη κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση», σχολιάζει ο αρθρογράφος, εριγράφοντας όλα τα ενδεχόμενα κυρίως στον τομέα του εμπορίου, καθώς η Ολλανδία εξάγει περισσότερα προϊόντα από όσα εισάγει.
Διαφορετικές οι προοπτικές ενός Frexit:
«Μετά από τυχόν έξοδο της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επιζήσει το ευρώ.
Θα ήταν ο θάνατος, ακόμη και οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα για να μην παρασυρθούν στη δίνη μιας υποτίμησης. 
Το περιοδικό παρουσιάζει την έξοδο της Ιταλίας ως ένα πιο πιθανό σενάριο από τα δύο προηγούμενα, εκτιμώντας μάλιστα ότι βραχυπρόθεσμα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τη μεσογειακή χώρα.
«Για τους επενδυτές όμως, η επιστροφή στη λίρα θα ήταν μια κρατική χρεοκοπία», διευκρινίζει.
«Πιθανότητες για τα τρία exit; 
Η πολιτική κάστα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καλό είναι να προετοιμάζονται, διότι ένας απαισιόδοξος είναι ένας αισιόδοξος με εμπειρία», καταλήγει. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου